Wat te doen in de winter in Finland: 5 bijzondere activiteiten!

Amsterdam, 22 december 2019 – Wil je tijdens je wintersportvakantie méér doen dan alleen maar skiën? Dan ben je in Finland aan het juiste adres! Tijdens de winter in Finland kun je je vermaken met bijzondere activiteiten die je vrijwel nergens anders in de wereld vindt. Wat dacht je van een sauna in een gondellift of  een uurtje ijsdrijven? Wat te doen tijdens de winter in Finland? Hier vind je 5 activiteiten om voor warm te lopen!

#1 Sauna in een gondellift

De Finnen houden van sauna’s, het land heeft er zo’n 3 miljoen (op een bevolking van 5,5 miljoen zielen!). In het winterseizoen kun je in heel Finland van de sauna gebruik maken, en soms bevinden ze zich wel op hele aparte locaties. Zo kun je in het wintersportgebied Ylläs zelfs een sauna pakken in een gondellift. Een sessie in deze enige saunagondel ter wereld duurt twee uur, terwijl je onderweg kunt genieten van een spectaculair uitzicht op Fins Lapland. Website: www.yllasravintolat.fi

Een bijzonder saunacomplex vind je ook in Harriniva: de Arctic Sauna World in Muonio naast het meer van Jeris, gebaseerd op de vier elementen water (Vellama), aarde (Tapio), lucht (Ilmatar) en vuur (Ukko). Een van de sauna’s – Repo – is speciaal gebouwd om het noorderlicht te spotten: de relaxruimte is volledige van glas gebouwd in de vorm van een tipi.

Een sauna in een ijshut vind je in het Arctic Sauna Experience resort in het Apukka Resort in de noordelijke Finse stad Rovaniemi. Of huur je eigen saunabus voor groepen tot 17 personen in Kuusamo, Rovaniemi of Oulu.

Wil je een keer een waanzinnig festival ervaren, dan moet je 27 juli 2020 afreizen naar Teuva in West-Finland. Het festival begon in 2006 met zo’n 18 gekke mobiele sauna’s maar inmiddels staan er jaarlijks zo’n 50 unieke exemplaren. Er gelden maar twee regels; de sauna moet mobiel zijn en er moet ruimte voor minimaal één persoon zijn.

#2 Maak een ijsbreker cruise

Met een voormalige ijsbreker varen door de bevroren Botnische Golf kan met de MS Sampo. Het schip deed oorspronkelijk dienst als ijsbreker, maar vaart sinds 1988 als ijsbreker voor toeristen in de Botnische Golf. Het schip breekt moeiteloos door dikke ijslagen, goed te zien vanaf het voordek. Er zijn cruises van 3 of 4 uur, en er is zelfs een optie om met een sneeuwscooter van het vasteland over het ijs naar het schip te rijden. De vertrekhaven is Kemi. Meer informatie: www.experience365.fi

#3 Op safari met een stille elektrische sneeuwscooter

Een sneeuwscootersafari staat hoog op de bucketlist van iedere toerist aan Finland. En terecht, want het rijden door sprookjesachtige besneeuwde bossen is een magische belevenis. Vanuit milieuoogpunt zijn de benzinemotoren en het bijbehorende geluid niet echt ideaal, dus zijn ondernemers op zoek gegaan naar alternatieven. Het Finse bedrijf Aurora eMotion ontwikkelde en produceerde zelf elektrische stille sneeuwscooters onder de naam eSleds en biedt verschillende thematische safari’s aan. Kijk voor info op: www.auroraemotion.com

#4 Beleef met een cool zen moment met ijsdrijven

Je ziet er een beetje uit als een teletubbie maar het is een geweldige ervaring: ijsdrijven in een wak, meer, of rivier. Je krijgt een speciaal oranjerood waterdicht pak aan over je eigen kleding waarmee je warm blijft en blijft drijven op het water. De excursie wordt op veel plaatsen in Lapland aangeboden, zoals in Ylläs en Rovaniemi. Omdat het in de wintermaanden al vroeg donker is, kun je al ijsdrijvend heerlijk relaxed naar de sterrenhemel turen. Met een beetje geluk zie je het noorderlicht.

#5 Bouw je eigen iglo in Finland

Volop sneeuw in Lapland, het ideale bouwmateriaal om een iglo te bouwen. En dat kun je onder meer met de organisatie Lapland Welcome in Rovaniemi, die deze activiteit aanbiedt. Met behulp van een gids bouw je in een paar uur een iglo met wanden van zo’n 30 tot 40 centimeter dikte. Voor meer informatie: www.laplandwelcome.fi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!