Tips over reizen per boot

Reizen per boot is de ultieme vorm van slow travel. Met het vliegtuig ben je binnen 24 uur in Australië, maar met een boot doe je daar enkele maanden over. Vervoer per boot is de ideale manier om te onthaasten, want bij lange reizen ben je aangewezen op het vertier dat aan boord van het schip aanwezig is. Bootreizen roepen ook romantische gevoelens op, van fiere ontdekkingsreizigers die eeuwen geleden met elegante zeilschepen nieuwe gebieden ontdekten.

Sommigen doen niets liever dan vakantie vieren op een boot. Met een jacht varen ze over rivieren, met een zeilschip trekken ze van haven naar haven of ze laten zich in de watten leggen op een luxe cruiseschip – met af en toe een excursie naar bezienswaardigheden op het land. Reizen per boot is avontuurlijk en opwindend, met je haren wapperend in de wind op het voorsteven staan, de zilte zeelucht opsnuiven, luisteren naar krijsende meeuwen en dat gelukzalige gevoel als je weer land in zicht hebt. Als geoefende zeiler kun je zelfs een wereldreis maken over de wereldzeeën, de ideale combinatie van vrijheid en onafhankelijkheid.

Maar reizen met boot is ook heel praktisch. Veel plekken zijn alleen per boot bereikbaar, ook al worden er steeds meer luchthavens gebouwd en zijn watervliegtuigen met een opmars bezig. De Waddeneilanden zijn bijvoorbeeld alleen per boot bereikbaar, maar ook afgelegen eilanden in de Stille of de Indische Oceaan. De waggelende pinguïns op de Zuidpool kun je alleen vanaf een schip bekijken. Inheemse dorpjes in het regenwoud van Suriname of Brazilië zijn alleen per boot over een rivier te bereiken.

Het vervoer per boot is ook vaak goedkoper en comfortabeler dan reizen per vliegtuig, auto of trein – omdat je er meestal (iets) langer over doet en meer ruimte hebt. Ook hier zie je wel weer een groeiende concurrentie van low budget luchtvaartmaatschappijen. Op een boot kun je meer meenemen op reis, bijvoorbeeld je auto. En het reizen per boot is duurzamer dan andere vormen van transport, vooral als je met een zeilschip of een veerboot reist. Alleen het maken van een cruise is juist heel slecht voor het milieu. Een tripje met een cruiseschip naar Finland leidt tot meer CO2-uitstoot dan een vliegreis naar Zuid-Afrika.

Het reizen over het water is tot slot ideaal voor reizigers die last hebben van vliegangst. Tegenover al deze voordelen staan natuurlijk ook nadelen. Reizen per boot is langzaam, zoals we al zeiden. Dat is niet erg als je het geluk ook haalt uit de reis, en niet alleen uit de bestemming. Ook kun je op een boot te maken krijgen met reisziekte, maar daarvoor kun je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Onvoorspelbaarder is het weer. Regen, wind en storm kunnen je vakantie letterlijk in het water laten vallen!

Overal ter wereld kun je met de boot reizen, want het is immers een van de oudste vormen van vervoer. Je kunt met een veerboot naar een ander (ei)land, je kunt met een rivierboot naar de volgende stad en soms kun je zelfs mee met een vrachtschip als er geen passagiersschepen op jouw route varen. Cruisen is inmiddels immens populair, maar de belangstelling voor zeilvakanties neemt toe. Je kunt met je eigen boot of zeilschip op reis, maar zonder grote investeringen kun je ook op veel plekken een jacht huren (soms inclusief kapitein en bemanning). Wil je het ruime sop verkiezen boven het stilstaan in een file of de krapte van een vliegtuigstoel? Hier vind je talloze tips voor het reizen per boot.

Riviercruises

Een riviercruise is eigenlijk een cruise in het klein. Je schip vaart over kronkelende rivieren langs bruisende steden en pittoreske dorpen waar je kunt aanmeren om ze van dichtbij te bewonderen. In tegenstelling tot een zeecruise heb je bij een riviercruise altijd een prachtig uitzicht dat niet snel verveelt. Lees hier meer over riviercruises

Cruises en cruisevakanties

Oasis of the SeasHet maken van een cruise is in tegenwoordig. De tijd dat cruisevakanties werden gezien als een saaie en oubollige onderneming voor suffe senioren, ligt inmiddels ver achter ons. Nederlanders maken steeds vaker een cruisetrip en ook jongeren zijn steeds vaker op een cruiseschip te vinden. Hier vind je alle informatie over cruises en cruisevakanties

Veerdiensten in Europa

Hier vind je een overzicht van veerdiensten in Europa, onderverdeeld per land. Op de officiële websites van de rederijen kun je terecht voor boekingen en het raadplegen van de dienstregeling. Lees hier meer over de veerdiensten in Europa

Reizen per vrachtschip

Sommige bestemmingen kun je niet met een veerboot, een passagiersschip of een vliegtuig bereiken. Dan is het soms mogelijk om met een vrachtschip mee te reizen. Zo kun je bijvoorbeeld de boot nemen van Mauritius naar het eiland Réunion in de Indische Oceaan. Er zijn cargorederijen die passagiers meenemen omdat ze ruimte over hebben op een schip en op die manier wat extra’s bijverdienen. Dat geldt niet alleen voor vrachtschepen op zee, maar ook voor binnenvaartschepen op rivieren.

Reizen per vrachtschip is een bijzondere belevenis. Je zit vaak dagenlang letterlijk opgescheept tussen geharde matrozen en officieren die hun hele werkende leven op zee bivakkeren, al zijn ze meestal wel vriendelijk naar buitenstaanders. Je eet met de kapitein en de officieren in een speciale ruimte. Je kijkt uit op stapels zeecontainers of andere vracht die op het schip aanwezig is.

Er is niet veel qua entertainment, je moet jezelf vooral vermaken. In de hut is een televisie en soms heeft het schip een kleine bibliotheek, maar neem zelf ook boeken of een e-reader mee. Op wifi kun je niet altijd vertrouwen (kun je eindelijk tot rust komen!). Het kan zijn dat er een paar andere reizigers zijn, maar je kunt ook de enige zijn. Een vrachtschip mag maximaal 12 passagiers meenemen, anders is de aanwezigheid van een arts verplicht.

Een reis per vrachtschip kan één dag en een nacht duren of in het uiterste geval een paar maanden. De gemiddelde kosten liggen tussen de € 75 en € 100 per dag, waarbij de maaltijden en havenbelastingen zijn inbegrepen. Voor boekingen kun je bij de rederij zelf informeren, maar er zijn ook agentschappen en reisbureaus die reizen per vrachtschip organiseren. Een van de grootste specialisten is Frachtschiff-Touristik (www.zylmann.de) in Duitsland, waar je vrachtschipreizen kunt boeken in Europa en de rest van de wereld. Op Binnenvaartcruises.nl vind je informatie over meevaarvakanties aan boord van vrachtschepen en sleepboten in de binnenvaart.

Zorg dat je flexibel bent met je reisplannen, want de vaarroutes kunnen op het laatste moment afwijken. Neem een paspoort mee dat minstens 6 maanden geldig is en zorg ervoor dat je een visum en de benodigde vaccinaties hebt voor de landen waar het schip aanmeert, anders mag je in de haven niet van boord. Het is raadzaam tijdig te reserveren als je met een vrachtschip wil reizen.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het reizen per boot, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam