Tips voor een vakantie in Eger, Hongarije

Door Marianne van de Werken

In het noorden van het land, tussen het Mátragebergte en het Bükkgebergte ligt de Hongaarse stad Eger. Hoewel het met zijn 55.000 inwoners zeker geen grote stad is, is Eger de derde meest bezochte plaats van het land. Een van de bekendste rode wijnen uit Hongarije komt uit dit gebied; de Egri bikavér ofwel ‘stierenbloed uit Eger’. Veel toeristen die in Boedapest verblijven bezoeken Eger slechts voor één dag, maar ook voor de reizigers die meer tijd in de stad willen doorbrengen, heeft Eger veel te bieden.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Eger

Bronnen van Egerszalók met de zoutheuvel

Uit het vulkanische Matrágebergte stroomt het water voor de bronnen van Egerszalók. Bezoekers kunnen hier ontspannen in de thermale baden die al sinds 1730 in gebruik zijn. Via watervallen van kalksteen bereikt het water – dat op dat moment nog 68 graden Celsius is – de bassins. Onderweg slaan op de rotsen mineralen neer, waardoor ze wit kleuren.

De zoutheuvel, zoals deze watervallen daarom genoemd worden, is een belangrijk symbool in de regio. Dit natuurverschijnsel is slechts op twee andere plekken in de wereld te bewonderen (Yellowstone Park in de Verenigde Staten en Pamukkale in Turkije).

Burcht van Eger

Egri Var, zoals de Hongaren de burcht van Eger noemen, speelde een belangrijke rol in de Hongaarse geschiedenis. Tijdens de Ottomaanse oorlog vielen veel burchten en andere bouwwerken in de handen van de Turken. Dit gold niet voor de burcht van Eger.

István Dobó was op dat moment eigenaar van de grond waar de burcht op stond en samen met de boeren en soldaten die in het gebied waren achtergebleven, verzette hij zich gedurende 40 dagen tegen de Turkse overheersers. Vanaf de kasteelmuren werd kokende pek over de aanvallers gegoten. Binnen de muren van het kasteel vind je nog de restanten van een bisschoppelijk paleis uit de 11e eeuw.

Dobóplein en de minorietenkerk

István Dobó was een belangrijke verzetsheld tijdens de Turkse overheersing en op veel plekken zie je zijn naam of beelden van hem voorbij komen. Zo ook op het speciaal naar hem genoemde Dobóplein, waaraan de minorietenkerk gelegen is. Voor de minorietenkerk – die gebouwd werd tussen 1758 en 1773 – staan twee beelden die herinneren aan de geschiedenis. Binnenin de kerk zijn vele fresco’s en schilderijen te bewonderen.

Ottomaanse minaret

De Ottomaanse minaret in Eger is het meest noordelijke punt in Europa dat nog herinnert aan de Turkse bezetting. De zandstenen toren is 40 meter hoog. Via een gedraaide trap van 97 treden kun je de balustrade bereiken en wordt je beloond met een uitzicht over de hele stad.

Lyceum met camera obscura

De oudste nog werkende panorama-projector werd gebouwd in 1776 en staat op het dak van het in totaal negen verdiepingen tellende universiteitsgebouw. De zevende verdieping van het gebouw geeft je bovendien een bijzonder uitzicht over de stad en op de zesde verdieping is een tentoonstelling met sterrenkundige apparatuur.

Praktische informatie over een vakantie in Eger

Eten en drinken in Eger

Aan de muren hangen de hoofden van een wildzwijn en een beer en over de stoelen liggen dierenhuiden gedrapeerd. Restaurant Fehérszarvas Vadásztanya Étterem is allesbehalve een standaard restaurant. Alles in dit restaurant ademt dat ze er gespecialiseerd zijn in het serveren van de lekkerste wildgerechten. Ga je er eten tussen oktober en februari – het jachtseizoen in Hongarije – dan wordt het lokale wild voor je bereid. In de overige maanden kun je er uiteraard ook uitgebreid tafelen, maar het wild komt dan van verder weg.

Overnachten in Eger

Aan het Domoplein, middenin het historische centrum van Eger staat Hotel Senator-Ház (huis van de senator). Het volledige hotel is 300 jaar geleden opgetrokken uit de afgebroken stenen van kasteelmuren en een verblijf in dit hotel geeft je het gevoel door de tijd te reizen. De volledige inrichting is in barokke stijl en op de begane grond van het hotel vind je nog een oud koffiehuis.

Verkies je de Mediterrane sfeer boven de barokke sfeer, boek dan een kamer in het Patria pension, dat tevens onderdeel is van Hotel Senator-Ház en dat op een steenworp afstand ligt. Bijkomend voordeel is dat je daar gratis gebruik kunt maken van de ondergrondse parkeergarage. Ook het gebruik van de infraroodsauna is gratis voor alle gasten.

Vervoer naar Eger

Alhoewel Eger een eigen vliegveldje heeft net buiten de stad, zal je deze plaats tijdens je vakantie vaak over land bereiken. Het openbaar vervoer in Eger is goed geregeld, al is het lang zo modern niet als we in Nederland gewend zijn. Wel rijden de bussen op tijd, heel frequent en is een reis erg goedkoop.

Vanaf het Puskás Ferenc Stadion in het centrum van Boedapest rijden er ieder uur twee bussen naar het centrum van Eger. De rit duurt twee uur, maar in deze bussen heb je wel wifi aan boord. Voor omgerekend € 10 brengt de bus je naar je eindbestemming. Tickets zijn verkrijgbaar bij de chauffeur of meer dan een half uur voor vertrek bij de kiosk op het busstation. Helaas hebben wij nog geen opties kunnen vinden om Eger rechtstreeks vanaf de luchthaven van Boedapest te bereiken.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Eger, Hongarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam