België brengt ode aan de saxofoon

Standbeeld van Adolphe Sax in DinantAmsterdam, 9 februari 2014 – België brengt dit jaar een uitgebreid eerbetoon aan de saxofoon. Dit muziekinstrument is namelijk vernoemd naar muziekinstrumentenbouwer Adolphe Sax, die – inderdaad – uit België komt. In 2014 is het precies 200 jaar geleden dat Sax in het Belgische Dinant werd geboren.

Het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel brengt met de tentoonstelling SAX200 een hommage aan de aartsvader van de saxofoon, nog steeds veel gebruikt in de jazz en popmuziek. Op de expositie kom je alles te weten over het blaasinstrument dat Sax in 1842 voor het eerst presenteerde in Parijs.

Maar ook zijn de andere muziekinstrumenten te zien die Sax produceerde. Hij werkte eerder aan de klarinet en is de uitvinder van de saxhoorn en de saxotromba. Verder komen zijn zakelijke perikelen en bewogen privéleven aan bod op de tentoonstelling, die te zien is tot en met 11 januari 2015.

Zijn geboorteplaats Dinant brengt uiteraard eveneens een eerbetoon aan de beroemde inwoner. Tijdens het muzikale evenement les Dimanches de Monsieur Sax speelt een jazzband elke zondag in juli en augustus langs de kades van de Maas. Daarnaast is het geboortehuis van Adolphe Sax te bezichtigen, kun je een speciale wandeling maken (‘Sax and the City’) en komen op 2 november 2014 liefst 1000 saxofonisten bij elkaar.

Meer informatie vind je op sax.dinant.be.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!