Water op reis

Water op reisWater drinken is één van de belangrijkste dingen als je op reis bent. Vooral in warme en tropische landen is het drinken van veel water een must. Je blijft er gezond en fit door, het houdt je conditie op peil, het geeft je energie en het is verfrissend. Medisch gezien helpt het ook tegen uitdroging van je lichaam. Je kunt het tot 50 dagen zonder eten stellen, maar zonder water hou je het niet langer dan een paar dagen vol. In warme streken wordt het aangeraden dagelijks grote hoeveelheden water te nuttigen. Maar ook in minder hete gebieden wordt het aanbevolen veel water te drinken. Door het onregelmatige patroon van het reizen kan er het er nogal eens bij in schieten. Het lichaam bestaat voor gemiddeld 70 procent uit water, en ook tijdens het reizen moet dat vooral zo blijven.

Het probleem is echter dat in de meeste derde wereldlanden het water uit de kraan niet altijd even gezond is om zomaar te drinken. Het komt zelfs vaker voor dat mensen ziek worden van vervuild leidingwater dan van onhygiënisch klaargemaakt eten. De voornaamste virusinfecties die je via drinkwater kunt oplopen zijn Hepatitis A (waar je je tegen kunt vaccineren) en rotavirussen, die je darmen in de war schoppen. Vermijd daarom zoveel mogelijk om kraanwater te drinken en drink zéker geen water afkomstig uit beekjes of riviertjes die je onderweg tegenkomt. Het beste is het mineraalwater in flessen te kopen en te drinken. In tropische landen zijn vrijwel overal plastic flessen van anderhalve liter te koop. De prijs valt mee, je betaalt tussen de 50 eurocent en één euro voor zo’n fles. Dat water is afkomstig uit natuurlijke bronnen, vaak uit het land zelf, en veilig om te drinken. Overal ter wereld zie je dan ook (rugzak)reizigers met flessen water zeulen. Let er wel op dat de dop goed gesealed is of stevig vastzit op de fles. In sommige landen, zoals India, willen winkeliers westerse reizigers wel eens oplichten door lege flessen met kraanwater te vullen en die te verkopen als bronwater. Het zijn voornamelijk westerse reizigers en de bovenlaag van de eigen bevolking die het geld hebben om mineraalwater te kopen.

MineraalwaterWaterleveranciers

In de wereld zijn een aantal verenigingen van producenten van mineraalwater met ook veel leden in tropische landen. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je op de site van de Wereldreizigersclub een lijst raadplegen van merken mineraalwater en bronwater in het land waar je naartoe gaat.

Waterzuivering

Behalve het kopen van flessen mineraalwater zijn er ook andere manieren om aan het noodzakelijke vocht te komen. Zo kun je water eerst koken en dan laten afkoelen om het op te drinken. Koken doodt overal en altijd alle mogelijke ziekteverwekkers in water, ook op grotere hoogte. Je hoeft het niet lange tijd te laten doorkoken, een paar minuten is voldoende. Nadeel is dat het niet een snelle dorstlesser is, zeker niet in warme landen. Daarbij heb je natuurlijk niet altijd een kookstel bij je, en ook onderweg in een bus kun je niet even water gaan koken als je dorst hebt. Het koken van water wordt eerder gedaan door buitensporters die zijn aangewezen op natuurlijke bronnen en waar de eerste winkel mijlen ver weg is. Als ‘gewone’ reiziger kun je wel altijd onderweg thee drinken. Thee is gekookt en dus veilig. Bovendien is het in heel veel landen gebruikelijk om thee te drinken en soms is de lokale bevolking zo gastvrij om je een kopje thee bij hun thuis aan te bieden. Maak je hierover – wat de drank betreft – geen zorgen.

Waterzuiveringstabletten

Je kunt ook waterzuiveringstabletten of een waterzuiveringsvloeistof meenemen. Het is niet 100 procent gezond: de tabletten of de vloeistof is een chemisch middel (jodium- of chloorpreparaat) en het kan schadelijk zijn voor je gezondheid als je er grote hoeveelheden van binnen krijgt. Bij langdurig en veelvuldig gebruik kan er een afwijking van de schildklieractiviteit optreden. Door de chemische samenstelling wordt het water er ook niet lekkerder op. Als je de tabletten of de vloeistof in het water oplost, worden bepaalde ziekteverwekkers geëlimineerd. Toch blijkt de laatste jaren dat sommige bacteriën zich niks aantrekken van jodium en vrolijk in het water blijven rondzwemmen. Met name de bacterie Cryptosporidium wordt veelvuldig buiten Europa in het water gesignaleerd. Dit levert geen gevaarlijke infectie op, maar je kunt er wel behoorlijk ziek van worden. Er zijn nog geen medicijnen voorhanden die deze bacterie kunnen uitschakelen.

Al met al zijn er dus veel risico’s verbonden aan waterzuiveringstabletten. Je zou er een beperkt aantal van mee kunnen nemen ‘voor het geval dat’. Het kan een uitkomst bieden als je niet direct aan mineraalwater kunt komen en het is makkelijk mee te nemen in je rugzak. Zorg er wel voor dat je tabletten of een vloeistof meeneemt met een korte inwerkingstijd, anders moet je weer heel lang wachten voordat je je dorst kunt lessen. En mocht je de tabletten nodig hebben, kies dan zorgvuldig de bron waar je het water uit haalt. Het heeft natuurlijk weinig zin om bruin water uit een vervuild meertje proberen te zuiveren. In Nederland zijn bij apotheken, drogisterijen en buitensportwinkels de volgende waterzuiveringstabletten en -vloeistoffen verkrijgbaar: Hadex, Puritab, Micropur, Aquaclean en allerlei jodiumpreparaten. Hadex is het enige chemische middel dat voor behandeling van drinkwater mag worden verkocht, voor de andere middelen is geen medische toelating aangevraagd.

waterfiltersWaterfilters

Het gebruik van een waterfilter is de beste methode om aan gezond drinkwater te komen. Waterfilters zijn in staat om de meeste bacteriën in het water uit te schakelen. Lees hier meer over verschillende soorten filters en methodes om water te zuiveren.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 september 2015.

Foto © depositphotos.com/elena1600.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam