Rij je via Parijs naar het zuiden? Denk aan een milieusticker!

Amsterdam, 30 juni 2019 – Rij je deze zomer via Parijs naar het zuiden van Frankrijk? Dan is het raadzaam een milieusticker aan te schaffen. Vanaf 1 juli 2019 is de milieusticker namelijk verplicht voor zowel de binnenring als de buitenring van de Franse hoofdstad, waarschuwt de ANWB.

Het stadsbestuur van Parijs heeft de milieuzones namelijk uitgebreid. Tot nu toe had je alleen een milieusticker nodig als je met je auto in het centrum wilde rijden. Dat was het gebied dat was omsloten door de Boulevard Périférique, de ringweg rond de Parijse binnenstad. Vanaf 1 juli is de milieuzone echter uitgebreid tot de A86, de tweede buitenste ringweg rond Parijs.

Beide snelwegen worden veel gebruikt door Nederlandse vakantiegangers die met de auto naar Frankrijk reizen. Het is vaak de snelste manier om na België naar het zuiden te rijden. Voor de Boulevard Périférique heb je dus vanaf 1 juli een milieusticker nodig.

De buitenring A86 is uitgezonderd van de milieuzone, maar volgens de ANWB is het aan te raden om voor vertrek toch een milieusticker te hebben. ,,Automobilisten verlaten namelijk regelmatig deze snelweg, bijvoorbeeld bij grote drukte als het verkeer wordt omgeleid. Zij komen dan alsnog in de milieuzone terecht. Een milieusticker geeft de meeste flexibiliteit in en rond Parijs.”

Naast de uitbreiding van de milieuzones heeft Parijs ook de eisen voor toegestane voertuigen verscherpt. In het centrum worden vanaf 1 juli alleen nog maar auto’s met een milieusticker (vignette Crit’Air) 0 tot en met 3 toegelaten (bouwjaar benzineauto’s vanaf 1997 en dieselauto’s vanaf 2006). In de zone daaromheen worden auto’s toegelaten met een sticker van 0 tot en met 4 (bouwjaar benzineauto’s vanaf 1997 en voor dieselauto’s vanaf 2001).

Parijs hanteert sinds 2016 milieuzones. Personenauto’s die de milieuzone inrijden moeten voorzien zijn van de juiste kleur milieusticker. Automobilisten die geen sticker hebben of een verkeerde sticker op hun voertuig hebben geplakt riskeren een boete van minimaal € 68 plus een rijverbod.

Ook motorrijders hebben een milieusticker nodig. De milieuzone geldt alleen op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur, dus in het weekend heb je geen milieusticker nodig voor Parijs. De sticker kost € 4,21 en is alleen online te bestellen via de officiële website van Crit’Air: www.certificat-air.gouv.fr

Wat heb je nodig als je gaat autorijden in Frankrijk?
► Behalve een milieusticker, zijn een alcoholtester, een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidshesje verplicht als je met de auto in Frankrijk op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com
Foto's © depositphotos.com/HS-Photos; ANWB; Wereldreizigersclub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!