Tips over reizen per boot

Reizen per boot is de ultieme vorm van slow travel. Met het vliegtuig ben je binnen 24 uur in Australië, maar met een boot doe je daar enkele maanden over. Vervoer per boot is de ideale manier om te onthaasten, want bij lange reizen ben je aangewezen op het vertier dat aan boord van het schip aanwezig is. Bootreizen roepen ook romantische gevoelens op, van fiere ontdekkingsreizigers die eeuwen geleden met elegante zeilschepen nieuwe gebieden ontdekten.

Sommigen doen niets liever dan vakantie vieren op een boot. Met een jacht varen ze over rivieren, met een zeilschip trekken ze van haven naar haven of ze laten zich in de watten leggen op een luxe cruiseschip – met af en toe een excursie naar bezienswaardigheden op het land. Reizen per boot is avontuurlijk en opwindend, met je haren wapperend in de wind op het voorsteven staan, de zilte zeelucht opsnuiven, luisteren naar krijsende meeuwen en dat gelukzalige gevoel als je weer land in zicht hebt. Als geoefende zeiler kun je zelfs een wereldreis maken over de wereldzeeën, de ideale combinatie van vrijheid en onafhankelijkheid.

Maar reizen met boot is ook heel praktisch. Veel plekken zijn alleen per boot bereikbaar, ook al worden er steeds meer luchthavens gebouwd en zijn watervliegtuigen met een opmars bezig. De Waddeneilanden zijn bijvoorbeeld alleen per boot bereikbaar, maar ook afgelegen eilanden in de Stille of de Indische Oceaan. De waggelende pinguïns op de Zuidpool kun je alleen vanaf een schip bekijken. Inheemse dorpjes in het regenwoud van Suriname of Brazilië zijn alleen per boot over een rivier te bereiken.

Het vervoer per boot is ook vaak goedkoper en comfortabeler dan reizen per vliegtuig, auto of trein – omdat je er meestal (iets) langer over doet en meer ruimte hebt. Ook hier zie je wel weer een groeiende concurrentie van low budget luchtvaartmaatschappijen. Op een boot kun je meer meenemen op reis, bijvoorbeeld je auto. En het reizen per boot is duurzamer dan andere vormen van transport, vooral als je met een zeilschip of een veerboot reist. Alleen het maken van een cruise is juist heel slecht voor het milieu. Een tripje met een cruiseschip naar Finland leidt tot meer CO2-uitstoot dan een vliegreis naar Zuid-Afrika.

Het reizen over het water is tot slot ideaal voor reizigers die last hebben van vliegangst. Tegenover al deze voordelen staan natuurlijk ook nadelen. Reizen per boot is langzaam, zoals we al zeiden. Dat is niet erg als je het geluk ook haalt uit de reis, en niet alleen uit de bestemming. Ook kun je op een boot te maken krijgen met reisziekte, maar daarvoor kun je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Onvoorspelbaarder is het weer. Regen, wind en storm kunnen je vakantie letterlijk in het water laten vallen!

Overal ter wereld kun je met de boot reizen, want het is immers een van de oudste vormen van vervoer. Je kunt met een veerboot naar een ander (ei)land, je kunt met een rivierboot naar de volgende stad en soms kun je zelfs mee met een vrachtschip als er geen passagiersschepen op jouw route varen. Cruisen is inmiddels immens populair, maar de belangstelling voor zeilvakanties neemt toe. Je kunt met je eigen boot of zeilschip op reis, maar zonder grote investeringen kun je ook op veel plekken een jacht huren (soms inclusief kapitein en bemanning). Wil je het ruime sop verkiezen boven het stilstaan in een file of de krapte van een vliegtuigstoel? Hier vind je talloze tips voor het reizen per boot.

Riviercruises

Een riviercruise is eigenlijk een cruise in het klein. Je schip vaart over kronkelende rivieren langs bruisende steden en pittoreske dorpen waar je kunt aanmeren om ze van dichtbij te bewonderen. In tegenstelling tot een zeecruise heb je bij een riviercruise altijd een prachtig uitzicht dat niet snel verveelt. Lees hier meer over riviercruises

Veerdiensten in Europa

Hier vind je een overzicht van veerdiensten in Europa, onderverdeeld per land. Op de officiële websites van de rederijen kun je terecht voor boekingen en het raadplegen van de dienstregeling. Lees hier meer over de veerdiensten in Europa

Voor het laatst bijgewerkt op 20 december 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het reizen per boot, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam