Een nep grot bezoeken in Frankrijk

Booking Frankrijk

Caverne du Pont d'Arc in FrankrijkAmsterdam, 11 april 2015Frankrijk heeft er een nieuwe grot bij. Later deze maand opent in de Ardèche in het zuiden van het land La Caverne du Pont d’Arc. Het is alleen geen echte grot, maar een kopie van een nabijgelegen berghol die bijna millimeter voor millimeter is nagebouwd.

Drie wetenschappers ontdekten in 1994 een immense grot op korte afstand van de natuurlijke stenen brug de Pont d’Arc. Op de muren van de grot stonden tekeningen, schilderingen en gravures die naar schatting 36.000 jaar geleden zijn gemaakt. De bewoners uit de Steentijd hadden destijds afbeeldingen van paarden, beren, neushoorns en mammoeten op de wanden gegraveerd.

De ontdekking was een sensatie, maar meteen werd ook duidelijk hoe kwetsbaar de prehistorische tekeningen waren. Alleen al het ademen in de buurt van de gravures kon ze beschadigen. De grot, hoe prachtig ook, was direct verboden terrein voor toeristen. Slechts een handvol grotonderzoekers mag af en toe afdalen in de natuurlijke kathedraal.

De Franse regering besloot daarom € 56 miljoen uit te trekken voor de bouw van een authentiek aandoende replica, op 1,2 kilometer afstand van de originele grot. ,,Zo kunnen zoveel mogelijk mensen de schatten van onze voorouders ontdekken”, zei de overheid. Kunstenaars hebben geprobeerd zoveel mogelijk van de duizend originele tekeningen op een waarheidsgetrouwe manier na te maken.

De nep grot is 3000 vierkante meter, het origineel is 8000 vierkante meter. Niettemin lijkt het voor bezoekers net echt, beweren de ingenieurs die de klus hebben geklaard. ,,Bezoekers zullen het gevoel hebben alsof ze in een echte grot afdelen, met de temperatuur, de luchtvochtigheid, de stilte, de duisternis en zelfs de geur van de originele grot.” De La Caverne du Pont d’Arc gaat open op 25 april. Meer informatie vind je op www.lagrotte.fr

Foto © Caverne du Pont d'Arc / SYCPA-Sébastien-Gayet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!