Nicosia, de laatste verdeelde hoofdstad van Europa

Griekse deel bij de muur in Nicosia, Cyprus
Griekse deel bij de muur in Nicosia, Cyprus

De Berlijnse Muur is al meer dan een kwart eeuw geleden gevallen, maar ondertussen is er een andere stad in Europa waar de muur gewoon nog recht overeind staat. Nicosia, de hoofdstad van Cyprus, is sinds 1975 verdeeld in een Grieks en een Turks deel. Er loopt een grens dwars door het oude gedeelte van de stad, van oost naar west.

Komend vanuit het Griekse deel is Nicosia op het eerste gezicht een drukke hoofdstad, zoals overal elders in het zuiden van Europa. Toeterend verkeer, luxe boetiekjes, volle terrassen, statige paleizen, gezellige pleinen en boeiende musea. Maar je loopt een winkelstraat uit, en pardoes zie je daar de muur die de stad gescheiden houdt van Turks-Cyprus.

De muur is weliswaar minder hoog en minder goed beveiligd dan het ooit was in Berlijn, maar niet minder indrukwekkend. Straten zijn sinds de jaren zeventig doormidden gekliefd, en buren wonen opeens ‘aan de andere kant’. Tussen twee muren is een stuk niemandsland, overwoekerd door onkruid en bewaakt door de Verenigde Naties.

Tegen de muur aan staan verwaarloosde panden, een desolaat stuk gebied waar de inwoners van Nicosia geen enkele moeite voor doen om dit enigszins te verfraaien. Er is geen mens, maar de spanning is voelbaar.

Turkse moskee in Nicosia
Moskee in Turkse deel van Nicosia

In het Turkse deel van Nicosia is het een stuk rommeliger dan in het rijke Griekse deel: meer hangjongeren, groezelige restaurantjes, oude auto’s en gebouwen waar de verf van af bladdert. Eigenlijk wonen hier ook gewoon Cyprioten, net als in het Griekse deel. Het Turkse deel ziet er weliswaar armoediger uit, maar het is niet achterlijk en hoofddoekjes zie je er ook nauwelijks. Wel veel moskeeën overigens.

Griekse deel van de grensovergang in Nicosia
Griekse deel van de grensovergang in Nicosia

Het oversteken van de grens met Turks-Cyprus gaat verbazingwekkend gemakkelijk, al kan het natuurlijk moeilijker gaan in tijden van grote politieke spanning. Je vult een visumformulier in en je kunt doorlopen. Meteen zie je de Turkse vlag wapperen. Er zijn niet veel strenge en bewapende grensbewakers, maar wel veel camera’s die alles registeren. Ga niet met je huurauto de grens over – je bent dan niet meer verzekerd.

De meeste vluchten vanuit Nederland gaan naar het Griekse deel van Cyprus, waar langs de kust vele badplaatsen te vinden zijn. Met een huurauto rij je gemakkelijk naar het centrum van Nicosia, waar genoeg parkeerplaatsen zijn. Vandaar kun je te voet naar het Turkse deel van Nicosia, de laatste verdeelde hoofdstad van Europa.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 mei 2016.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam