Bezoeken van de Efteling in Kaatsheuvel

De Efteling is een van de oudste, bekendste en populairste attractieparken van Nederland, bekend bij jong en oud en zelfs buiten onze landsgrenzen. Wie kent niet Holle Bolle Gijs, het Sprookjesbos, de Python en het deuntje van Carnaval Festival dat maar niet uit je hoofd te krijgen is?

Jaarlijks bezoeken meer dan 5 miljoen mensen de Efteling, waarmee het pretpark steevast op de eerste plek staat op de lijst van best bezochte attracties. Ook al ben je er al eens geweest, er is altijd een goede reden om deze betoverende wereld vol wonderen in het Brabantse Kaatsheuvel opnieuw te bezoeken. Bijna elk jaar wordt er wel een nieuwe attractie aan het park toegevoegd.

Een dagje uit aan de Efteling betekent een dag vol spannende achtbanen, geinige ritjes in karretjes langs bewegende poppen en vooral veel nostalgie. De Efteling is namelijk een van de oudste nog bestaande attractieparken van Nederland. Het begon allemaal heel kleinschalig in 1935, toen vlakbij Kaatsheuvel een sport- en wandelpark werd aangelegd.

Al spoedig kwamen er speeltoestellen bij, maar de roem steeg met de opening van het Sprookjesbos in 1952. Vanaf de jaren zeventig maakte de Efteling echt naam met de toevoeging van creatieve achtbanen, spookhuizen, theatershows en ritjes door een fantasiewereld.

Attracties in de Efteling

Voor het bezoeken van de Efteling moet je zeker een volle dag uittrekken, als je tenminste zoveel mogelijk van de 30 attracties wil meepikken. Hou rekening met wachtrijen, al is er meestal een vrij vlotte doorstroming. Voor het bezoeken is het handig om de Efteling-app te installeren, zodat je per attractie de actuele wachttijden kunt zien.

In 2018 is de Boarding Pass geïntroduceerd, waarbij je voor sommige attracties een tijdslot kunt reserveren en meteen door kunt lopen. Als je alleen bent, kun je snel doorlopen via de Single Rider Wachtrij en de laatste lege plekken opvullen in karretjes. Hieronder vind je een overzicht van de populairste attracties in de Efteling.

Sprookjesbos
Het Sprookjesbos is het oudste onderdeel van de Efteling en leuk voor kleine kinderen (en voor Chinese en Japanse toeristen). Hier komen met bewegende figuren alle bekende sprookjes tot leven, zoals Roodkapje, Klein Duimpje, Sneeuwwitje en Hans en Grietje. Een favoriet is Langnek die tussen de bomen zijn nek uitsteekt en zich weer terugtrekt in zijn schulp. Het Sprookjesbos is ook de bakermat van Holle Bolle Gijs, de beroemde afvalverslinderaar die 15.000 keer per dag ‘Papier hier’ roept. Het bos is in de jaren ’50 vormgegeven door kunstenaar Anton Pieck (1895-1987).

Achtbanen
Voor adrenalinejunkies heeft de Efteling verschillende achtbanen. Het bekendst is de Python, een kronkelende achtbaan waarbij je meerdere keren over de kop gaat. Bij de opening in 1981 was dit nog de langste en snelste achtbaan van Europa. Een ritje duurt ruim 2 minuten. De houten achtbaan Joris en de Draak doet het wat rustiger aan. Een andere thrillseeker is Baron 1898, waarbij je een vrije val maakt van zo’n 38 meter.

Ritjes door een fantasiewereld
De Efteling heeft zich op de kaart gezet in binnen- en buitenland met de ritjes waarbij je een magische fantasiewereld betreedt, met bewegende poppen en figuren, kleuren, geluiden, muziek en speciale effecten. Aan de buitenkant zien sommige van deze attracties er al schitterend uit, als sprookjesachtige paleizen.

Een van de oudste is Carnaval Festival uit 1984. Hier maak je een ‘reis’ langs verschillende landen. De attractie is in 2019 aangepast omdat de poppen discriminerend zouden zijn, dus je ziet niet langer Aziatische spleetogen en Afrikanen met ringen door hun neus.

Droomvlucht is een betoverend bos waar eenhoorns en bosdieren tot leven komen, terwijl je in Symbolica ‘op audiëntie’ gaat in het paleis van de koning. De ritjes zijn geschikt voor bijna alle leeftijden en overdekt, dus ook leuk als je de Efteling op een regenachtige dag bezoekt.

Theatershows
De Efteling heeft verschillende theatershows, verspreid over het attractiepark. In de app kun je de tijden raadplegen. Het Sprookjesbos heeft een openluchttheater waar regelmatig nieuwe en grappige shows plaatsvinden. Een aanrader is Raveleijn, een spectaculaire theatershow met echte paarden en raven en speciale effecten met vuur, rook en water. De show duurt ongeveer een halfuur en is vrij toegankelijk, je hebt geen apart ticket nodig.

Praktische tips voor het bezoeken van de Efteling

De Efteling ligt ten zuiden van Kaatsheuvel in de provincie Noord-Brabant. Vanuit Amsterdam is het ongeveer een uur en een kwartier rijden. Er zijn grote parkeerplaatsen bij het attractiepark, maar je moet er wel voor betalen. Een dagkaart kost € 12,50 (tarief in 2019).

Bij de Efteling is geen treinstation, maar er is wel een bushalte. Je kunt de trein nemen naar Den Bosch of Tilburg en daar de bus pakken naar het pretpark. Vanaf het treinstation Breda rijdt er een bus in de weekenden en de vakanties. Met de FlixBus kun je spotgoedkoop rechtstreeks naar de Efteling reizen vanuit verschillende steden in Nederland, waaronder Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Enschede. ► Boek hier een busticket naar de Efteling bij FlixBus

Restaurants en overnachten

Je hoeft geen moeite te doen om eten en drinken te scoren als je de Efteling gaat bezoeken. Het attractiepark heeft 16 restaurants waar je terecht kunt voor verschillende keukens, van pannenkoeken en pizza’s tot vegetarisch en oosterse maaltijden.

Als je de Efteling meerdere dagen wilt bezoeken, kun je overnachten in het Efteling Hotel. Dit is een 4-sterrenhotel op 5 minuten lopen van de ingang met kamers die in Efteling-sferen zijn ingericht. Eveneens op loopafstand (15 minuten) vind je Vakantiepark Efteling Loonsche Land, met een hotel en vakantiewoningen tot en met 12 personen.

Openingstijden en tickets

De Efteling is elke dag van het jaar geopend, meestal vanaf 10.00 uur in de ochtend. In de zomer is het park soms wel tot 23.00 uur ‘s avonds geopend. De drukste tijd zijn de weekenden en vakanties. Op de website kun je de drukteverwachting checken. Een tip: ga de Efteling eens op een warme dag tijdens de vakantie bezoeken. Dat hebben wij eens gedaan en toen was het opvallend rustig, omdat veel mensen dan toch liever naar het strand gaan.

Je kunt tickets bestellen via de website van de Efteling, dan ben je minder kwijt. Vanaf 5 bezoeken per jaar is een jaarabonnement voordeliger. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang. Adres: Europalaan 1, 5171 KW Kaatsheuvel. Website: www.efteling.com

Voor het laatst bijgewerkt op 1 augustus 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Efteling in Kaatsheuvel, Noord-Brabant, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam