Tips over nat scheren op reis

ReizenReizen

Tips over nat scheren op reisVoor de (echte) mannen onder ons: nat scheren op reis kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Je kunt er natuurlijk voor kiezen je baard te laten staan. In sommige landen, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten, zal dat bijzonder worden gewaardeerd.

In veel andere landen kan een baard je het imago geven van een onverzorgde, vunzige backpacker. Daarmee kun je vooral tegen problemen aanlopen bij gezagsdragers op luchthavens, grenskantoren, ambassades en consulaten (tenzij je een keurig verzorgd getrimd baardje hebt). Bij het aanvragen van een visum of bij het passeren van lastige grensovergangen zorg er zelf altijd voor dat ik gladgeschoren ben.

Als je geen baard wenst, zal je je dus met enige regelmaat van overtollige baardharen moeten ontdoen. Hier vind je 6 tips over nat scheren op reis.

# 1 Neem je eigen scheermesje mee

Vertrouw op het scheermes dat je thuis ook gebruikt. Zeker, overal in het buitenland zijn scheermesjes te koop en in de wat duurdere hotels worden ze gratis ter beschikking gesteld. Het zijn echter vaak plastic exemplaren van het goedkoopste soort, waar je na één keer scheren een ruwe en bloederige huid aan over houdt. Denk aan de weggooimesjes van Bic, die je eigenlijk alleen in uiterste noodgevallen op je tere wangen moet loslaten.

# 2 Neem voldoende reserve scheermesjes mee

Als je op wereldreis gaat of een hele lange reis gaat maken, is het verstandig voldoende reserve scheermesjes mee te nemen. Je zult zien dat je dat ene specifieke scheermesje van het type M3 POWER (of zoiets) dat net op jouw scheermesjeshouder past, in het buitenland niet kunt vinden. Je wilt niet het risico lopen een voordeelpak verkeerd passende scheermesjes in je rugzak of koffer te moeten meesjouwen.

# 3 Wen aan scheren met koud water

Thuis ben je natuurlijk niet anders gewend dat je gezicht met heerlijk warm water zacht en gloeiend te maken, voordat je met je scheermes aan de slag gaat. In de meer goedkope guesthouses in warme en tropische landen zal je zelden warm water aantreffen. Of er is een beperkte hoeveelheid warm water, opgewarmd door de zon, dat je liever wilt gebruiken voor een douchebeurt. Probeer eraan te wennen je met koud of lauw water te scheren. Je gezicht voelt wat minder aangenaam, maar het scheren gaat uiteindelijk net zo gemakkelijk.

# 4 Neem scheergel mee

Voor een langere trip kun je beter een bus scheergel meenemen dan een bus scheerschuim. Je doet er namelijk langer mee, mits je er zuinig mee omgaat. Een heel klein beetje gel in je hand, dat je tot schuim wrijft, is vaak al genoeg voor een volledige scheerbeurt. Scheerschuim gaat eerder op, en is met name buiten de grote steden in derde wereldlanden niet altijd even gemakkelijk te krijgen.

# 5 Laat je eens scheren bij de kapper

Bij een baard van een paar dagen of langer is het uiterst aangenaam je onder handen te laten nemen door een barbier. In niet-westerse landen is het ook veel gebruikelijker dat mannen zich laten scheren en het is goedkoop. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika vind je overal kappers: in de buitenlucht langs de straat, op treinstations en busstations en op markten. Schrik niet van het scherpe lemmet van het scheermes, de barbiers zijn er bedreven in. Na een professionele scheerbeurt zijn je wangen zo glad als nooit tevoren.

# 6 Scheermessen taboe in het vliegtuig

Bedenk dat scheermessen niet altijd mee mogen in het vliegtuig. Ze zijn scherp en vallen dus in de categorie ‘verboden gevaarlijke voorwerpen’. Niet alle luchtvaartmaatschappijen doen daar even spastisch over. Het verbod gaat ook vooral om de open scheermessen, niet om wegwerpscheermesjes of veiligheidsscheermesjes die in een houder zitten. Controleer voor vertrek bij de luchtvaartmaatschappij de lijst met verboden artikelen als je het scheermesje in je handbagage hebt zitten.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 augustus 2014.

Foto credit © depositphotos.com/nevarpp.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!