autohuur Canada

Tips voor auto huren in Canada

Tijdens een vakantie in Canada zal je al snel een auto huren. Het geeft je de vrijheid en flexibiliteit om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt op je eigen tempo het spectaculaire landschap doorkruisen en stoppen als je foto’s wilt maken. Canada is een echt autoland, met eindeloos lange highways en goed onderhouden wegen. De meeste Canadezen zelf kunnen niet zonder een auto in dit één na grootste land ter wereld.

Het huren van een auto is een must als je afgelegen plaatsen en de nationale parken van Canada wilt bezoeken, omdat die moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Ook in het dunbevolkte en uitgestrekte noorden is een auto noodzakelijk. In de grote steden heb je niet echt een auto nodig, dan kom je met de metro en bus al een heel eind. Het lokale openbaar vervoer is goedkoper en sneller, zeker gezien de vele verkeersopstoppingen in de drukke stadscentra.

Kosten van auto huren in Canada

Het huren van een auto in Canada is misschien minder goedkoop dan je zou verwachten. De prijs hangt samen met het seizoen en het type auto. Het hoogseizoen loopt van mei tot en met september. In deze periode liggen de tarieven het hoogst en ook is er in de zomer een grote vraag naar huurauto’s. Je kunt voor het hoogseizoen het beste zo vroeg mogelijk een auto huren in Canada. De prijzen gaan zelden omlaag als je wacht tot het laatste moment.

Als je wilt autorijden tussen de steden en de nationale parken wilt bezoeken, volstaat een economy car of compact car. Dit zijn de goedkoopste modellen, waar makkelijk drie of vier personen in passen. De wegen in Canada zijn goed, ook in natuurreservaten als Banff en Jasper National Park. Deze auto’s hebben vrijwel altijd een automaat, dus je hoeft niet te hannesen met handmatig schakelen.

Een 4WD heb je eigenlijk niet nodig, tenzij je het ruige noorden van Canada gaat verkennen. Zo is een four wheel drive aan te raden voor The Dempster Highway, een spectaculaire 740 kilometer lange gravelweg in Yukon en de Northwest Territories. Als je met familie of vrienden vakantie viert en veel in de natuur wil bivakkeren, is het leuk om een camper te huren. Je bespaart de kosten van accommodatie en je beleeft het ultieme vrijheidsgevoel.

Extra kosten en toeslagen

Voor een economy of compact-model betaal je in het hoogseizoen zo’n € 40 tot € 60 per dag. Daar komen nog verschillende kosten bij. Het is altijd verstandig om bij het huren van een auto het eigen risico af te kopen tot € 0, zodat je bij eventuele schade niet op hoge kosten wordt gejaagd. Je rijdt en slaapt er een stuk rustiger door tijdens je vakantie in Canada.

Daarnaast betaal je meestal een one way toeslag als je de auto op een andere plek inlevert dan waar je ‘m ophaalde. Dit maakt een roadtrip door Canada natuurlijk zo leuk: het is een ideaal land om grote afstanden af te leggen, zodat je zoveel mogelijk kunt zien onderweg. Voorts kun je mogelijk geld besparen door je huurauto op te halen in het centrum van de stad, en niet op een luchthaven. Autoverhuurbedrijven moeten aan het vliegveld een bijdrage betalen als ze daar een kantoor willen openen, en die kosten rekenen ze door aan de klanten.

Ook voor een extra bestuurder worden kosten in rekening gebracht. Dan is er nog een optie om een auto te huren met een ingebouwd GPS-systeem. Dat kan handig zijn als je gaat autorijden in desolate gebieden waar geen internetverbinding is, en waar je Google Maps dus niet kunt gebruiken. Je kunt de kaarten eventueel wel downloaden en offline gebruiken.

Pas op om met een gewone auto off-road te gaan, dus het rijden op zandwegen en gravelwegen. Schade die is ontstaan op niet-geasfalteerde wegen wordt meestal niet gedekt door de verzekeringen. De meeste extra kosten ben je waarschijnlijk kwijt voor brandstof. Benzine in Canada is iets goedkoper dan in Europa, maar wel wat duurder dan in de Verenigde Staten. Verderop in dit artikel lees je meer over tanken in Canada.

Onze tip: huur een auto in Canada bij Sunny Cars, zonder extra verzekeringen en verborgen kosten.
Check hier de prijzen van een huurauto in Canada bij Sunny Cars

Regels voor het huren van een auto in Canada

Voor het huren van een auto in Canada moet je minimaal 21 jaar zijn. Toeristen moeten daarnaast minimaal een jaar in bezit zijn van hun rijbewijs. Je hebt een geldig Nederlands rijbewijs nodig, dat tot het einde van je verblijf in Canada nog minstens 6 maanden geldig is. Omdat de Canadezen dit niet kunnen lezen, is het raadzaam ook een internationaal rijbewijs mee te nemen. Veel autoverhuurders vragen hiernaar.

Een internationaal rijbewijs is af te halen bij een kantoor van de ANWB. Je neemt je huidige rijbewijs en een recente pasfoto mee, en je krijgt het internationaal rijbewijs direct uitgereikt. De kosten zijn € 18,95 (in 2019). Het internationaal rijbewijs is één jaar geldig. Je hoeft niet lid te zijn van de ANWB voor het ophalen van een International Driver’s Permit (IDP). Neem beide documenten mee als je naar Canada gaat, zowel je Nederlandse als het internationale rijbewijs.

Jongeren van 21 tot en met 24 jaar betalen waarschijnlijk een toeslag, ook al rijden ze voorzichtig en hebben ze nog nooit een aanrijding veroorzaakt. Die toeslag bedraagt gemiddeld C$ 25 per dag en dient voor de hogere verzekeringskosten die autoverhuurders kwijt zijn. Ook moet je een hoger bedrag aan borg betalen als je 21 tot en met 24 jaar oud bent. Verder mogen jongeren alleen een compact of economy model huren.

Je hebt altijd een creditcard nodig als je in Canada een auto wil huren. Zonder creditcard is autohuur vrijwel onmogelijk. Door middel van je creditcard sta je borg voor eventuele schade aan de huurauto, en kunnen autoverhuurbedrijven de herstelkosten van je rekening afgeschreven (als je een eigen risico hebt). De naam op je creditcard moet altijd exact gelijk zijn als de naam op je rijbewijs.

Voor kinderen tot 9 jaar en korter dan 145 centimeter is een kinderzitje nodig in Canada, ook in een huurauto. Een kinderzitje is verplicht voor kinderen tussen de 10 en 18 kilo. Vanaf 18 kilo volstaat een booster seat (zitverhoger). Baby’s en kinderen tot 10 kilo moeten in een goedgekeurd autostoeltje zitten. Voor het dragen van alleen een veiligheidsgordel moet een kind minstens 9 jaar zijn. Je kunt een kinderzitje huren bij het autoverhuurbedrijf, waardoor er wel kosten bijkomen. Ook is het mogelijk er zelf eentje mee te nemen (al is dat misschien wat lastig in het vliegtuig).

Autorijden in Canada

Na het huren van een auto in Canada is het raadzaam om de belangrijkste verkeersregels ter harte te nemen. Elke Canadese provincie stelt zijn eigen regels op, maar die zijn grotendeels gelijk. In heel Canada rij je net als bij ons aan de rechterkant van de weg. Alle passagiers in een voertuig zijn verplicht om veiligheidsgordels te dragen, ongeacht de leeftijd.

De maximumsnelheid wordt aangegeven in kilometers, en niet in mijlen, zoals in Amerika. In Canada gelden de volgende maximale snelheden:

  • 50 kilometer per uur in de bebouwde kom;
  • 80 kilometer per uur op hoofdwegen;
  • 100 kilometer per uur op snelwegen. Je kunt dus een stuk minder hard rijden dan bij ons. Als je een huurauto neemt met cruise control hoef je je geen zorgen te maken over het overschrijden van de maximumsnelheid.

Afhankelijk van de provincie zijn verkeersborden in het Engels of Frans. Met name in de provincie Québec kunnen verkeersborden Franstalige opschriften hebben. Zo betekent ‘Arret‘ hetzelfde als ‘Stop‘. Mobiele telefoons mogen alleen handsfree worden gebruikt. Vrijwel in heel Canada mag je bij een rood stoplicht rechtsaf slaan, als je eerst bent gestopt en goed om je heen gekeken hebt. Een uitzondering is Montréal, daar is rechtsaf slaan bij een rood verkeerslicht niet toegestaan.

Verschillende staten, waaronder British Columbia, Newfoundland en Ontario, verbieden automobilisten te roken als er minderjarigen in de auto zitten. Wees attent op wilde dieren die plotseling de weg oversteken, zoals rendieren. Dit gebeurt vooral in de provincies Nova Scotia, Alberta en British Columbia. Hier staan vaak waarschuwingsborden langs de weg.

Alcohol en autorijden in Canada

Je kunt beter niet autorijden als je gedronken hebt – vooral niet met een huurauto, omdat eventuele schade dan niet is gedekt. In Canada geldt bij wet een maximaal toegestaan alcoholgehalte in het bloed van 0,8 promille. Dat is gelijk aan 1 tot 2 glazen voor een vrouw en 2 tot 3 glazen voor een man. Een hoger promillage wordt beschouwd als een misdrijf. Je riskeert een fikse boete of een gevangenisstraf als je betrokken raakt bij een ongeluk.

De meeste staten hebben echter een lager promillage dat is toegestaan als je een auto bestuurt, en hanteren een maximum van 0,5 promille. In de staat Saskatchewan is maximaal 0,4 promille toegestaan. Alleen in het Franstalige Québec geldt een maximum van 0,8 promille.

Voor jongeren tot en met 21 jaar geldt een zero tolerance beleid, zij mogen helemaal geen alcohol in hun bloed hebben als ze gaan autorijden. Ook automobilisten die korter dan twee jaar hun rijbewijs hebben, mogen helemaal niet drinken.

Tolwegen in Canada

Er zijn nauwelijks tolwegen in Canada, dus je zal hier waarschijnlijk niet veel te maken krijgen tijdens je vakantie. Een uitzondering is de 407 Electronic Toll Road in Toronto. Dit is een kort stukje snelweg vanuit het centrum van Toronto richting de zuidelijke stad Hamilton. Dit is een tolweg om de verkeersdrukte op dit traject wat te ontlasten.

Er zijn geen tolhuisjes, maar er wordt een foto gemaakt van je kenteken zodra je op deze weg rijdt. De autoverhuurder krijgt de rekening, die het later aan je doorrekent. Je ziet het verschuldigde bedrag terug op je creditcard-rekening. Als je deze tolweg per se wilt vermijden, kun je de zuidelijker gelegen snelweg 401 nemen. Meer informatie over de 407 Electronic Toll Road vind je op de website: www.407etr.com

In de stad Halifax in Nova Scotia zijn tolbruggen, de MacKay Bridge en de Macdonald Bridge. Je betaalt C$ 1 tol bij een tolhuisje als je de brug over gaat, in beide richtingen. Met een elektronisch systeem is het goedkoper, maar dat zullen de meeste huurauto’s niet hebben. Verder zijn er enkele tolbruggen die de Verenigde Staten met Canada verbinden.

Tanken in Canada

Wees er altijd alert op dat je genoeg brandstof bij je hebt als je gaat autorijden in Canada. In stedelijke gebieden is het niet zo moeilijk om een tankstation te vinden, maar in afgelegen gebieden zijn er niet zoveel benzinestations. Op de Trans-Labrador Highway bijvoorbeeld zit tussen de tankstations een afstand van liefst 400 kilometer. Zorg dat je een volle tank hebt en mogelijk een jerrycan meeneemt met extra brandstof als je in dunbevolkte gebieden gaat autorijden.

Daarnaast zijn tankstations niet altijd geopend, zoals je misschien zou verwachten in Canada. De meeste tankstations zijn geopend van 06.00 tot 22.00 uur, maar in dorpen en landelijke gebieden sluiten ze vaak om 18.00 uur. In grote steden en langs drukke snelwegen zijn ook enkele 24-uurs tankstations. Je kunt betalen met contant geld of een creditcard. Buiten de openingstijden kun je geregeld gebruikmaken van tankautomaten.

De meeste huurauto’s rijden op loodvrije benzine (Gasoline of Unleaded Octane). Brandstof is in het algemeen goedkoper in de steden dan in kleinere plaatsen. Hoe verder weg je bent van de bewoonde wereld, hoe duur de brandstof. Ook verschillen de prijzen per staat – in Alberta vind je meestal de laagste benzineprijzen. Vergeet niet je tank vol te gooien als je na het huren je auto weer terugbrengt. Anders doet het autoverhuurbedrijf dit, en die rekent hogere kosten dan de prijs aan de pomp.

Regel je autoverhuur in Canada

Voor je vakantie in Canada is het fijn om het huren van je auto vooraf te regelen. Je bent vaak goedkoper uit dan als je dit ter plekke regelt bij een autoverhuurder. Ook kun je profiteren van aanbieden. Hieronder noemen we enkele handige websites waar je terecht kunt voor het huren van een auto in Canada:

Sunny Cars

Je kunt makkelijk online een auto regelen bij Sunny Cars, een van de grootste Europese aanbieders in autohuur. Je huurt ‘all-inclusive’, waarbij je geen extra verzekeringen hoeft af te sluiten en geen verborgen kosten hebt. Ook heb je 24 uur per dag persoonlijke ondersteuning. ► Check hier de tarieven bij Sunny Cars voor het huren van een auto in Canada

TUI Cars

Bij TUI Cars kun je goedkoop een auto huren in Canada, met een all-inclusive pakket en zonder extra kosten. Je kunt gratis annuleren en overboeken tot 24 uur vóór huuraanvang en je hebt een WA-verzekering zonder eigen risico. ► Check hier de tarieven bij TUI Cars voor het huren van een auto in Canada

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Canada:

Wat te doen in Jasper National Park: 10 tips!

Jasper National Park is een van de mooiste natuurparken van Canada. Er is oneindig veel te doen: je kunt er wandelen, over meren varen, met een tram naar een bergtop en misschien wel grizzlyberen spotten. Lees hier 10 tips wat te doen in Jasper National Park

Tips over een vakantie in Toronto

Toronto vakantieEen vakantie in Toronto beleef je in de grootste stad van Canada en de plek met de grootste culturele diversiteit van het land. In de stad worden meer dan 140 talen en dialecten gesproken. In Toronto vind je een paar Chinatowns, een Little Italy, een Koreatown en een Little Portugal, om maar een paar wijken te noemen. Lees meer over een vakantie in Toronto

Tips over een vakantie in Vancouver

Vancouver vakantieEen vakantie in Vancouver beleef je in de Parel van de Stille Oceaan. De metropool aan de westkust van Canada is een van de meest leefbare steden ter wereld met een unieke en onvergelijkbare ligging, met de zee aan de ene kant en de vaak besneeuwde bergtoppen van de Coast Mountains aan de andere kant. Lees meer over een vakantie in Vancouver

Tips voor een vakantie in Montréal

Montréal is de tweede stad van Canada, een plek die de chic en charme van Europa combineert met de branie van Noord-Amerika. In de grootste Franstalige stad van het land komen de nieuwe en oude wereld letterlijk bij elkaar. Historische huizen uit de 18e eeuw concurreren met flitsende nieuwe wolkenkrabbers. Lees hier meer over een vakantie in Montréal

Voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het huren van een auto in Canada, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Olezzo; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam