Het zien van komodovaranen kost je binnenkort $ 250

Indonesië komodovaranen 250 dollarAmsterdam, 21 augustus 2022 – Als je voor een prikkie de beroemde komodovaranen in Indonesië wilt bewonderen, moet je snel zijn. Vanaf 1 januari 2023 betaal je liefst $ 250 voor een bezoek aan de twee belangrijkste eilanden van Komodo National Park. Dat is 25 keer zoveel als de huidige prijs. Tot eind december betaal je nog ongeveer $ 10 om de enorme ‘draken’ van Indonesië te kunnen zien.

Met de nieuwe entreeprijs van 3,75 miljoen roepia – omgerekend ongeveer $ 250 – wil de Indonesische regering de komodovaranen beter beschermen. Het leefgebied van het grootste reptiel ter wereld is behoorlijk aangetast door het massatoerisme van de afgelopen jaren. De inkomsten van toeristen worden volgend jaar gebruikt voor het herstel van het ecosysteem.

Monsterhagedis komt alleen in Indonesië voor

Drie eilanden in het zuidoosten van Indonesië zijn de enige plek in de wereld waar de ‘monsterhagedis’ nog voorkomt. Momenteel leven er tussen de 2500 en 3000 komodovaranen op deze eilanden, die met hun vlijmscherpe en giftige tanden in één hap(je) hun prooi kunnen doden. De oeroude hagedis kan wel 3 meter lang worden en een gewicht bereiken van meer dan 100 kilo. Aanvallen op mensen zijn gelukkig zeldzaam.

Indonesië komodovaranen prijsverhoging

Voor veel toeristen is het zien van de indrukwekkende komodovaranen (van een afstandje) het hoogtepunt van een rondreis in Indonesië. Je kunt ze vooral goed zien op Komodo Island en Padar Island, die beide onderdeel zijn van Komodo National Park. Juist voor deze twee eilanden moet je binnenkort flink in de buidel tasten.

Wil je de draken van Indonesië met eigen ogen zien?
Boek hier een privé-rondreis naar de Komodo-eilanden en Bali

Eerdere prijsverhoging is uitgesteld

Eigenlijk wilde de Indonesische regering de nieuwe toegangsprijs al invoeren op 1 augustus 2022. Door stakingen en grootschalige protesten van de toeristenbranche is de prijsverhoging uitgesteld tot 1 januari, melden talloze Indonesische media. Ze vrezen dat buitenlandse toeristen massaal wegblijven met het forse prijskaartje dat binnenkort aan de komodovaranen hangt. Een prijsverhoging vinden ze op zich wel oké, maar niet 25 keer zoveel.

Indonesië komodovaranen zien

Het bewonderen van zeldzame en bedreigde dieren in het wild lijkt sowieso steeds meer een privilege te worden voor de welgestelden. Voor een safari naar de berggorilla’s in Rwanda betaal je een toegangsprijs van liefst $ 1500. Voor de bescherming van de dieren is het natuurlijk een goede zaak dat ze niet veel last hebben van toeristen.

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!