Even uitrusten op de Spaanse Trappen kan je € 250 kosten

Amsterdam, 8 augustus 2019 – Moe van een dagje slenteren in Rome? Even uitrusten op de Spaanse Trappen is er niet meer bij. Sinds deze zomer is dit verboden op de beroemde trappen aan het Piazza di Spagna, in het hart van de Italiaanse hoofdstad. Met vermoeide benen neerploffen op de trappen kan je een boete opleveren van € 250. Als je monumentale marmeren 18e eeuwse trappen ook nog eens per ongeluk beschadigt, kan je dat € 400 kosten.

De maatregel ging officieel op 8 juli in, maar een paar weken konden toeristen er nog aan wennen. De politie komt sinds deze week echt in actie als mensen op een van de 136 treden gaan zitten die naar de kerk Trinità dei Monti leiden, zo melden verschillende media. Agenten patrouilleren, fluiten naar zittende toeristen en delen in het ergste geval boetes uit.

Het zitverbod is een nieuwe maatregel van het Romeinse stadsbestuur om de Spaanse Trappen te beschermen. Sinds de zomer van 2017 is het al verboden om te eten en te drinken op de trappen, die tussen 1723 en 1726 werden aangelegd. Zitten mocht nog wel, en dat was een populaire bezigheid onder bezoekers. Altijd zitten er wel mensen op de breedste trap van Europa om te genieten van de zon, te flirten of te poseren voor een selfie (en vroeger dus ook om een ijsje te eten).

De Spaanse Trappen zijn drie jaar geleden uitgebreid gerenoveerd, waarbij onder meer gemorste wijn en koffie en kauwgomresten zijn verwijderd. Een zitverbod vinden zelfs veel inwoners van Rome wat ver gaan. Critici noemen het besluit van het stadsbestuur ‘fascistisch’. De actieve houding van politieagenten leverde direct al schrijnende taferelen op: van kleine kinderen die doodop van het wandelen even willen bijkomen en prompt worden weggestuurd. De stad kan beter ook wat bankjes plaatsen op het plein voor de trappen.

Naast de verboden op de Spaanse Trappen zijn er pas geleden ook talloze andere maatregelen afgekondigd in Rome. Je mag bijvoorbeeld niet eten en drinken in de buurt van een fontein, je mag niet met ontbloot bovenlijf of verkleed als gladiator rondlopen en je mag rolkoffertjes en buggy’s niet over historische trappen slepen. Allemaal maatregelen om het verder afbrokkelen te voorkomen van de ‘Eeuwige stad’, waar de Romeinen klagen over gaten in de wegen, uitpuilende afvalbakken en bussen die nooit op tijd rijden.

Foto's © depositphotos.com/demerzel21.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!