Vijf redenen om in 2018 vakantie te vieren in de Franse Ardennen

Amsterdam, 1 maart 2018 – Bij de Ardennen denken we al snel aan België, maar ook Frankrijk heeft zo’n gebied met lieflijke heuvels, groene bossen, rivieren en lage bergen. De Franse Ardennen liggen pal onder Luxemburg en het is helemaal niet ver rijden vanuit Nederland. Veel mensen rijden door het gebied als ze vakantie vieren in het zuiden van Europa, maar er zijn ook genoeg redenen om hier te stoppen.

In juni opent de snelweg A304 tussen de Franse steden Rocroi en Charleville-Meziérès, waardoor je vanuit België nog sneller in het noorden van Frankrijk bent. Je hoeft dan niet meer via de drukke snelwegen A1 en A31 Frankrijk binnen te rijden. Bovendien staat het gebied dit jaar ook nog eens een reeks bijzondere evenementen en nieuwe musea en attracties te wachten, zo meldt het lokale toeristenbureau. Hier vind je vijf redenen om in 2018 vakantie te vieren in de Franse Ardennen.

#1 Heropening Museum van Oorlog en Vrede

Eind januari vond de heropening plaats van het Museum van Oorlog en Vrede in Novion-Porcien. Liefst tien jaar lang is het museum gerenoveerd. Driemaal waren de Ardennen het toneel van verwoestende oorlogen en de veldslagen zijn realistisch en indrukwekkend gepresenteerd. Het levend van soldaten tijdens de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871 en de Eerste en Tweede Wereldoorlog wordt nagebootst over een oppervlakte van 5000 vierkante meter met ruim 16.000 voorwerpen, waaronder uniformen, voertuigen, wapens, bunkers en loopgraven. In het hoogseizoen van juni tot en met augustus is het museum elke dag geopend. Website: www.guerreetpaix.fr

#2 Mouzon krijgt label Petite Cité de Caractère

Petite Cités de Caractère’ is een landelijk label voor plaatsen die zeer authentiek zijn. Het vestingstadje Rocroi in de Franse Ardennen is zo’n juweeltje: gebouwd in een stervorm met een dubbele verdedigingswal lopen tien straten naar een centrale plein. Op 18 en 19 mei 1643 vond hier de Slag bij Rocroi plaats: de jonge hertog d’Enghien versloeg hier de Spaanse troepen tijdens de Dertigjarige Oorlog. Bezoek het Musée de la Bataille voor een impressie van deze oorlog in beeld en maquettes. De historische overwinning wordt dit jaar op 19 en 20 mei herdacht.

Het mooie plaatsje Mouzon aan de Maas heeft onlangs ook het label ontvangen. Onder de bezienswaardigheden vind je een mooie kerk, vestingen en het viltmuseum, waar je allerlei toepassingen ziet van dit soort textiel. In het museum leer je alles over het bewerken van het vilt, de 8000 jaar oude viltgeschiedenis en het gebruik van vilt in de hedendaagse kunstwereld. Website: www.mouzon.fr

#3 Afschieten in een katapult in avonturenpark Terraltitude

Terraltitude is een avonturenpark voor het hele gezin, dat beschikt over verschillende parcours met hangbruggen door boomtoppen. Voor durfals is er een bungeejumptoren, maar de echte waaghalzen leven zich uit in de Fantasticâble, waar je vliegt zonder vleugels. Je wordt in een speciale tuigje vastgemaakt waarna je hangend aan een kabel met een topsnelheid van meer dan 100 kilometer per uur over een afstand van zo’n 1200 meter naar beneden raast. Geschikt voor iedereen met een gewicht tussen 35 en 120 kilo.

Nieuw dit jaar is een katapult waarmee je in de lucht wordt geschoten. Het park ligt in Fumay in het noorden van de Franse Ardennen nabij de Belgische grens. Het is geopend van 25 juni tot en met 24 september. Meer informatie vind je op www.terraltitude.com

#4 Terug in de tijd met de attractie Mont Cornu

Oude tijden herleven in de nieuwe attractie Mont Cornu, waar je vanaf maart 2018 in de Franse Ardennen terecht kunt. Naast het kasteel van Montcornet verrijzen vijf dorpjes die het leven in de Gallische tijd, de Gallo-Romeinse tijd, de Merovingische periode, de Karolingische tijd en de middeleeuwen moeten nabootsen. Dit komt neer op 1500 jaar geschiedenis, verspreid over vijf hectare. Op een authentieke en realistische manier worden het dagelijks leven, verschillende ambachten en het leger uitgebeeld.

#5 100-jarige herdenking Eerste Wereldoorlog

Onder de naam ‘Derniers feux: Argonne 1918’ (de laatste schoten van Argonne 1918) wordt van 6 oktober tot 2 december 2018 een tentoonstelling georganiseerd over het ongelooflijke verhaal van de Amerikaanse sergeant Alvin York. Deze man doodde op 8 oktober 1918 in zijn eentje 35 Duitse soldaten en maakte daarna 132 Duitse krijgsgevangenen tijdens de strijd bij Argonne. Zijn levensverhaal is verfilmd onder de naam Sergeant York met een rol van Gary Cooper. De expositie is te zien in de Vitrine des Ardennes in Charleville-Meziérès.

De laatste soldaat die omkwam net voordat de Eerste Wereldoorlog op 11 november om 11.00 uur middels een wapenstilstand ten einde kwam, was soldaat eerste klasse Augustin Trébuchon. Hij werd om 10.50 uur door een kogel in het hoofd getroffen bij Vrigne-Meuse. Op de begraafplaats hier wordt op 11 november een eerbetoon gehouden.

Foto's © Toeristenbureau Franse Ardennen/David Truillard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!