Duitsland viert 100 jaar Bauhaus in 2019

Amsterdam, 21 december 2018 – Liefhebbers van cultuur en architectuur moeten Duitsland voor 2019 op hun bucketlist zetten. De oosterburen pakken volgend jaar groot uit met het 100-jarig jubileum van Bauhaus. Dit is een van de belangrijkste design- en architectuurstromingen van de vorige eeuw die je zeker al een keer hebt teruggezien in gebouwen en meubels. De modernistische bouwstijl valt op door zakelijkheid, functionaliteit, minimalisme en het gebruik van pure materialen.

Alleen de vorm, de lijnen en de kleur deden ertoe – de esthetische aantrekkingskracht was veel minder belangrijk. De eerste Bauhaus-opleiding voor architecten en kunstenaars opende in 1919 in Weimar, een stad in het midden van Duitsland. Daarna kreeg de bouwstijl ook voet aan de grond in Dessau en de hoofdstad Berlijn. Na de komst van de nazi’s begin jaren ’30 verdween de Bauhaus-beweging, want de Duitse nationaal-socialisten moesten niks van Bauhaus hebben.

Duitsland viert het 100-jarig jubileum van Bauhaus in 2019 met talloze evenementen, festivals, voorstellingen, tentoonstellingen en de opening van nieuwe musea. Een van de hoogtepunten is de opening van het New Bauhaus Museum in Weimar op 6 april 2019. Dit museum vertelt de geschiedenis van de kunst- en architectuurstroming en zal de oudste Bauhaus-objecten ter wereld tentoonstellingen (uit de jaren ’20). Je ziet er onder meer meubels en gebruiksvoorwerpen in Bauhaus-stijl. Er is drie jaar gewerkt aan de bouw van het museum, dat eruitziet als een witte minimalistische betonnen doos.

De opening van het jubileumjaar vindt plaats op 16 januari 2019 met het Bauhaus Festival in Berlijn. Tijdens dit 8-daagse festival in de Duitse hoofdstad wordt Bauhaus gevierd met dans, theater, muziek, film, games, installaties en workshops door artiesten uit de hele wereld. Het LWL Museum für Kunst und Kultur in Münster pakt uit met de expositie ‘Bauhaus und Amerika’. Daar ontdek je dat Duitse architecten de Bauhaus-beweging in Amerika voortzetten nadat de stroming in 1933 door de nazi’s was verboden. Om Bauhaus-locaties in Berlijn, Saksen-Anhalt en Thüringen beter te leren kennen, kun je excursies maken naar deze plaatsen.

Ook musea in andere landen doen overigens mee met het Bauhaus-jubileum, want er zijn ook tentoonstellingen te bezoeken in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Tate Modern in Londen. Voor het volledige programma kun je kijken op www.bauhaus100.com

Foto's © Tillmann Franzen, tillmannfranzen.com / VG Bild-Kunst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!