Lekker ruiken op Cyprus? De parfum is er al 3000 jaar oud!

Amsterdam, 30 mei 2019 – Bij een vakantie in Cyprus denk je aan stranden, mediterraan eten en ruïnes die de Grieken, Romeinen en Ottomanen hebben achtergelaten. Maar het zonnige eiland in de Middellandse Zee is ook de bakermat van de parfum. Waarom ruiken we zo lekker? De opening van het nieuwe Cyprus Perfumery Park moet dat de wereld duidelijk maken!

Het is nog altijd een beetje onduidelijk waar parfum precies is ontstaan. Volgens de meeste theorieën zou het lekkere luchtje in het oude Egypte zijn uitgevonden. Volgens sommigen bevindt de oorsprong van het parfum zich in Mesopotamië, het huidige Irak. Italiaanse archeologen vonden op Cyprus echter de overblijfselen van een parfumerie van zo’n 3000 jaar geleden. Het is de oudst bekende plek van een parfummaker uit de bronstijd.

Niet de Egyptenaren zelf, maar de Cyprioten zouden de parfum leveren waar de Egyptische koninginnen zou dol op waren. Met de muskus-achtige geur van inheems eikenmos, citrusvruchten, bergamot, zonneroosjes en olijfolie werd op Cyprus het perfecte geurtje gemaakt dat vanuit het eiland de weg vond naar de rest van de wereld. In Frankrijk werd in 1917 de elegante parfum Le Chypre de Coty bedacht, waarmee het Mediterrane eiland nog een beetje werd geëerd.

De oeroude parfumerie is blootgelegd op de archeologische vindplaats Pyrgos, vlakbij het dorp Korakou in het noorden van Cyprus. Daar is nu het Cyprus Perfumery Park geopend, met een ‘getrouwe’ reconstructie van de parfummakerij. Als bezoeker leer je meer over de verschillende manieren waarop parfum door de eeuwen heen is geproduceerd. Je ontdekt welke verschillende kruiden en andere grondstoffen voor parfums worden gebruikt.

Grappig is een workshop waarbij je de parfum kunt maken die al duizenden jaren geleden op Cyprus werd gemaakt – kun je kijken of het nog steeds een beetje lekker ruikt 😉 De nieuwe attractie is een non-profitorganisatie: alle inkomsten gaan naar mensen die minder geluk hebben en hulp nodig hebben. Op veel belangstelling wordt trouwens niet gerekend: ze gaan uit van nul tot 5000 bezoekers per jaar… Wil je een stranddagje op Cyprus eens afwisselen met het ultieme verleidingsmiddel? Meer informatie vind je op www.perfumecypark.org

Foto's © Cyprus Perfumery Theme Park.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!