autohuur Canada

Tips voor het aanvragen van een visum voor Canada

Ga je op vakantie naar Canada? Dan heb je een soort e-visum nodig. Dat geldt voor iedereen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit en voor iedereen die met het vliegtuig naar Canada reist. Zonder dit visum kom je het land niet binnen. Ook baby’s en kinderen met een eigen paspoort moeten een e-visum hebben.

Sinds 2016 moet je daarvoor via reistoestemming aanvragen dat bekendstaat als eTA (electronic Travel Authorization). Het is eigenlijk geen echt visum, maar een formaliteit die je moet doorlopen voordat je op reis gaat. Door het verstrekken van jouw persoonlijke gegevens weten de Canadese autoriteiten welke mensen het land binnenkomen en kunnen ze eventuele terroristen opsporen. De eTA kun je voor vertrek regelen via internet. Dit proces duurt niet lang, ongeveer 5 minuten.

Doe het wel op tijd, zodat je niet tegen eventuele problemen aanloopt. Als je per ongeluk verkeerde informatie doorgeeft, kan dit voor vertraging zorgen. Je kunt het gerust ruim van tevoren doen. Als de eTA Canada is verstrekt, is deze 5 jaar geldig (of tot het verlopen van je paspoort). Je kunt de eTA zelfs al aanvragen voordat je een vlucht naar Canada hebt geboekt.

De eTA Canada moet je ook aanvragen voor een zakenreis, het bezoeken van vrienden of familie of een tussenstop terwijl je op doorreis bent naar een ander land. Voor veel burgers buiten de Europese Unie is een visum wél verplicht voor een bezoek aan Canada. Dat kun je checken op deze website van de Government of Canada. Ook voor een langer verblijf voor werk of studie heb je een visum nodig. Daarvoor kun je het beste contact opnemen met de Ambassade van Canada in Den Haag.

Wat zijn de vereisten voor een eTA Canada?

Voor het aanvragen van een eTA Canada heb je een paspoort nodig dat geldig is voor de duur van je reis. Controleer dus of je paspoort niet verloopt als je in Canada bent.

Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming en moet je kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om je verblijf en dat van je reisgenoten te bekostigen.

Voorts moet je in goede gezondheid verkeren. Bij aankomst in Canada zal de immigratieambtenaar je een paar vragen stellen, waarbij je onder meer moet aangeven weer terug te keren naar je eigen land. Als je langer dan 6 maanden in Canada wilt blijven, is het mogelijk dat je een medisch onderzoek moet ondergaan.

Hoe werkt de aanvraag van een eTA Canada?

Het aanvragen van een eTA Canada is een redelijk eenvoudig proces. Je gaat naar de website van de Canadese overheid www.canada.ca en je vult de gegevens van je paspoort en je persoonlijke gegevens in. Ook moet je je beroepsgegevens invullen, waaronder je officiële functie en de naam van je werkgever. Verder worden de reisgegevens gevraagd en moet je enkele vragen beantwoorden, of je bijvoorbeeld weleens veroordeeld bent voor criminele activiteiten.

Je kunt de eTA voor Canada ook aanvragen bij een Nederlandse visumdienst. Dat is net zo snel en gemakkelijk. Zij kunnen je helpen als je nog vragen hebt.

Je kunt een aanvraag voor de reistoestemming maar voor één persoon tegelijk indienen. Als je met een gezin of een groep reist, moet je voor iedereen afzonderlijk de gegevens invullen. De kosten van een eTA bedragen 7 Canadese dollar per persoon (in 2018), omgerekend is dat bijna € 5. Je kunt alleen betalen met een creditcard (Visa, MasterCard of American Express). Bij een visumdienst kun je ook via iDEAL afrekenen.

Het is belangrijk na je aanvraag meteen je ontvangstbewijs te printen. Dit kun je later niet meer afdrukken en ook kun je er geen kopie meer van ontvangen. Meestal ontvang je na enkele minuten via e-mail je reistoestemming. Als aanvullende documenten nodig zijn, kan een aanvraag tot 72 uur duren. Controleer of je paspoortnummer overeenkomt met het nummer van je eTA, anders kun je niet in het vliegtuig stappen. Neem voor de zekerheid ook een printje mee van de reistoestemming bij de reis naar Canada.

Een eTA Canada aanvragen met kinderen

Ook voor kinderen moet je de eTA aanvragen. Voor elk kind moet je het formulier apart invullen. Als je naar Canada reist met een minderjarig kind en zonder de andere ouder, moet je ook nog enkele andere documenten kunnen overleggen. Het gaat om de volgende documenten:

  • Een kopie van het geboortecertificaat van het kind.
  • Een Engelstalige en getekende brief van de andere ouder, waarmee hij of zij toestemming verleent voor de reis van het kind. Dit moet het adres en het telefoonnummer van die ouder bevatten.
  • Een kopie van het paspoort of de identiteitskaart van de ouder die niet meereist.
  • Bij een scheiding moet de reizende ouder de legale papieren meenemen waaruit blijkt dat hij of zij bevoegd is voor het ouderschap.

Als je met auto, bus, trein of boot naar Canada reist

Je hoeft geen eTA aan te vragen als je via land of zee naar Canada reist. Ook heb je dan geen visum nodig. Wel dien je te beschikken over een paspoort dat geldig is tijdens de duur van je verblijf en dat je bij de grens aan een immigratiebeambte moet kunnen laten zien.

Tijdens een vakantie in de Verenigde Staten van Amerika kun je dus met de auto, de bus, de trein of de boot een uitstapje maken naar Canada zonder het aanvragen van een eTA. Als je met het vliegtuig van Amerika naar Canada reist, moet je wél op tijd reistoestemming aanvragen.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Canada, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam