Voetbalreis naar Engeland: 5 tips!

Voetbalreis EngelandAls er één plek in de wereld is voor een voetbalreis, is het wel Engeland. Hier ontstond anderhalve eeuw geleden het moderne voetbal, in 1863, met de oprichting van de Football Association. Een jaartje eerder werd de eerste wedstrijd gespeeld waar de kranten verslag van deden. Op 29 december 1862 namen Sheffield FC en Hallam FC het tegen elkaar op. In Engeland zijn de regels vastgesteld voor het voetbal en sinds het begin is het volksport nummer één in het land. Nergens anders wordt de sport zo innig omarmd als in Engeland.

Een voetbalreis is de ideale gelegenheid om je onder te dompelen in de plaatselijke voetbalcultuur. Er zijn talloze soorten voetbalreizen naar Engeland waar je aan kunt denken. Je kunt een tour maken langs de grootste voetbalstadions waar legendarische Engelse voetballers op de grasmat hebben gestaan. Bezoek beroemde voetbalpubs of musea die helemaal aan football zijn gewijd.

Het leukste natuurlijk is het om zelf een wedstrijd bij te wonen. Probeer een kaartje te scoren voor de Premier League, het hoogste niveau van de voetbalcompetitie in Engeland. Deze competitie bestaat uit de 20 beste voetbalteams en is de meest bekeken ter wereld. De Championship staat op de tweede plaats en is ook erg populair. Maar ook zonder het gejuich van uitzinnige voetbalfans om je heen zijn er genoeg mogelijkheden om alles uit je trip te halen. Hier vind je 5 tips voor een voetbalreis naar Engeland!

Liverpool FC

Een reis naar Liverpool zou bovenaan het lijstje moeten staan van elke voetballiefhebber. Deze havenstad is niet alleen de thuisbasis van The Beatles, maar ook van het meest succesvolle Engelse team in de Europese voetbalgeschiedenis. Liverpool FC, opgericht in 1892, sleepte zes keer een trofee in de wacht van de Europese Champions League. Daarnaast heeft de club 19 keer de Engelse voetbalcompetitie gewonnen. The Mighty Red wordt niet alleen in Engeland op handen gedragen, maar heeft fans uit de hele wereld.

Voetbalreis Engeland naar Lliverpool

Je kunt een tour maken in het iconische Anfield Stadium, waar de club uit Liverpool het opneemt tegen haar voetbalvijanden. Op een wedstrijddag stromen de tribunes vol met 53.000 toeschouwers. Tijdens een stadiontour kun je een bezoek brengen aan de kleedkamers, de spelerstunnel en de perskamer waar je je kunt voorstellen als de trainer. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het museum, The Liverpool FC Story, om alle kampioenstrofeeën te bewonderen.

Manchester United

Vanuit Liverpool is het slechts 40 minuten met de trein naar Manchester, waar de eeuwige aartsrivaal zege na zege viert. Een wedstrijd tussen Liverpool FC en Manchester United is vergelijkbaar met een treffen tussen Ajax en Feyenoord. The Red Devils hebben in Engeland de meeste successen op hun naam staan, want ze eindigden liefst 20 keer op de eerste plaats van de nationale voetbalcompetitie. Misschien daarom heeft Manchester United altijd de beste voetballers weten aan te trekken. Bekende namen van deze club zijn David Beckham en Cristiano Ronaldo.

Voetbalreis Engeland naar Manchester

Je moet er vroeg bij zijn om tickets te bemachtigen voor een wedstrijd in de Old Trafford, het stadion van Manchester United. Hier is plek voor liefst 75.000 uitgelaten fans. Mocht het niet lukken, boek dan zeker een tour in het voetbalstadion. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van de club, die is opgericht in 1878. In het hart van Manchester vind je ook het National Football Museum, een must visit voor elke voetballiefhebber. Hier beleef je een interactieve voetbalervaring met fascinerende memorabilia, zoals het ‘Hand of God’-shirt van Diego Maradona.

Drie voetbalclubs uit Londen

Je hebt het voor het uitkiezen als je een stedentrip boekt naar Londen. De bruisende Britse hoofdstad is niet alleen beroemd om de musea en het uitgaansleven, maar ook om het voetbal. Londen is de thuisbasis van drie professionele clubs die allemaal rond 1900 zijn opgericht: Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur. Je kunt je voorstellen dat er de nodige rivaliteit is tussen de Londense voetbalclubs, die allemaal meespelen op het hoogste niveau in de Premier League.

Voetbalreis Engeland naar Londen

Als je die gespannen sfeer zelf een keer wilt proeven, maar je zeker een ticket boeken voor een wedstrijd. Zeker matches tussen Arsenal en Tottenham zijn altijd beladen. Maar ook hebben alle drie de clubs een stadion dat je kunt bezoeken met een rondleiding. Kom alles te weten over de rood-witte spelers van het iconische Arsenal in het Emirates Stadium in het noorden van Londen, met een capaciteit van ruim 60.000 toeschouwers.

Ook in Noord-Londen vind je het Tottenham Hotspur Stadium, dat net iets groter is met 62.000 stoelen. Voor een adrenalinestoot koop je tickets voor The Dare Skywalk, een attractie die je naar het dak van dit stadion laat klimmen. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over de Britse hoofdstad. Of kies voor een tour in het Stamford Bridge Stadium in het zuidwesten van Londen, de thuisbasis van Chelsea. In het museum kun je ook de grootste collectie voetbalzilverwerk van Londen bekijken.

Aston Villa uit Birmingham

Voor een echte Engelse voetbalervaring zet je je voetbalreis nog even voort in Birmingham, de één na grootste stad van het land tussen Liverpool en Londen. Deze stad heeft twee voetbalclubs, Aston Villa FC en Birmingham City, die in 1874 en 1875 zijn opgericht. Het zijn twee eeuwige rivalen van elkaar, maar Aston Villa heeft het net wat verder geschopt en speelt ook in de Premier League. Geen seizoen heeft de club overgeslagen in de hoogste voetbalcompetitie van Engeland.

Voetbalreis Engeland naar Birmingham

Bijzonder is vooral het stokoude stadion van Aston Villa, dat bekendstaat als Villa Park. Al sinds 1897 speelt de club hier haar thuiswedstrijden. Eerder zat hier een Victoriaans pretpark met een voetbalveld, een cricketveld, een atletiekbaan en een tribune. Ook stond op dit terrein de Aston Hall, een groots Jacobijns statig huis met tuinen uit het midden van de 17e eeuw. Tijdens een stadiontour leer je meer over dit historische stadion, maar kun je ook de kleedkamers en de spelerstunnel verkennen.

The Freemasons Arms Pub in Londen

Een voetbalreis naar Engeland is niet compleet zonder een bezoek aan een traditionele pub. Sluit je aan bij de vrolijke Britse voetbalfans die na de wedstrijd toosten op de winst – of kom alvast in de stemming met een pint voor het duel. Je duikt echt in de Engelse voetbalgeschiedenis met een bezoek aan The Freemasons Arms in Londen. In deze legendarische Victoriaanse pub vlakbij Covent Garden is de sport daadwerkelijk ontsproten.

Het was hier dat de Football Association in 1863 bijeenkwam om de regels uit te werken van een sport die nu in meer dan 200 landen over de hele wereld wordt gespeeld. In de bar beneden is een mooie reeks memorabilia van de voetbalbond te zien. Daarnaast kun je live wedstrijden volgen op zes grote plasma tv-schermen die in de pub hangen. Uiteraard kun je hier ook terecht voor heerlijk eten en talloze biertjes, die al sinds 1800 worden geserveerd.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het maken van een voetbalreis naar Engeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay.