Gele koorts

Gele koortsGele koorts (yellow fever) is een infectieziekte die door muggen wordt overgedragen. De ziekte komt alleen voor in Afrika (ten zuiden van de Sahara), Zuid-Amerika en een paar landen in Midden-Amerika. De kans dat je het krijgt is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn.

Drie tot zes dagen nadat je bent geïnfecteerd met het gele koorts virus krijg je koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, last van misselijkheid en braken. Tussen de 13 en 26 procent van de gevallen krijgt de geïnfecteerde ernstige ziekteverschijnselen, zoals koorts, buikpijn, bloedbraken, bloederige diarree en bloedingen uit alle lichaamsopeningen en toenemende geelzucht. De helft van deze mensen overlijdt aan de ziekte.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat er gemiddeld 200.000 gevallen per jaar voorkomen, waarvan 90 procent in Afrika, met 30.000 sterfgevallen. Er is nooit besmetting van mens op mens aangetoond. Je kunt je beschermen tegen steken van muggen, door onder een klamboe te slapen, lange sokken en kleren met lange mouwen te dragen en je in te smeren met muggenolie.

Vaccinatie tegen gele koorts

Gele koortsMocht je toch geïnfecteerd zijn, dan heb je pech. Er bestaat geen behandeling voor, maar gelukkig kun je je wel laten vaccineren tegen gele koorts. Een vaccinatie beschermt je 10 jaar tegen de ziekte. Als je naar een land gaat waar een vaccinatie verplicht is, moet je minstens 10 dagen voor vertrek een inenting hebben gehad. Een inenting is mogelijk vanaf 6 maanden. Voor zwangere vrouwen en mensen met een allergie voor kippen en eieren is de vaccinatie niet geschikt.

Ook als er geen verplichting is, wordt vaccinatie aanbevolen bij reizen naar een aantal Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen (waaronder Suriname). Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) kun je per land opzoeken of een vaccinatie tegen gele koorts verplicht dan wel aanbevolen is. Een vestiging van de GGD of een erkend vaccinatiebureau kan de vaccinatie toedienen.

Gele koorts certificaat

Gele koorts certificaatEen aantal landen in de wereld verplichten reizigers een vaccinatie tegen gele koorts te hebben gehad. Dit gaat niet alleen om landen waar de ziekte daadwerkelijk voorkomt. Sommige landen stellen een vaccinatie verplicht als je uit een land komt waar gele koorts heerst. Als je bijvoorbeeld eerst naar Brazilië gaat en daarna naar Costa Rica, moet je bij aankomst in Costa Rica kunnen aantonen dat je bent ingeënt tegen de ziekte. Zonder zo’n bewijs kun je bij de grens grote problemen krijgen. Als je vanuit Nederland naar Costa Rica gaat, hoef je geen gele koorts vaccin te hebben gehad.

Zo’n bewijs heet in het buitenland een Yellow Fever Certificate, een officieel certificaat dat je bent ingeënt. Het bekende vaccinatieboekje dat je meekrijgt van de GGD of een vaccinatiebureau is hiervoor voldoende. Daarin komt een officiële stempel te staan dat je een inenting hebt gehad tegen gele koorts. Bewaar dit boekje dus op een veilige plek als je op reis gaat, samen met je paspoort en andere waardepapieren.

Bij de landeninformatie op deze website vind je per land informatie of een gele koorts certificaat vereist is als je in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt.

N.B.: de inhoud van dit onderdeel is grotendeels gebaseerd op informatie van betrouwbaar geachte openbare bronnen, waaronder gezondheidsinstellingen en overheidsinstanties. Dit is geenszins een medisch advies en er moeten ook geen medische conclusies uit worden getrokken. Voor professioneel advies moet je een gediplomeerde arts raadplegen.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 november 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over gele koorts en reizen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/AndreyPopov.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Sommige landen zijn zeer streng vwb het vaccinatiestempel gele koorts Ik liet mij om de tien jaar vaccineren Laatste keer is tien jaar geleden GGD zegt nu dat de vaccinatie niet nodig is omdat deze levenslang beschermd Ik vraag me af of ik bij sommige met name Afrikaanse landen nu geen problemen aan de grens ga krijgen als ze in mijn gele boekje zien dat het langer dan tien jaar geleden is dat ik ben gevaccineerd. Voorheen begonnen ze na negen jaar al aan te geven dat de vaccinatie nog maar 1 jaar geldig was