Reizen per motor

Reizen per motorReizen per motor geeft je enorm veel vrijheid. Je kunt op snelwegen voortrazen, maar ook op binnenweggetjes rijden waar auto’s nauwelijks kunnen komen. Je kunt snelheid maken, je waait met je kop in de geuren die het land voortblaast, je staat nooit in de file en je kunt het ding makkelijk overal parkeren. Met een motor kun je waarschijnlijk het snelste de afstand tussen bijvoorbeeld Rotterdam en Peking overbruggen, als je die paar stenen gooiende kinderen in moslimlanden onderweg op de koop toe neemt.

Maar ook als je niet de snelheidsduivel in den vreemde wil uithangen, kom je met een motor snel van A naar B. Het voordeel boven een fiets is dat je toch dat hotelletje in de volgende stad weet te bereiken en niet in the middle of nowhere hoeft te overnachten, terwijl je net als de fietser makkelijk in aanraking komt met de mensen en de andere culturen. Het voordeel boven een auto is dat je met de motor makkelijk op schepen, boten en veerponten kunt komen om rivieren, meren en oceanen te overbruggen. Een enkele reis van Den Helder naar Sydney is met een motor makkelijker te doen dan met de nieuwste four wheel drive.

De nadelen van reizen per motor

Het reizen per motor is echter niet alleen een kwestie van flierefluiten. Je moet altijd alert blijven om ongelukken te voorkomen. Je bent kwetsbaar voor alles wat er om je heen gebeurt. In het buitenland krijg je te maken met gaten in de wegen, plotseling overstekende mensen of dieren en als een maniak rijdende vrachtwagenchauffeurs. In niet-westerse landen zijn motorrijders nog een zeldzaam verschijnsel en weten andere verkeersgebruikers niet altijd hoe ze met deze groep vrijbuiters om moeten gaan.

In sommige landen, bijvoorbeeld Brazilië, ziet men een motorrijder als een rijke playboy en is het voertuig kwetsbaar voor diefstal. De mate waarin mensen in den vreemde je met je motor accepteren, hangt voor een groot deel af van de houding die je uitstraalt. Daarnaast zijn het weer en de temperatuur kritieke factoren. Als je de hele dag onder de hete zon rijdt, ben je sneller vatbaar voor uitdroging of een zonnesteek. Door de snelheid voel je een verkoelend briesje, maar de zon doet ongemerkt haar werk…. Hier kun je je op voorbereiden door bij zonneschijn en hoge temperaturen niet midden op de dag of niet langer dan een paar uur te rijden.

Vereniging van motorrijders

In Nederland is ook een vereniging van actieve motorrijders, Motorvision, die toertochten en allerlei andere activiteiten organiseert. De vereniging is bedoeld voor mensen met een sportieve of toeristische rijstijl, niet voor degene die af en toe op zondag een rondje rond de kerk rijdt. Op hun website staat informatie over het reizen per motor in alle landen van Europa, reis- en bagagetips en een lijst van motorvriendelijke slaapadressen.

Georganiseerde motorreizen

Talloze reisorganisaties zijn gespecialiseerd in het aanbieden van georganiseerde motorrondreizen in alle delen van de wereld. Ook voor een reis op maat kun je als motorrijder hier vaak terecht. Hieronder een lijst van deze reisorganisaties.

 • Active Motorbike Travel
  Avontuurlijke motorreizen door Indonesië.
 • Bolivia Motorcycle Adventures
  Geheel verzorgde motorreizen, begeleid met Nederlandse gids, in Bolivia.
 • En Route
  Stichting van motorrijders die zich bezighoudt met het organiseren van compleet verzorgde internationale motorvakanties.
 • FreeBike
  Motorvakanties in Duitsland, Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika en Zwitserland; ook medisch transport per motor.
 • Horizon Motor Reizen
  Begeleide groepsreizen en individuele reizen voor motorrijders in heel Europa.
 • Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging
  Nederlandse motorrijdersvereniging biedt reizen aan in Europa en rond de Zwarte Zee.
 • Motor Trails
  Avontuurlijke motorreizen in Afrika, Azië, Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.
 • Motortours
  De mooiste motorreizen in Europa voor groepen en individuele rijders.
 • Ride-on Motortours
  Avontuurlijke motorreizen in Europa, Azië, het Midden-Oosten, Rusland en Marokko.
 • Route 66 Reizen
  Motorreizen en fly & bike arrangementen in Canada en de Verenigde Staten.
 • Travelmoto
  Motorreizen en tourtochten in Andalucía, Spanje.
 • USA Motorreizen
  Gespecialiseerd in motorreizen in de Verenigde Staten van Amerika.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2014. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen per motor, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/AnnaOmelchenko.

GezondheidGezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam