Tongeren, de oudste stad van België

Ga je naar België, rij dan niet meteen door naar Antwerpen of Brugge! Niet ver van de grens vind je Tongeren. Het is onder Nederlanders nog niet heel bekend, maar het is de oudste stad van België. Al in het jaar 10 na Christus stichtten de Romeinen Tongeren als handelsstad.

Die Romeinse invloed zie je op enkele plaatsen terug, maar ook de middeleeuwen proef je bijna letterlijk als je er over straat loopt. Denk eens aan een tripje naar deze oeroude stad, dat op slechts 20 kilometer rijden van Maastricht ligt. Hier vijf tips voor een vakantie in Tongeren.

Romeins museum

De Romeinse invloedssfeer zie je nog het duidelijkst terug in het Gallo-Romeins Museum in het centrum van Tongeren. In het museum wordt aan de hand van 2000 authentieke objecten de geschiedenis van de regio verteld, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Zo leer je dat de stad ooit een enorm Romeins tempelcomplex had, waar nu niks meer van bewaard is gebleven. Met de talloze levensechte figuren en opgezette dieren is het ook bijzonder kindvriendelijk. Informatie: www.galloromeinsmuseum.be

Middeleeuwse huisjes in het Begijnhof in TongerenBegijnhof

De met kasseien geplaveide straatjes en pleintjes in het Begijnhof ademen nog steeds de sfeer van de middeleeuwen. Het is dan ook niet voor niets dat dit deel van de Tongeren op de Werelderfgoedlijst van Unesco is beland. De huisjes hebben de tand des tijd niet geheel doorstaan, maar dat geeft het Begijnhof ook meteen zijn charme. Als je er in de winter loopt, in het schemerdonker en zonder toeristen, is het muisstil en waan je je zo eeuwen terug. Het Begijnhof heeft ook een Begijnhofkerk en een Begijnhofmuseum: www.begijnhofmuseumtongeren.be

Moerenpoort

Tongeren was in de middeleeuwen omringd door een hoge muur en zes stadspoorten en verdedigingstorens. De Moerenpoort uit 1379 – vernoemd naar de destijds aanwezige moerassen – is de enige van zijn soortgenoten die de vele oorlogen en belegeringen heeft overleefd. Met de auto kun je nog altijd door deze poort het oude centrum binnen rijden. De Moerenpoort kun je ook bezoeken. Binnen is een museum over de militaire geschiedenis van de stad en bovenop heb je een prachtig uitzicht over Tongeren.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in TongerenOnze-Lieve-Vrouwebasiliek

Midden in het centrum prijkt de imposante Onze-Lieve-Vrouwebasiliek fier boven de rest van Tongeren uit. De eerste stenen van deze kathedraal werden al in 1240 gelegd. De basiliek geldt als een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. Ondergronds wordt gebouwd aan een archeologische kelder voor de kerkschatten, die in de loop van 2016 te bezichtigen zal zijn. De kerk staat op de Grote Markt van Tongeren, waar een standbeeld van de Romeinse heerser Ambiorix al sinds 1866 de scepter zwaait.

Chocola en bier in Tongeren

Cultuur is niet het enige waarvoor je de trip naar de oudste stad van België op het programma kunt zetten. Tongeren barst van de pleinen en straten waar je kunt vertoeven voor de inwendige mens. De Grote Markt is dé plek waar je op een terrasje kunt zijgen met een Belgisch biertje. Ook aan chocolaterieën is geen gebrek. Neem zeker een zakje ambachtelijk met de hand gemaakte chocolaatjes mee naar huis. Wat dacht je van de ‘steenuilpraliné’? Dat zijn Tongerse pralines in melk- en fondantchocolade gevuld met Haspengouwens fruit.

Praktische tips voor een vakantie in Tongeren

Chocolaterie in TongerenReizen naar Tongeren

Tongeren is niet ver: met de auto vanaf Utrecht is het ongeveer 2 uur rijden over een afstand van 200 kilometer. Ten zuiden van het centrum is een grote parkeerplaats – Parking De Motten – waar je gratis kunt parkeren.

Tongeren heeft een eigen treinstation, vanuit Hasselt is het 23 minuten met de trein. Je kunt er ook makkelijk met de bus komen. Vanaf Maastricht rijdt buslijn 62 elk uur naar Tongeren, van de Belgische busmaatschappij De Lijn. De busrit duurt ongeveer 22 minuten. ► Lees hier meer over reizen met de bus in België.

Overnachten in Tongeren

In Tongeren en omgeving zijn tientallen hotels, bed & breakfasts, gastenkamers en vakantiewoningen. Een aanrader is Boutique Hotel ‘t Huys van Steyns. Dit charmante 3-sterrenhotel is gevestigd in een monumentaal pand uit 1892, met een bijzondere geschiedenis. Dit was eerder de residentie van Louis Steyns, die in Tongeren het prestigieuze schoenenmerk Ambiorix heeft opgericht. Het hotel ligt dichtbij het station en 500 meter van het centrum van Tongeren. Ontbijten kan in de prachtige orangerie met zicht op de tuin en er zijn fietsen te huur. ► Boek een overnachting in Boutique Hotel ‘t Huys van Steyns vanaf € 110

Tongeren heeft nog vele andere hotels voor je vakantie
Zoek hier een voordelig hotel of bed & breakfast in Tongeren

Zoek je liever een vakantiehuis in Tongeren? Kijk dan op Booking.com voor een overzicht van vakantiehuizen die particulieren in de omgeving van Tongeren verhuren. Je verblijft vaak in de natuur, weg van de massa. Je wordt wakker met het gezang van vogels en uitzicht op akkers of bossen.

Meer informatie over een vakantie in Tongeren vind je op de website van Toerisme Tongeren: www.toerismetongeren.be

Voor het laatst bijgewerkt op 29 mei 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Tongeren, de oudste stad van België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!