Tips over vliegen en zwanger zijn

Je leest het soms weleens in de krant of op internet: een vrouw die tijdens een vlucht in het vliegtuig is bevallen van haar baby. Het is een scenario waar je niet aan moet denken als je zwanger bent. Toch kun je gerust vliegen bij een zwangerschap. Tijdens de eerste zeven maanden is het veilig om als zwangere vrouw in het vliegtuig te stappen, zeggen artsen en verloskundigen.

Bij een zwangerschap vanaf 36 weken is het echter niet meer verstandig om te gaan vliegen. De risico’s zijn dan te groot dat je hoog in de lucht weeën voelt opkomen. Als je in verwachting bent van een tweeling of een meerling, kun je beter niet meer vliegen vanaf 32 weken. Als je geen enkel risico wilt nemen, kun je het vliegtuig beter mijden vanaf 28 weken. Juist de zwangere vrouwen die het nieuws halen wegens een bevalling op 10 kilometer hoogte bleken vaak 27 of 28 weken in verwachting te zijn. En wat zal dan de geboorteplaats zijn van je nieuwgeboren zoon of dochter?

Doktersverklaring bij zwangerschap

De meeste luchtvaartmaatschappijen verbieden zwangere vrouwen te vliegen zodra ze 36 weken zwanger zijn, omdat dit te riskant is voor de aanstaande moeder en de baby. Dat geldt bijvoorbeeld voor KLM, Transavia, Corendon Dutch Airlines en easyJet. Ook zijn er vliegtuigmaatschappijen die vrouwelijke passagiers weigeren als ze bijvoorbeeld 32 of 28 weken zwanger zijn. Alleen bij een doktersverklaring mogen ze dan aan boord van het vliegtuig stappen.

Bij Ryanair moet je bij een zwangerschap vanaf 28 weken een verklaring door je huisarts laten invullen (dit zogeheten ‘Fit to Fly-formulier’ kun je hier downloaden van de website van de luchtvaartmaatschappij). Bij TUIfly is een zwangerschapsverklaring nodig in de periode van 29 tot en met 36 weken. Die mag maximaal 14 dagen oud zijn op het moment van reizen, zowel op de heen- als de terugreis. Tevens moet er een vrijwaringbewijs (Form of Indemnity) worden ondertekend bij het inchecken. Maak voor de zekerheid een kopie als je een doktersverklaring nodig hebt.

Bij complicaties tijdens de zwangerschap is een doktersverklaring vrijwel altijd vereist als je gaat vliegen. Deze moet minstens een week voor vertrek in het Engels zijn opgesteld. Check dit bij je luchtvaartmaatschappij voordat je een vliegticket boekt.

Mocht je zwanger zijn en toch op vakantie willen, dan is voor veel vrouwen een zwangerschap van 15 tot 27 weken (het tweede trimester) de ideale tijd om te gaan vliegen. De eerste periode van misselijkheid ligt vaak achter je, je hebt meer energie en de kans op het krijgen van een miskraam is kleiner. In de eerste weken van de zwangerschap zijn vrouwen vaak te misselijk en te uitgeput om te gaan vliegen.

Bespreek het altijd van tevoren met je huisarts of verloskundige als je wilt vliegen tijdens de zwangerschap, en doe het alleen als je in goede gezondheid verkeert. Geef de gegevens van je bestemming door aan je arts of verloskundige zodat ze weten waar je uithangt.

Zwanger in het vliegtuig

Als je als aanstaande moeder gaat vliegen, wil je de vlucht natuurlijk zo aangenaam mogelijk laten zijn. Enkele luchtvaartmaatschappijen geven zwangere vrouwen een voorkeursbehandeling en selecteren bijvoorbeeld een stoel met meer been- of armruimte. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen is het aan jezelf om de tijd in het vliegtuig gerieflijk door te brengen. Het zelf boeken van een stoel met extra beenruimte is dan geen overbodige luxe.

Draag loszittende en comfortabele kleding voor de vlucht en drink veel water om te hydrateren. Blijf bij lange vluchten niet te lang zitten, loop zo mogelijk af en toe rond in het vliegtuig en doe strekoefeningen om de kans op trombose te verkleinen. Zwangere vrouwen hebben een veel hoger risico om trombose te krijgen dan niet-zwangeren, bleek in 2011 uit een artikel in het British Medical Journal.

Installeer je veiligheidsriem zo dat de band onder je zwangere buik zit. Boek een stoel aan het gangpad dichtbij de wc, zodat je makkelijk toiletbezoekjes kunt afleggen. De zuurstofdruk in het vliegtuig is lager dan op de grond, maar dat zou voor de baby in je buik geen probleem moeten zijn omdat hij/zij geen contact heeft met de buitenlucht. Bij hartklachten, bloedarmoede of ernstige andere aandoeningen is het wel uitkijken, maar dit kun je beter met je huisarts bespreken. De meeste vrouwen die normaal zwanger zijn zullen zonder problemen kunnen vliegen.

Detectiepoortjes en zwangerschap

Op alle luchthavens staan tegenwoordig detectiepoortjes waar je als zwangere vrouw doorheen moet lopen tijdens de veiligheidscontrole. De autoriteiten benadrukken dat deze poortjes veilig zijn voor aanstaande moeders, maar op discussiefora op internet lopen de meningen uiteen.

Schiphol gebruikt sinds enkele jaren een securityscanner, een apparaat waarin je je armen omhoog moet doen en die om je heen draait. Een computer maakt een scan van je lichaam en checkt of er iets ongebruikelijks op je huid zit. De securityscanners werken met millimetergolven die weerkaatsen op de huid en dus niet je lichaam binnengaan. Deze technologie is onschadelijk voor vrouwen die zwanger zijn, meldt Schiphol op haar website.

Er zijn ook scanners die met röntgenstralen werken. Op Schiphol staan deze bekend als bodyscans, die de luchthaven bij de zogeheten 100-procent controles gebruikt (niet bij de centrale security). De röntgenstralen gaan door de huid om bijvoorbeeld ingeslikte bolletjes met drugs te traceren. De hoeveelheid straling is laag, maar toch is er niet volstrekte duidelijkheid in hoeverre dit effect heeft op het kindje in je buik.

In het algemeen luidt het advies op internet om deze detectiepoortjes te vermijden er en omheen te lopen. Je kunt dat vragen aan de beveiligingsmedewerkers, die je dan apart zullen nemen om je te fouilleren. Soms staat er een bordje dat je niet door het poortje hoeft te lopen als je zwanger bent.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vliegen en zwanger zijn, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Saksoni/Nadezhda1906.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam