ReizenReizen

Hangmat voor op reis

HangmatEr zijn weinig spullen die zo’n groot vakantiegevoel oproepen als de hangmat. Je denkt dan al snel aan een strand met twee palmbomen waar de hangmat tussen hangt. Je ligt er in te dommelen met een goed boek op je buik, een cocktail binnen handbereik, een zon die ondergaat en het geluid van de ruisende zee op de achtergrond. Er zijn zelfs mensen die daarom thuis ook een hangmat ophangen, op hun balkon op drie hoog in Amsterdam-Oost. Als ze hun ogen dichtdoen en de zon schijnt, zijn ze voor hun gevoel even op die warme exotische plek ver weg.

Naast een manier om te ontspannen kun je een hangmat op reis ook gebruiken om in te slapen. Je hoeft dan geen energie en tijd te steken in het opzetten van een tent. Slapen in een hangmat is een geweldige buitenluchtervaring en je bespaart gewicht in je rugzak. Een hangmat is immers vele malen lichter dan een tent, tentstokken en matje. Liggend in een hangmat heb je een 360-graden uitzicht op de omgeving en je bent zo dicht mogelijk bij de natuur. Een voorwaarde voor het slapen in een hangmat is wel dat het mooi weer is – of in ieder geval droog en niet al te koud. Een regenbui is funest voor die ‘geweldige buitenluchtervaring’ die je zo graag had willen opdoen. Maar zelfs met de nodige toevoegingen, zoals een muskietennet, een regenzeil en een dun matrasje tegen de tocht van onderen, kan de hangmat een serieus alternatief zijn voor de tent in de lente, de zomer en de herfst.

Soorten hangmatten

Hangmat soortenHangmatten bestaan al honderden jaren. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar men eeuwen geleden bedacht dat je bed tussen twee punten kunt ophangen. Ontdekkingsreizigers namen deze ‘uitvinding’ mee naar Europa. Er zijn in de loop der tijd dus vele verschillende soorten en maten ontstaan. Een hangmat is meestal voor één persoon, maar er zijn ook hangmatten voor twee personen en zelfs voor hele families.

Een hangmat voor twee personen slaapt wel minder comfortabel, omdat je voortdurend tegen elkaar aan rolt en bij elke beweging van de een de ander ook meebeweegt. Die is eigenlijk alleen geschikt voor hele goede slapers. Een tweepersoons hangmat kan wel een uitkomst zijn voor een soloreiziger die naar koudere en nattere gebieden gaat. Door de wijdere hangmat lig je meer ingekapseld en is er een minder grote kans dat voeten of schouders uitsteken. Een familiehangmat lijkt ons vooral geschikt voor de fun. De grootste hangmat ter wereld is de Gigante Lava van het merk Amazonas. De afmeting is 3 bij 2 meter en er kunnen tot 280 kilo mensen in liggen, hangen en loungen.

Je hebt hangmatten voor binnen en voor buiten. Als je in de openlucht wilt slapen, heb je uiteraard een buitenhangmat nodig. Deze zijn sterker en duurzamer. Ze zijn vaak van nylon, katoen of polyester gemaakt, waardoor je er in kunt stretchen. Er zijn ook speciale ‘reishangmatten’ te koop, die gemaakt zijn van parachutestof en zeer licht zijn van gewicht. De parachutestof voelt zacht aan en je zweet minder snel.

De meeste hangmatten moeten met een touw worden opgehangen tussen twee punten. Je kunt ook een hangmat kopen met een spreidstok aan beide uiteinden, waardoor je wat horizontaler ligt. Met een hangmatstandaard ben je niet afhankelijk van bomen of palen en kun je op elke gewenste plek in een hangmat liggen. Dit betekent wel dat je extra gewicht mee moet nemen.

Voor het buiten slapen op reis is in het algemeen een groter model aan te raden. Als ze wat breder zijn, kun je er makkelijker een slaapzak in leggen. Kijk of de hangmat groot en stevig genoeg is voor je lengte en gewicht. Voor een overnachting in de tropen of de natuur kun je een hangmat met muskietennet aanschaffen, om muggen en andere vervelende insecten tegen te houden.

Gebruik van een hangmat

Gebruik van een hangmatVoor het ophangen van een hangmat kun je een speciale bevestigingsset aanschaffen, die onder meer bestaat uit twee ringhaken, twee karabijnenhaken en twee stukken touw. Met deze set kun je de hangmat vastmaken aan een muur of een schutting of ergens omheen vastbinden, zoals een balk, een paal of een boom. Er is ook een boomvriendelijke bevestigingskit te koop die de bomen niet beschadigt. De meeste touwen snijden in de boomschors, maar bij deze set hebben de touwen een beschermingslaag waardoor ze niet in de bomen kerven.

Kijk of de boom, balk of muur sterk genoeg is. Deze moet méér kunnen dragen dan alleen jouw gewicht, omdat je ook beweegt in je hangmat en er zodoende extra druk ontstaat op de ophangpunten. Als je twijfelt aan de sterkte kun je beter een ander ophangpunt zoeken of een hangmatstandaard gebruiken.

Een hangmat moet je ophangen tussen twee punten die even hoog zijn. De standaardhoogte voor de bevestiging aan een boom is 180 centimeter. Het laagste deel hangt dan ongeveer een halve meter boven de grond. Een hangmat met een spreidstok heeft minder lange touwen, maar zakt ook minder door. Deze kun je dus op een lagere hoogte hangen, bijvoorbeeld op een hoogte van 120 tot 140 centimeter.

Je zou denken dat je het beste in een hangmat slaapt door er in de lengte in te liggen, met je hoofd aan het ene ankerpunt en je voeten aan de andere kant. Voor een korte tijd is dat best comfortabel, maar voor een hele nacht is dat door de bolling van je lichaam minder prettig. Je rug ligt immers lager dan je hoofd en je voeten, en dat kan tot rugklachten leiden. Je kunt het beste in een hangmat slapen door er een klein beetje diagonaal in te liggen, waarbij je voeten iets uitsteken. Je ligt zo veel rechter en horizontaler. Sommige modellen hangmatten zijn asymmetrisch ontworpen om beter tegemoet te komen aan mensen die op reis buiten willen slapen.

Merken hangmat

In Nederland en België zijn in winkels, warenhuizen, buitensportzaken en bij webshops een groot aantal verschillende hangmatten te koop voor op reis. Hieronder noemen we enkele bekende merken.

Amazonas
Duits bedrijf dat originele Braziliaanse handgemaakte katoenen hangmatten en hangstoelen produceert in verschillende maten. Ook lichtgewicht hangmatten, hangmatten voor baby’s en hangmatstandaarden. Alle producten worden fair trade gemaakt op een milieubewuste manier, met hergebruik van materialen. Website: www.amazonas.eu

Exped
Exped is een Zwitsers buitensportmerk, met ook hangmatten voor buitensporters en reizigers in het assortiment. De ‘Ergo’-hangmat heeft een bijgeleverd muskietennet. Website: www.exped.com

Flying Tent
De Flying Tent is een hangmat, waterbestendige tent en regenponcho inéén, van slechts 1,2 kilo. Zou volgens de Oostenrijkse ontwerpers in zeven minuten op te hangen moeten zijn. Website: www.flyingtent.com

Highlander
Schotse producent van benodigdheden voor reizigers en buitensporters, waaronder hangmatten. De ‘Highlander Nomad Hammock’ is een lichtgewicht hangmat voor één persoon met muskietennet en dekzeil tegen de regen. Website: www.highlander-outdoor.com

MoreThanHip
Nederlands merk van lifestyleproducten, met lichtgewicht (reis)hangmatten van parachutestof voor één persoon, twee personen en families. Leverbaar in verschillende kleurencombinaties, van camouflage tot vrolijk en uitbundig. Website: www.morethanhip.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 31 juli 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een hangmat voor op reis, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/endhals; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam