Apenheul in Apeldoorn

Nergens zie je zoveel apen bij elkaar als in Apenheul in Apeldoorn, waar je ook nog eens verbazingwekkend dichtbij de dieren kunt komen. In grote delen van deze dierentuin lopen de apen los tussen de bezoekers en als je niet oppast, klimt er een aapje op je kinderwagen of grijpt hij aan je rugzak.

Apenheul is de enige dierentuin in Nederland die gespecialiseerd is in apen. Hier kun je meer dan 300 apen van dichtbij bekijken, van zo’n 35 soorten uit alle delen van de wereld.

Apenheul is in 1971 opgericht door de Rotterdamse fotograaf Wim Mager (1940-2008). Hij begon het apenpark nadat hij in een dierenwinkel twee dwergaapjes had gekocht. Hij ontwikkelde een passie voor apen en haalde steeds meer soorten naar Apenheul, waaronder wolapen, slingerapen en gorilla’s. In tegenstelling tot veel andere dierentuinen stopte hij apen niet in kooien of achter tralies, maar creëerde hij grote natuurlijke buitenverblijven en liet hij een groot deel loslopen tussen de bezoekers.

Je kunt hier wandelen langs grappige doodshoofdaapjes, rode brulapen, luie berberapen en actieve ringstaartmaki’s. Alleen apen die niet zo mensvriendelijk zijn, zoals orang-oetans en gorilla’s, blijven op veilige afstand. Apenheul is ook de enige Nederlandse dierentuin waar je bonobo’s kunt bewonderen, de mensaap uit de jungle van Congo die het meest op ons lijkt (98,6 procent van het DNA is hetzelfde). Dierenverzorgers geven regelmatig presentaties over de apen waarbij ze allerlei leuke weetjes vertellen over de dieren. Vooral de ‘show’ over de gorilla’s is niet te missen!

Bezoeken van Apenheul in Apeldoorn

Apenheul ligt in een mooie beboste omgeving aan de rand van Apeldoorn, 3 kilometer ten westen van het centrum. Vanaf Amsterdam is het ongeveer een uur rijden. Er is een grote parkeerplaats, maar daar vandaan is het nog wel een kwartier lopen naar de ingang. Vanaf het station in Apeldoorn kun je buslijn 2 nemen naar Apenheul, er is een bushalte bij de dierentuin.

Bij de ingang krijg je instructies hoe je moet omgaan met loslopende apen. Vooral de doodshoofdaapjes zijn nieuwsgierig en kunnen op je schouder springen. Het is niet direct iets om je zorgen over te maken. Alleen bij een zeldzame beet is het verstandig om het even na te laten kijken. Je krijgt ook een speciale ‘aap-bestendige’ tas die apen niet open kunnen ritsen.

Apenheul heeft verschillende cafés en restaurants, meerdere EHBO-posten, speeltuinen en souvenirwinkels. Trek voor een bezoek met kinderen zo’n 5 uur uit. In verband met de loslopende apen is het meenemen van een hond niet toegestaan. Apenheul is in de winter gesloten. Via de website kun je al tickets bestellen. Adres: J.C. Wilslaan 21, 7313 HK Apeldoorn. Website: www.apenheul.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 19 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Apenheul in Apeldoorn, Gelderland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/jhofboer; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam