Wat te doen in Roermond, Limburg: 10 tips!

Door Elisa van Hengstum

Het zuiden van ons land biedt veel moois. Zoals Roermond! Deze stad in het midden van Limburg wordt tegenwoordig vooral druk bezocht vanwege de bekende Designer Outlet. Dagelijks komen hier hordes mensen op af om goedkope dealtjes te scoren. Maar de stad kent ook ontzettend veel geschiedenis. Monumenten en historische gebouwen zijn hier namelijk goed bewaard gebleven. De beroemde architect Pierre Cuypers heeft hierbij op veel plekken zijn stempel gedrukt.

Verder is er aan water geen gebrek in deze zuidelijke stad. Roermond ligt zowel aan de rivier de Maas als aan de Roer. Een populaire plek voor een drankje of hapje is dan ook aan de Roer bij de Roerkade. Daarnaast kun je op de Maasplassen terecht voor bijna elke watersport. Vanwege de scheepvaart op de Maas is Roermond altijd een belangrijke handelsstad geweest. In 1441 werd Roermond dan ook lid van het verbond van de Hanzesteden.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Roermond?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Roermond

Wanneer je door de stad loopt, kom je meerdere bankjes tegen in de vorm van een mond. Ook wel Roermondjes genoemd. Hier kun je via een app meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van de stad. Zoek jij nog een leuke stad in Nederland voor een dagje uit? Misschien is Roermond wel iets voor jou! Hier lees je 10 tips over wat te doen in Roermond.

Bezoek de Sint-Christoffelkathedraal

De kathedraal van Roermond is een logische stop tijdens jouw uitstapje naar deze stad. De Sint-Christoffelkathedraal werd rond 1410 gebouwd. Sindsdien heeft de parochiekerk ontzettend veel meegemaakt: de beeldenstorm in 1566, meerdere blikseminslagen door de jaren heen en het opblazen van de toren in 1945 door de Duitsers. Dit is nog maar een kleine greep uit het leed dat de kathedraal heeft moeten doorstaan.

Door het opblazen van de toren tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er nauwelijks oude glas-in-lood ramen overgebleven in de kathedraal. Hierdoor zit in een aantal ramen nog ‘noodbeglazing’ van na de oorlog. Verder beschikt de kerk wel nog over veel kunst.

Werp vooral even een blik op het sacramentsaltaar en het Maria-altaar. En vergeet niet het oudste kunstwerk in de kerk: het 15e-eeuwse Dalheimerkruis. De kathedraal is open voor het publiek op werkdagen tussen 14.00 en 17.00 uur en in het weekend tussen 13.00 en 17.00 uur. Adres: Grote Kerkstraat 2, 6041 CR Roermond. Website: www.bisdom-roermond.nl

Wandel over het Munsterplein

Het Munsterplein vind je in de binnenstad van Roermond. Hier kun je neerstrijken bij een restaurant of café en in de zomer genieten van een drankje op het terras. Midden op het plein staat de Kiosk. Hier wordt in de zomer vaak opgetreden. Verder wordt het plein wekelijks gebruikt voor de markt. Hier kun je op woensdag en zaterdag tussen 9.30 en 16.00 uur naartoe.

Op het plein vindt je ook de 13e-eeuwse Munsterkerk. In tegenstelling tot de Sint-Christoffelkathedraal heeft de Munsterkerk meerdere rampen weten te ontwijken. Hierdoor is veel van de originele kerk door de jaren heen bewaard gebleven. Echter, het aangezicht van de kerk verschilt wel volledig van het origineel door een restauratie tussen 1863 en 1890. Opvallend in de kerk is het praalgraf van graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant. Dit is het eerste dubbelpraalgraf van een man een vrouw samen en deze staat hier al meer dan 750 jaar.

Verder pronkt een groot standbeeld van Dr. Pierre Cuypers op het plein. Deze bekende Roermondenaar was architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar. Hij heeft onder anderen het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en de troon in de Haagse Troonzaal ontworpen. In Roermond zelf ontwierp hij de Kiosk en restaureerde hij de Munsterkerk. Zeker een standbeeld waard dus.

Rust uit langs de Roerkade

Een wandeling langs de Roerkade mag je niet missen in Hanzestad Roermond. Gelegen aan het water vind je hier ontzettend veel restaurants, cafés en terrassen. Je kunt hier ongegeneerd mensen kijken met een biertje in de hand of gewoon genieten van het uitzicht op de Roer. Voor een activiteit op het water stap je hier zo op een rondvaartboot.

Via de Stenen Brug loop je over de Roer van Roermond naar de Voorstad Sint Jacob. Dit is een van de pleisterplaatsen op de route naar Santiago de Compostella, een bekende pelgrimstocht. De Stenen Brug heet ook wel de Maria Theresabrug, vernoemd naar de keizerin van Oostenrijk. Maria Theresa heeft de brug met vier bogen aan de stad geschonken toen deze in 1771 werd hersteld na een eerdere instorting.

Ga shoppen bij Designer Outlet Roermond

Een ontzettend populaire trekpleister in de stad is de Designer Outlet Roermond. Maar liefst 8 miljoen bezoekers komen hier jaarlijks naartoe! Dat is niet heel gek, want je vindt hier meer dan 180 designerwinkels met heel veel korting. Dankzij de vele eetkraampjes ben je hier zo een hele dag zoet.

Je moet wel een klein beetje geduldig zijn, want bij sommige winkels staan nogal lange rijen. Ben je uitgekeken bij de Designer Outlet? Ook in de binnenstad vindt je genoeg winkels om een dagje te shoppen! Adres: Stadsweide 2, 6041 TD Roermond. Website: www.mcarthurglen.com

Ontdek het grootste designer outlet-winkelcentrum in de Benelux!
Boek hier een privétour naar Designer Outlet Roermond vanuit Amsterdam

Leer alles over Pierre Cuypers in het Cuypershuis

Roermond heeft een museum gewijd aan misschien wel de bekendste Roermondenaar: Pierre Cuypers. Deze eerder genoemde architect is de trots van de stad met zijn waanzinnige talent in de architectuur. Het Cuypershuis is ontworpen door Cuypers zelf in 1853. Hij bouwde dit huis om in te wonen met zijn familie en daarnaast gebruikte hij het als atelier. Ook zijn vele werknemers verbleven hier in de ateliers.

In het huis worden objecten gepresenteerd die afkomstig zijn van Pierre Cuypers en zijn familie. Ook vind je hier objecten die gemaakt of gebruikt werden in de ateliers. Naast de ontwerpen van Cuypers zelf zijn er ook producten van moderne interieurontwerpers te aanschouwen. Opvallend is de reusachtige rode ‘Passer’ die naast het gebouw staat. De passer is hét symbool van Cuypers. Adres: Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond. Website: www.cuypershuisroermond.nl

Groen in de binnenstad: ontdek het Stadspark

In het centrum van Roermond is ook een stukje prachtige natuur te vinden. Achter de oude kloostermuren ligt het Stadspark de Kartuis verscholen. Kom hier tot rust met een wandeling en neem de natuur in je op. Spot de vele zangvogels en vlinders en bekijk de bijzondere planten op de muren.

In het park is een monnikcel opgegraven en de bestrating zichtbaar gemaakt. Meerdere devotiekapellen uit de 19e eeuw en moderne en oude beelden staan verspreid door het park. Let op: het park is van 1 mei t/m 30 september tussen 10.00-18.00 uur geopend en van 1 oktober t/m 30 april tussen 10.00-16.00 uur.

Doe een drankje op de Markt

De Markt is een groot plein in de binnenstad van Roermond. Strijk hier neer op een terrasje en geniet van het uitzicht op de Sint-Christoffelkathedraal en het Stadhuis. Tevens vindt je hier leuke winkeltjes om te shoppen. Op zaterdagen bezoek je op dit plein de weekmarkt. Die staat hier dan van 9.30 tot 16.00 uur en in de zomermaanden zelfs tot 17.00 uur.

Het Stadhuis is niet te missen wanneer je op de Markt bent. Dit huidige monument dateert uit 1700, maar de kelders stammen nog uit de 13e eeuw. Toen sprak men hier al van een ‘raithuys’. Door onder andere een stadsbrand in 1554 is het stadhuis meerdere keren verbouwd. Bovenop het stadhuis staan meerdere levensgrote beelden van figuren die met de geschiedenis van de stad verbonden zijn. Elke dag om 12.00 uur speelt het carillon en bewegen en draaien de figuren.

Ga een stukje fietsen in Roermond

Wil je wat actiefs doen in Roermond? Spring op de fiets! Op deze manier beweeg je je gemakkelijk langs alle hoogtepunten van de stad. Fiets bijvoorbeeld langs de Minderbroederskerk. Deze monumentale kerk staat hier al sinds de 14e eeuw. Om nog een rijksmonument te bewonderen fiets je langs Neerstraat 33. Hier vindt je het Huis met de Stenen Trappen. Dit is een prachtig monumentaal herenhuis uit 1666.

Vergeet daarnaast vooral niet te stoppen bij de Caroluskapel. Dit klooster zit goed verstopt, maar is zeker een van de mooiere bezienswaardigheden van Roermond. Bewonder de kunst uit verschillende jaartallen in dit 14e-eeuwse kartuizerklooster. Als laatste kun je, voordat je weer van je fiets stapt, langs het Bisschoppelijk Paleis van Roermond gaan. Ook dit gebouw staat hier al sinds 1666.

Ontdek ook de rest van Limburg op de fiets!
Boek hier een culinaire fietsvakantie in Limburg

Bekijk de Rattentoren

Vlak naast de Sint-Christoffelkathedraal moet je zijn voor een stukje historie ten top. Hier staat namelijk de laatste overgebleven stadstoren van Roermond. De Rattentoren is een overblijfsel van de voormalige stadsmuren. De toren komt aan zijn naam, omdat hier een tijdje veel ongedierte zat toen de toren een ruïne was. Veel Roermondenaren klaagden hierover.

De Rattentoren is een restant van de vestingwerken uit 1300. De stenen stadstoren heeft onder andere gediend als vrouwengevangenis. Hier kwamen vrouwen terecht die werden beschuldigd van hekserij. Verder heeft de toren heel veel oorlogen overleefd. In 1976 is de toren gerestaureerd. Nu vindt je in de Rattentoren een expositie en een maquette van Roermand als vestingstad. Adres: Grote Kerkstraat 19, 6041 CR Roermond. Website: www.rattentoren.nl

Leer over de geschiedenis in het Historiehuis

Hou jij van geschiedenis? Misschien is een bezoekje aan het Historiehuis dan een goed idee. Roermond heeft als stad heel veel meegemaakt en dat is terug te zien in dit museum. Je leert hier onder andere over handel, machtswisselingen en kloosters.

Ook wordt hier het verhaal verteld van de oudste bewoner van de stad, Christoffel. Het Historiehuis is alle dagen van de week geopend. De tijden verschillen wel per dag, dus vergeet dit van te voren niet te checken. Entree is gratis! Adres: Neerstraat 11, 6041 KA Roermond. Website: www.historiehuis.nl

Wat te doen in Roermond: praktische tips

Overnachten in Roermond

Ben je van plan om te blijven slapen in Roermond? Dan zijn er aantal bijzondere plekken waar je jouw overnachting kunt boeken. Slaap bijvoorbeeld een nachtje in een oude gevangenis. Het Arresthuis is sinds 2011 in gebruik als hotel. Je kunt hier tot rust komen in de ‘Comfort Cachot’ of ‘Delux Cachot’. Ook zijn er meerdere suites. In het bijbehorende restaurant Damianz geniet je zowel ‘s ochtends, ‘s middags als ‘s avonds van de meest heerlijke gerechten.

Uitgeteld na een dagje shoppen bij de Roermond Designer Outlet? Op 5 minuten loopafstand kun je heerlijk tot rust komen in het Grand Hotel Valies. Dankzij de centrale ligging van het hotel kun je overal binnen no-time zijn. Met onder andere een gratis fitness, vergaderruimte, hotelbar en terras ben jij hier van alle gemakken voorzien.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Roermond?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Roermond, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Roermond

Aan eet- en drinkgelegenheden is in Roermond geen gebrek. Voor een lunch, koffiepauze of avondje dineren zit je hier wel goed. Boek bijvoorbeeld een tafeltje bij het kleinste restaurant van Roermond. Bij Restaurant de Gelegenheid (www.restaurantdegelegenheid.nl) hebben ze de meest smaakvolle gerechten. Op zoek naar een goede lunch? Ga langs bij Doedels (www.doedels.nl). Hier verkopen ze de beste broodjes van Roermond met een ontzettend breed assortiment.

Verder kun je een écht Roermonds Christoffelgebakje eigenlijk niet overslaan. Bij Lunchroom in de Kroon (www.indekroon.nl) vind je de beste gebakjes. Sinds 1925 staat kwaliteit hier al voorop.

Om de dag af te sluiten kun je een drankje doen bij Braam (www.braamroermond.nl). Dit is het oudste café van Roermond, dat zo rond 1890 is geopend. Verder is het leuk om in de zomer langs te gaan bij een van de strandtenten aan de Maasplassen. Hier geniet je in het zonnetje met een koud drankje in de hand.

Reizen naar Roermond

Roermond is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Het treinstation van de stad ligt erg centraal, waardoor je binnen een paar minuten naar de binnenstad loopt. Je reist hier in iets minder dan anderhalf uur naartoe met een directe trein vanuit Utrecht. Vanaf Amsterdam is er ook een directe verbinding, maar deze rit duurt wel bijna twee uur. Roermond ligt dan ook niet heel centraal in het land.

Met de auto rij je in een uur en 40 minuten naar Roermond vanuit Utrecht. Vanuit Amsterdam is dit meer dan twee uur. In Roermond kun je je auto zowel in een parkeergarage of parkeerterrein parkeren. Ook zijn er op straat parkeerplekken. Dit is vrijwel altijd betaald parkeren.

Voor meer informatie over wat te doen in Roermond kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.weareroermond.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 10 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Roermond, Limburg, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Booking.com.

ReizenReizen