Zes tips over duurzaam vliegen

Tips over duurzaam vliegenVliegen behoort tot de meest vervuilende manieren van vervoer. Het is een groot dilemma voor reizigers, want helaas zijn veel bestemmingen in de wereld alleen per vliegtuig te bereiken. Je kunt er natuurlijk wel een béétje rekening mee houden, als je weer in het vliegtuig stapt. Hier hebben we zes tips op een rij gezet om vliegen toch wat duurzamer te maken.

#1 Compenseer de uitstoot van broeikasgassen

Vliegtuigen gebruiken enorm veel brandstof, dus vliegen leidt tot veel uitstoot van broeikasgassen (ook wel CO2 genoemd). Je kunt deze uitstoot compenseren door te investeren in duurzame energie of de aanplant van nieuwe bossen. Bij het boeken van een vliegticket kun je duurzame energieprojecten steunen via Greenseat.nl. Het planten van nieuwe bomen kun je stimuleren via Trees for All.

#2 Mijd een lijnvlucht

Vanuit het oogpunt van het milieu kun je beter voor een chartervlucht of een vlucht met een prijsvechter kiezen, dan voor een lijnvlucht. De toestellen van chartermaatschappijen en low budget maatschappijen zijn in het algemeen beter bezet, en vliegen minder vaak heen en weer.

#3 Kies een groene luchtvaartmaatschappij

De ene luchtvaartmaatschappij houdt meer rekening met het milieu dan de andere. De zogeheten Atmosfair Airline Index houdt van de 180 grootste vliegtuigmaatschappijen bij hoe ze omgaan met de uitstoot van broeikasgassen. De best presterende op dit gebied krijgen label A, de meest vervuilende krijgen label G. Je kunt de lijst raadplegen via www.atmosfair.org

#4 Ga licht bepakt op reis

Hoe zwaarder een vliegtuig is beladen, hoe meer brandstof het toestel verbruikt. Neem dus niet al teveel mee als je gaat vliegen, en kies voor lichtgewicht bagage.

#5 Kies een directe vlucht

Om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, kun je het beste een directe vlucht nemen naar je eindbestemming. Als je moet overstappen, moet een vliegtuig twee of meerdere keren opstijgen, waarbij veel kerosine wordt verbruikt.

#6 Vlieg met een groot toestel

Onderzoek heeft uitgewezen dat grote vliegtuigen gemiddeld minder brandstof per gevlogen mijl gebruiken dan kleinere vliegtuigen. Voor duurzaamheid kies je dus een luchtvaartmaatschappij waarmee je met een grote Boeing of Airbus naar je bestemming kunt reizen.

Foto depositphotos.com/Buurserstraat38
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!