Booking Albanië

Wat te doen tijdens je vakantie in Durrës, Albanië: 8 tips!

Durrës is de tweede stad van Albanië en de grootste havenstad van het land. De kilometerslange stranden ten zuiden van Durrës bezorgen deze  Albanese stad echter de grootste faam. Durrës is een van de populairste badplaatsen van Albanië, waar elke zomer massa’s toeristen vakantie vieren. Ze luieren op een van de vele strandstoelen en zoeken onder de parasols de hoognodige schaduw op.

Ten zuiden van de stad vind je een aaneenschakeling van hotels, resorts, appartementencomplexen, restaurants en supermarkten. Met een beetje geluk heb je vanuit je hotelkamer uitzicht op de Middellandse Zee. Je bent zo op het schone strand waar je verkoeling kunt zoeken in de ondiepe zee. Obers van nabijgelegen cafés bedienen je op het strand.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Durrës?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Durrës

Maar Durrës is méér dan een badplaats met lelijke hoogbouw. Het is ook een veelzijdige havenstad met een rijke geschiedenis en bijzondere archeologische bezienswaardigheden. Naast het zonnebaden en zwemmen kun je tijdens je vakantie best een dag uittrekken voor een bezoek aan deze stad. Hier vind je 8 tips wat te doen en te zien is in Durrës!

Amfitheater van Durrës

Durrës was een belangrijke Romeinse nederzetting en is een van de oudste steden aan de Adriatische kust. Dat bewijst het grote Romeinse amfitheater in het centrum van de stad, dat gebouwd is in de tweede eeuw na Christus. Het bood plaats aan 15.000 toeschouwers en was daarmee het grootste amfitheater van de Balkan. Het cirkelvormige theater werd in 1966 herontdekt. Toen werden ook 40 skeletten gevonden met gebroken nekken, die misschien toebehoren aan gladiatoren die met weinig succes hebben opgetreden. Het amfitheater is nu een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Durrës. Je kunt er lopen langs de vroegere gewelven en tunneltjes, waar Albanese stelletjes zich terugtrekken om hun hartstocht uit te wisselen. Adres: Rruga Kalase, Durrës, Albanië.

Archeologisch Museum van Durrës

In Durrës vind je het grootste archeologische museum van Albanië, opgericht in 1951. Hier zie je wat de verschillende beschavingen in de regio hebben achtergelaten, met archeologische vondsten uit de tijd van de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen en de Ottomanen. Hoogtepunten zijn onder meer Romeinse grafstenen en sarcofagen en een verzameling miniatuurborstels van de godin Venus. In de Romeinse tijd stond Durrës bekend als Dyrrhachium en was het een belangrijke plaats voor aanbidding van de godin. Van 2010 tot 2014 is het Archeologisch Museum grondig gerenoveerd. Adres: Rruga Taulantia 32, Durrës 2000, Albanië.

Kasteel van Durrës

De oude binnenstad van Durrës werd vanaf de middeleeuwen beschermd door stadsmuren en een kasteel. De vesting is in de vijfde eeuw gebouwd door Anastasius I, de keizer van het Byzantijnse Rijk. Er staan nog een paar 4,6 meter hoge muren overeind, maar het opvallendste bouwwerk is een toren die de Venetianen in de 15e eeuw hebben gebouwd. Durrës maakte toen deel uit van de Republiek Venetië. Bovenop de Venetiaanse toren is een openluchtcafé La Torra met tafeltjes in de nissen waar de kanonnen ooit stonden.

Durrës kasteel

Paleis van koning Zog

Bovenop een heuvel in Durrës staat het Paleis van koning Zog, dat herinnert aan de tijd dat Albanië een koninkrijk was. De crèmekleurige villa is in 1927 gebouwd voor koning Zog I, die van 1928 tot 1939 de vorst was van het land. Na de ontbinding van de monarchie werd het paleis een ontvangstgebouw van de communistische partij, waar buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders als Jimmy Carter en Nikita Chroesjtsjov werden ontvangen. De villa is nu weer in handen van de erfgenamen van Zog en is niet te bezoeken voor buitenstaanders, maar bovenop de heuvel heb je wel een mooi uitzicht over Durrës en de baai.

Zog paleis in Durrës

Moskeeën van Durrës

In Albanië vormen moslims de meerderheid, dus ook in Durrës kom je moskeeën tegen. De Fatih Moskee is de oudste, gebouwd in 1503 tijdens de Ottomaanse overheersing van de stad. De moskee is gebouwd op de plek waar eerder een tiende eeuwse basiliek stond. Tijdens de communistische periode is de minaret verwijderd, maar na het einde van de dictatuur werd er een nieuwe aan toegevoegd. Moderner is de Grote Moskee, die in 1931 in opdracht van koning Zog is gebouwd. Het pastelkleurige gebouw met de gele koepel is misschien wel het grootste gebouw van Dürres. Adres: Rruga Aleksander Goga, Durrës, Albanië.

Standbeeld van Lodewijk Thomson

Wist je dat Durrës ook een eerbetoon brengt aan een Nederlander? In een parkje tegenover de Venetiaanse toren vind je een standbeeld van Lodewijk Thomson (1869-1914). Hij was majoor bij het Nederlandse leger die in oktober 1913 op vredesmissie werd gestuurd naar Albanië. Vlak daarvoor in november 1912 had Albanië de onafhankelijkheid uitgeroepen, met geweld en chaos tot gevolg. Thomson was een van de militairen die Albanië moest helpen met de ontwapening en de opbouw van een gedisciplineerde krijgsmacht. Helaas kwam de majoor om het leven tijdens een gevecht op 15 juni 1914. Uit dankbaarheid voor zijn daden is in 2003 een buste onthuld van Thomson, die ook in de geschiedenisboeken staat als de eerste Nederlander die sneuvelde tijdens een vredesmissie.

Standbeeld van majoor Lodewijk Thomson in Durrës. Foto © Edwin Ruis.

Aleksandër Moisiu Museum

Een van de overgebleven Ottomaanse huizen in de binnenstad van Durrës biedt onderdak aan het Aleksandër Moisiu Museum. Moisiu (1879-1935) was een Albanees-Italiaanse acteur die aan het begin van de 20e eeuw behoorlijk bekend was in Europa. Hij speelde in theaterstukken in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Rusland. Zijn woonhuis in Dürres is nu een museum dat aan zijn carrière en persoonlijke leven is gewijd, met foto’s, documenten en persoonlijke bezittingen. Ook is er traditionele Albanese klederdracht te zien. Het gebouw met zijn mooie balkon was in de jaren ’30 trouwens het Britse consulaat in Durrës. Adres: Rruga Kolonel Tomson, Durrës, Albanië.

Drink een drankje in de Fly Tower

Durrës staat bekend als een van de levendigste steden van Albanië, met restaurants, cafés en bars die tot in de late uurtjes open zijn. Een aantrekkelijke plek voor een drankje tijdens je vakantie is de Fly Tower, een bar op de 13e (en bovenste) verdieping van een van de hoogste gebouwen in het centrum van de stad. Je hebt hier een mooi uitzicht op het amfitheater, de stadsmuren en de Venetiaanse toren. In de zomer verandert het dakterras in een nachtclub waar je met een cocktail in de hand nachtelijk Durrës kunt bekijken.

Vakantie in Durrës: praktische tips

Overnachten in Durrës

Er is bijna geen andere stad in Albanië waar zoveel accommodatie is als in Durrës. De badplaats heeft alleen al meer dan 600 hotels, in elke prijsklasse, en elk jaar komen er nieuwe bij. Ook kun je terecht in appartementen en vakantiewoningen. Genoeg keuze, zou je denken, maar toch zijn de beste hotels in de populaire zomermaanden snel volgeboekt. Het is dus toch raadzaam op tijd te reserveren als je in juli of augustus vakantie viert in Durrës.

Zoek je goedkope accommodatie voor je vakantie in Durrës?
Reserveer hier een hotel of appartement in Durrës, tegen de laagste prijzen

De meeste hotels vind je aan de stranden ten zuiden van het stadscentrum. Het is een eindeloze rij hoogbouw en appartementencomplex die kriskras door elkaar staan. Elegantie is soms ver te zoeken, maar er zitten gelukkig wel enkele uitstekende adresje tussen. Het is fijner om te overnachten op loopafstand van het strand, maar in het centrum van Durrës rond de haven zijn ook genoeg hotels te vinden.

Vila One Beach Hotel in Durrës

Een aanrader is Vila One Beach Hotel, direct aan het strand van Durrës en met een privégedeelte waar je beschikt over een ligbed met parasol. Veel kamers hebben een balkon met uitzicht over de Adriatische Zee, andere hebben uitzicht over de tuin. Het hotel heeft ook familiekamers en een bar, restaurant en geldwisselservice. Jong en enthousiast personeel ontvangt de gasten en elke ochtend staat je een riant ontbijt te wachten. ► Boek een overnachting in Vila One Beach Hotel vanaf € 68

Reizen naar Durrës

Durrës ligt halverwege de kust van Albanië aan de Adriatische Zee. Het is slechts 40 minuten rijden vanaf de Albanese hoofdstad Tirana. De badplaats heeft dan ook geen eigen luchthaven, maar je kunt vliegen naar Tirana International Airport (TIA). Het vliegveld ligt ten westen van de hoofdstad, tussen Tirana en Durrës.

Je kunt momenteel niet rechtstreeks van Nederland naar Tirana vliegen, maar je kunt de Albanese hoofdstad wel makkelijk bereiken met een overstap. Vanaf Amsterdam Schiphol ben je dan in totaal 4 tot 6 uur onderweg. Gunstige overstapplekken zijn Wenen, Bari en Belgrado.

Voor het vervoer van de luchthaven naar Durrës kun je een bus of een taxi nemen. De bus doet er 35 minuten over en rijdt maar een paar keer per dag. Een taxi is sneller en doet er een halfuurtje over naar het centrum van Durrës. Voor de aankomsthal staan de officiële gele taxi’s van Auto Holiday Albania (www.tiataxi.al). Je kunt ook van tevoren een privé taxitransfer regelen. Dat kan voordelig zijn als je met meerdere mensen reist.

Vermijd wachtrijen en gedoe bij aankomst in Albanië
Boek hier een taxi transfer naar je accommodatie in Durrës

Lees hier verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Albanië:

Tips voor een vakantie in Tirana

Tirana is de hoofdstad van Albanië, een plek waar de koele communistische kilte langzaam wordt verdreven door westerse opgewektheid. Gedreven entepreneurs beginnen innovatieve internet start-ups, overal openen nieuwe winkels en restaurants en er zijn plannen voor uit de kluiten gewassen wolkenkrabbers. Lees hier meer over een vakantie in Tirana

Wat te doen in Berat: 8 tips

Berat is een van de mooiste en oudste steden van Albanië, de ‘stad van duizend ramen’ die een geschiedenis kent van meer dan 4000 jaar oud. De op een heuvel gelegen citadel is nu een openluchtmuseum met middeleeuwse huizen, kerken en moskeeën. Lees hier 8 tips wat te doen en te zien is in Berat

Reizen naar Albanië

Albanië is het snelst en gemakkelijkst te bereiken met het vliegtuig. Transavia vliegt sinds de zomer van 2017 rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Tirana, de hoofdstad van Albanië. De vluchten gaan drie keer per week. Je kunt ook vliegen naar het Griekse eiland Corfu en daar de boot nemen. Lees hier meer over reizen naar Albanië

Autorijden in Albanië

Autorijden in Albanië is avontuurlijk, maar niet onoverkomelijk. Een flinke dosis rijervaring is eigenlijk wel vereist als je de wegen van Albanië wilt berijden. Het is een van de armste landen van Europa, dus de kwaliteit van de wegen laat nogal eens te wensen over. Vooral op de secundaire wegen tref je veel gaten, hobbels en kuilen. Lees hier meer over autorijden in Albanië

Voor het laatst bijgewerkt op 15 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen tijdens een vakantie in Durrës, Albanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Flickr.com/jordan pickett; Wikimedia Commons; Fly Tower; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam