ESTA aanvragen voor Amerika: hoe werkt dit?

Voor een vakantie in Amerika moet je een ESTA aanvragen. Iedereen moet dat doen, ook kinderen moeten een ESTA aanvragen als ze naar Amerika reizen (hoewel de ouders dit natuurlijk regelen). Zonder het aanvragen van een ESTA kom je Amerika niet binnen. Je hoeft het niet eens te proberen: bij aankomst op de internationale luchthaven wordt je onverbiddelijk teruggestuurd. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je niet aan boord als je geen ESTA hebt aangevraagd.

Wat betekent ESTA?

ESTA is de afkorting van Electronic System for Travel Autorization. Het betekent eigenlijk dat Amerika je toestemming geeft om het land binnen te komen. De Verenigde Staten hebben dit ‘Elektronisch systeem voor reisvergunningen’ begin 2009 ingevoerd om alle reizigers te kunnen checken voordat ze daar voet op bodem zetten.

Dat heeft alles te maken met de angst voor terroristen. Sinds er begin deze eeuw enkele aanslagen zijn gepleegd, wil de VS iedereen controleren die het land binnenkomt. Daarnaast wil Amerika geen illegale immigranten, criminelen en werkzoekenden – en het land is nog wat strenger geworden sinds Donald Trump er president is.

Een ESTA aanvragen is niet heel ingewikkeld, maar je moet er wel even tijd voor vrijmaken. Wil je op vakantie naar Amerika en wil je weten hoe dit werkt? Hier vind je een stap-voor-stap handleiding voor het aanvragen van een ESTA.

De ESTA regel je online

De ESTA kun je alleen online aanvragen en werkt volledig elektronisch. Het is dus geen ouderwets visum waarbij je een stempel of sticker in je paspoort krijgt. Voor het aanvragen van een ESTA hoef je niet naar het Amerikaanse consulaat. Alleen een pc, smartphone of tablet met internet is genoeg.

Regel de ESTA op tijd

Het wordt nogal eens vergeten tijdens alle voorbereidingen voor een vakantie, maar regel de ESTA op tijd! Zet het aanvragen van een ESTA ruim van tevoren op je checklist als je naar Amerika reist. Je moet de ESTA minimaal 72 uur (oftewel drie dagen) voor vertrek aanvragen. Het is beter om het wat eerder te doen. Als er een kink in de kabel komt, heb je tijd om alsnog een visum aan te vragen.

Wie kan de ESTA aanvragen?

De ESTA is echt bedoeld voor korte reizen naar Amerika, dus voor een vakantie of een zakenreis. Met de ESTA mag je maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven. Als je langer wil blijven of bijvoorbeeld als student of journalist naar de VS reist, moet je toch een visum aanvragen voor Amerika. De ESTA zelf is twee jaar geldig (of totdat je paspoort verloopt). Binnen die periode hoef je de ESTA niet opnieuw aan te vragen als je wederom naar Amerika reist.

Daarnaast kunnen alleen staatsburgers van specifieke landen een ESTA aanvragen. Dit geldt voor alle landen die vallen onder het zogeheten Visa Waiver Program. Je bent dan vrijgesteld van het aanvragen van een visum, waarvoor de ESTA dus in de plaats is gekomen. Nederland, België en alle andere landen van de Europese Unie vallen onder dit Visa Waiver Program. Als je een geldig EU-paspoort hebt, kun je zonder probleem een ESTA aanvragen.

Vereisten voor de ESTA

Voor het aanvragen van een ESTA heb je een geldig paspoort nodig voor de duur van je verblijf in Amerika. Check dus de geldigheid van je paspoort voor vertrek, want de aanvraag van een nieuw paspoort neemt ook enige tijd in beslag. Neem het een beetje ruim, om niet in de problemen te komen. Je vlucht terug kan altijd vertraagd of geannuleerd zijn, waardoor je misschien één of meerdere dagen langer in Amerika moet blijven. Dan moet je paspoort niet verlopen in de tussentijd.

Ook dien je te beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vervolgvlucht naar een andere bestemming buiten Amerika. Daarnaast moet je de ESTA online kunnen betalen met een geldige creditcard of met PayPal. Je kunt betalen met Visa, MasterCard, American Express of Discover. Als je geen creditcard hebt, moet je een PayPal-account aanmaken.

ESTA-formulier invullen

Als je je paspoort en creditcard bij de hand hebt, kun je online het ESTA formulier invullen. Je verstrekt je contactgegevens, de gegevens van je paspoort en andere persoonlijke informatie. Van je paspoort moet je de pagina met je persoonsgegevens uploaden.

Zoals te verwachten is, wil Amerika alles van je weten. Zo moet je ook de namen van je ouders opgeven en de gegevens van je werkgever. Optioneel is het om ook je profielen op sociale media door te geven. Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat dit verplicht wordt. Gemiddeld heb je zo’n 23 minuten nodig om alle vragen te beantwoorden.

Als je met je gezin of meerdere personen reist, kun je trouwens ook een aanvraag voor een hele groep personen invullen. Na het invullen van het formulier moet je met een creditcard of PayPal de kosten betalen. Die bedragen $ 14 (in 2019).

Wat gebeurt er na de ESTA-aanvraag

Na het invullen van een formulier volgt binnen 72 uur de reistoestemming per e-mail. Je krijgt per e-mail een aanvraagnummer, waarmee je online de status van je aanvraag kunt checken. Als je geen rare dingen hebt ingevuld of geen duister verleden hebt, ontvang je de reistoestemming meestal binnen een paar uur. Als je ESTA-aanvraag geweigerd wordt, heeft het geen zin om het opnieuw te proberen. Dan moet je toch een gewoon visum aanvragen.

Na goedkeuring is het verstandig om een printje te maken van de e-mail met de reistoestemming en deze mee te nemen op vakantie naar Amerika. Officieel is het niet verplicht en hoef je dit niet te laten zien aan de immigratiebeambte bij aankomst in de VS. Het kan echter handig zijn als je op problemen stuit. Via de ESTA-website kun je altijd de aanvraag opnieuw ophalen met behulp van je aanvraagnummer.

Overstappen in Amerika en de ESTA

Het wordt nogal eens vergeten door reizigers, maar ook voor een overstap op een Amerikaanse luchthaven moet je een ESTA aanvragen. Vooral voor Mexico, het Caribisch gebied en landen in Centraal-Amerika is het vaak goedkoop om via Amerika te vliegen. Zo is het bijvoorbeeld voordelig om naar Costa Rica te vliegen met een overstap in Miami.

Ook al verlaat je vliegveld niet en ben je maar een paar uur in de VS, dan is toch een ESTA vereist. De dagen die je in Mexico, het Caribisch gebied of Midden-Amerika verblijft, worden daarbij meegeteld binnen de maximale verblijfsduur van 90 dagen in de Verenigde Staten. Voor een gewone vakantie ben je natuurlijk zelden langer dan 3 maanden van huis, dus dit zal niet echt problemen opleveren. Als je bijvoorbeeld een halfjaar in Mexico wilt rondreizen, kun je beter rechtstreeks naar dit land vliegen.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een ESTA voor Amerika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; depositphotos.com/red_pepper82.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam