ReizenReizen

Waterfles op reis

Op reis kun je niet zonder een waterfles. Het drinken van water is gezond, dat weten we inmiddels wel. Water is nodig voor je lichaam, geeft je energie, bevordert je spijsvertering en helpt je afvalstoffen te lozen. Op reis kun je niet even naar de kraan lopen, dus mag een waterfles in je bagage niet ontbreken. Zelfs thuis, met een kraan in de buurt, hebben velen al een eigen waterfles bij zich om op kantoor, op school of tijdens het sporten je vochtgehalte aan te vullen.

Met een waterfles in je rugzakje kun je op reis altijd je dorst lessen, en vooral in warme landen heb je daar veel behoefte aan. Thuis drinken we gemiddeld zo’n 1000 liter per jaar, maar op reis is dat vaak wat meer. Denk aan al het zweten, de inspanningen en de uitdroging in een vliegtuig.

Onderweg kun je natuurlijk plastic flessen water kopen, maar dat is slecht voor het milieu. Elke minuut worden wereldwijd 1 miljoen plastic flesjes verkocht, en een groot deel daarvan belandt bij de almaar uitdijende plastic soep in de oceanen. Neem een herbruikbare waterfles mee die je kunt bijvullen, bijvoorbeeld in je hotel, in een restaurant, in een museum of op een luchthaven. In de bergen kun je een waterfles bijvullen met vers ijskoud water van stromende beekjes en riviertjes.

Waterfles in ontwikkelingslanden

In derde wereldlanden is het drinken van kraanwater helaas niet aan te raden vanwege alle bacteriën en virussen, die je flink ziek kunnen maken. Even je waterfles bijvullen is er dan niet bij. In Azië, Afrika en Latijns-Amerika zal je daarom nog regelmatig een plastic fles mineraalwater moeten kopen. Je kunt ook een waterfilter meenemen, waardoor je het kraanwater toch kunt drinken. De meeste waterfilters zijn tegenwoordig in staat de meeste bacteriën en virussen in het water te doden. Er zijn tegenwoordig zelfs waterflessen te koop met een ingebouwde waterfilter, dus dat is helemaal een handig 2-in-1 systeem.

Op vakantie in Europa, Australië of Noord-Amerika kun je gewoon een eigen waterfles meenemen, zodat je die altijd kunt bijvullen en overal water bij de hand hebt. Maar wat is de nou de beste en meest ideale waterfles om in je rugzak te stoppen? In dit artikel lees je handige tips en informatie over het meenemen van een waterfles op reis.

Wat is de beste waterfles voor op reis?

Lekvrije waterfles

Een waterfles is verkrijgbaar in eindeloos veel varianten, en gemaakt van verschillende materialen. De belangrijkste vereiste van een waterfles is dat deze niet lekt. Een lekkende, klotsende of morsende waterfles kan je spullen beschadigen die je in je rugzak bij je draagt, en dat wil je natuurlijk ten allen tijde voorkomen! Een waterfles moet je makkelijk dicht kunnen draaien, zonder het risico op lekkage.

Ook moet de fles niet gaan lekken door het heen en weer schudden en harde schokken, bijvoorbeeld in het vervoer of tijdens het maken van een trektocht. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat mors- en lekvrije herbruikbare drinkflessen te koop. Deze hebben vaak een ingenieus systeem zodat je water kunt drinken, zonder dat je de dop helemaal open hoeft te draaien.

Materiaal van een waterfles

De twee eis is dat de waterfles duurzaam is. De drinkfles moet tegen een stootje kunnen en niet meteen gebutst zijn als ‘m een keer laat vallen, zodat je ‘m telkens weer kunt gebruiken als je lang of vaak op reis bent. De meeste waterflessen zijn gemaakt van stevig plastic en daarom robuust genoeg om mee te nemen op reis. Een echt duurzame plastic waterfles is gemaakt van recyclebaar materiaal en is BPA en PET-vrij.

Daarnaast zijn er roestvrijstalen waterflessen te koop, die wel wat zwaarder zijn. Als je naar warme streken gaat, kun je een dubbelwandige stalen drinkfles meenemen. Water blijft dan lang koel, zelfs bij een temperatuur van boven de  25°C. Je kunt ook een stijlvolle waterfles kopen van glas, maar die is meer geschikt voor thuis op tafel dan voor een vakantie.

Formaat van een waterfles

Het formaat van de waterfles is ook wel iets om rekening mee te houden. Op reis wil je genoeg water bij je hebben, dus een minimale inhoud van 500 milliliter is eigenlijk wel een vereiste. Een literfles (of meer) is daarentegen vrij zwaar en minder wendbaar, vooral als-ie helemaal gevuld is met water. De waterfles moet ook makkelijk in je rugzak kunnen, of in het zijvak van je rugzak. Er zijn waterflessen te koop die je kunt oprollen, plat kunt maken in elkaar kunt vouwen of drukken, zodat je ruimte bespaart in je bagage als je ‘m niet gebruikt.

Gebruik van een waterfles

Letterlijk handig op reis is het als je de waterfles met één hand kunt bedienen. Er zijn genoeg situaties denkbaar dat je even snel een slokje water wilt drinken, zonder dat je je hele tas wilt openmaken: als je het aan hijgen bent tijdens een trektocht, op een overvol treinstation of al wandelend in de stad. Waterflessen die je met één hand kunt bedienen, hebben een handig systeem waarbij je het mondstuk kunt openen en sluiten. Dan is er bijvoorbeeld een knop die je alleen hoeft in te duwen. Als je de knop loslaat, sluit het mondstuk automatisch.

Hygiëne van een waterfles

Verder is de hygiëne belangrijk bij de aanschaf van een waterfles voor op reis. Is de drinkfles goed schoon te maken en is-ie vaatwasserbestendig? Veel waterflessen hebben een los bovenstuk dat je kunt losdraaien, zodat je ‘m goed kunt afspoelen. Ook de binnenkant van de drinktuit moet goed schoon te maken zijn. Als je de drinkfles niet goed kunt schoonmaken, gaat-ie na verloop van tijd onfris ruiken en geeft die vieze geurtjes af. Zeker als je er ook nog andere dranken in bewaart, zoals frisdranken, koffie of sapjes.

Het is sowieso verstandig de waterfles regelmatig schoon te maken, ook als je ‘m alleen voor water gebruikt. Haal de fles helemaal uit elkaar voor de afwas en sop de binnenkant met de afwasborstel. Voor een grondige schoonmaakbeurt kun je de waterfles een nachtje laten weken in een liter water met een paar eetlepels baking soda (zuiveringszout). Vergeet niet om de fles daarna weer goed om te spoelen. Er zijn ook speciale reinigingstabletten te koop om een waterfles schoon en fris te maken.

Design van een waterfles

Tot slot wil je natuurlijk een waterfles meenemen die een mooi design heeft en een uitstraling heeft die bij je past. Ook wat dat betreft, is er gelukkig genoeg keus. Er zijn drinkflessen beschikbaar met een strakke vormgeving, zoals de Aquabook. Deze ziet er helemaal niet uit als een waterfles, maar als een boek dat gemak, design en duurzaamheid samenbrengt. Door het slanke ontwerp past-ie makkelijk in je rugzak, terwijl er ruimte is voor 0,75 liter water. Je kunt ook een slimme waterfles meenemen op reis, die bijhoudt hoeveel je drinkt en je een seintje geeft wanneer het tijd is voor een nieuwe slok.

Merken waterfles

In Nederland zijn waterflessen van tientallen verschillende merken te koop, bij buitensportwinkels en webshops. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste en meest verkrijgbare merken die handig zijn voor op reis.

Dopper
Dopper is een van de bekendste merken drinkflessen in Nederland, die veel worden gebruikt door scholieren en werkenden op kantoor. Dopper ontstond in 2009 om het drinken van kraanwater te bevorderen in herbruikbare drinkflessen. De Dopper-waterflessen vallen op door hun minimalistische design en mooie kleuren. Ze zijn goed schoon te maken en verkrijgbaar in plastic en staal. ► Bekijk en bestel hier de waterflessen van Dopper

SIGG
SIGG is een degelijk merk uit Zwitserland dat al sinds 1908 hoogwaardige waterflessen op de markt brengt voor buitensporters en wereldreizigers. Het zijn robuuste en elegante aluminium flessen die aan de buitenkant misschien een deukje kunnen oplopen, maar van binnen bestand zijn tegen scheurtjes. De lichtgewicht waterflessen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van 0,3 tot 1,5 liter. ► Bekijk en bestel hier de waterflessen van SIGG

CamelBak
CamelBak komt uit het Amerikaanse Californië en produceert een breed scala aan waterflessen, in allerlei hippe kleuren en stijlen. Er zijn drinkflessen voor reizigers, kampeerders en outdoorliefhebbers, maar ook voor actieve sporters die fietsen, hardlopen, mountainbiken of skiën. CamelBak maakt ook waterzakken en waterrugzakken waarbij je water via een slangetje kunt drinken, zonder je handen te gebruiken. ► Bekijk en bestel hier de waterflessen van CamelBak

Contigo
Contigo is een Amerikaanse fabrikant van functionele en innovatieve waterflessen voor op reis en dagelijks gebruik. De meeste drinkflessen van Contigo zijn 100 procent lek- en morsvrij door een speciaal bedieningssysteem. Je drukt een knop in om te drinken en als je klaar bent, sluit-ie automatisch. Ook kun je water langer koel houden door bepaalde isolatie-eigenschappen. ► Bekijk hier en bestel de waterflessen van Contigo

Voor het laatst bijgewerkt op 24 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het meenemen van een waterfles op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/nkrivko.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam