De leukste bezienswaardigheden in Brabant

Brabantse nachten zijn lang, maar óók overdag is heel er wat te beleven! De bourgondische provincie in het zuiden van Nederland waar alles altijd keigezellig is, heeft heel wat te bieden voor een dagje uit, en weekendje weg of een langere vakantie. Noord-Brabant heeft historische steden, prachtige natuurgebieden en leuke familieattracties. Noord-Brabant is de enige provincie zonder volkslied, maar maakt dat meer dan goed met een waslijst aan musea en bezienswaardigheden waar moeilijk uit te kiezen valt. Wil jij die typische Brabantse gastvrijheid ervaren? Hier hebben we leukste bezienswaardigheden in Brabant voor je op een rij gezet!

Den Bosch

Bij Brabant kun je natuurlijk niet om Den Bosch heen, of zoals je wilt ’s-Hertogenbosch. Het is de hoofdstad van de provincie, maar ook een van de mooiste steden van Nederland waar je dagenlang zoet bent met het aflopen van alle bezienswaardigheden. Een goede start is een rondvaart over de Binnendieze, grachtjes door de binnenstad waar huizen overheen zijn gebouwd. Je gaat dus vaak door donkere tunnels (en vergeet niet te bukken!). Als voormalige vestingstad zit Den Bosch tjokvol met monumenten. Je kunt de 43 meter hoge toren van de Sint-Janskathedraal beklimmen, het oudste bakstenen huis van Nederland bewonderen (uit de 13e eeuw) en een kijkje nemen in het prachtige barokke stadhuis uit de 17e eeuw. Vergeet je uitje niet af te sluiten met een Bossche bol. Meer informatie over deze cultuurstad van het zuiden vind je op de website van de VVV Den Bosch: www.bezoekdenbosch.nl

Safaripark Beekse Bergen, Hilvarenbeek

Tussen alle eeuwenoude kerktorens en landelijke boerderijen vind je in Brabant ook een stukje Afrika. Safaripark Beekse Bergen heeft een stukje Afrikaanse savanne naar Nederland gehaald, ínclusief de wilde dieren. In het grootste wildlife safaripark van de Benelux kun je door een uitgestrekt gebied op avontuur om leeuwen, olifanten, nijlpaarden en neushoorns te spotten. In je eigen auto kun je heel dichtbij de dieren komen, of je kunt met een ranger te voet het park in. Op loopafstand ligt Vakantiepark Beekse Bergen, waar je kunt overnachten in bungalows met safarilook en uitzicht op de bossen of het ‘Victoriameer’. In het overdekte Junglebad kun je alle ruige ervaringen van de safari van je af spoelen. Op Parkvakanties.nl vind je meer informatie, ervaringen én aanbiedingen voor Vakantiepark Beekse Bergen. Dit is ongetwijfeld een van de leukste bezienswaardigheden voor kinderen in Brabant (samen met de Efteling natuurlijk).

Nationaal Park De Biesbosch

Je hoeft de natuurbeleving in Brabant niet tot ‘Afrika’ te beperken. In het uiterste westen van de provincie vind je Nationaal Park De Biesbosch, een stukje échte Nederlandse natuur. De Biesbosch is een rivierendelta waar het getij nog vrij spel heeft en waar voor outdoorliefhebbers, natuurminnaars en actieve gezinnen van alles te beleven is. Zo kun je in het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa met je kano op stap door een doolhof van kleine riviertjes, kreken en beken. Grote kans dat je de bever ziet, de bekendste bewoner van De Biesbosch. Er is ook genoeg land om te fietsen of te wandelen en op zoek te gaan naar bijzondere vogelsoorten als de zeearend en de ijsvogel. Op het Biesbosch Museumeiland leer je alles over het ontstaan van het nationaal park. Helemaal avontuurlijk is het om te kamperen op je ‘eigen’ eiland, midden in de natuur. Er zijn een paar plekken waar je mag wildkamperen en die je alleen met een kano of roeiboot kunt bereiken. Voorzieningen zijn er niet, dus neem een goede uitrusting en voldoende eten en drinken mee!

Beleef Brabants design

Het is niet alleen historie en natuur dat de klok slaat in Brabant. De provincie houdt ook een naam hoog op het gebied van design. Vooral Eindhoven is een creatief broeinest waar de nieuwste ontwerpen worden bedacht. Ooit voerde Philips het hoogste woord in de ‘design hoofdstad van Nederland’, nu kun je de showroom bezoeken van de beroemde ontwerper Piet Hein Eek. Of ga een hapje eten in de ‘Kazerne’, een nieuw internationaal podium voor de creatieve industrie waar de wereld van design samenkomt met die van kunst, kennis en techniek. In Tilburg vind je het TextielMuseum, een leuke bezienswaardigheid als je wilt zien hoe ontwerpers en kunstenaars verrassende designproducten bedenken. Als je er nog niet genoeg van hebt, kun je in Den Bosch naar Cor Unum, waar keramisch design wordt geproduceerd.

Beleef het culinaire Brabant

Als meest bourgondische provincie van Nederland heeft Brabant natuurlijk veel te bieden voor de smaakpapillen. Reis bijvoorbeeld af naar Berkel-Enschot voor een rondleiding in Abdij Koningshoeven. Dit klooster is de eerste trappistenbrouwerij van Nederland waar het beroemde ‘La Trappe’ bier wordt gebrouwen. De historische binnenstad van Bergen op Zoom is elk jaar het toneel van ProefMei, een culinair festival dat in het teken staat van proeven en genieten. Honingliefhebbers kunnen in het dorp Geffen terecht in het Bijenteeltmuseum. Hou je liever van kaas? Op boerderij De Ruurhoeve in het dorp Hoogeloon zie je hoe op ambachtelijke wijze truffelkaas wordt gemaakt, dat je uiteraard kunt proeven. Brabant is in 2018 overigens ook uitgeroepen tot ‘European Region of Gastronomy’, waardoor er dit jaar vele culinaire evenementen op de agenda staan. Zo staat in Museum Jan Cunen in Oss tien maanden lang telkens één actueel food thema in de spotlights. Als je een paar van deze bezienswaardigheden hebt bezocht, weet je waarom Het leven goed is in het Brabantse land.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de leukste bezienswaardigheden in Brabant, Nederland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Libéma; VisitBrabant.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam