Tips voor een vakantie in Malta

Tips voor een vakantie in Malta
Paleis van Justitie in Valletta, Malta

Wel eens gedacht aan Malta voor je volgende vakantie? Het eiland tussen Italië en Tunesië is een ideale bestemming voor de herfst of de lente, met genoeg warmte of van de stranden te genieten. Maar het eiland heeft met zijn vele invloeden van buitenaf ook veel te bieden op cultureel gebied. Het kleinere eiland Gozo is ideaal voor wandelaars en natuurliefhebbers, omdat het wat ongerepter is dan het dichtbebouwde en dichtbevolkte hoofdeiland Malta.

Malta is een zelfstandig land dat kleiner is dan Texel, maar het voelt veel groter aan. Op het eiland kun je makkelijk reizen met de bus of – als je durft – een auto huren (want ze rijden er links). Het is slechts 3 uur vliegen vanuit Nederland. Hier vind je enkele tips voor een vakantie in Malta.

De oude hoofdstad Mdina

Talloze volkeren hebben in het verleden om het strategisch gelegen Malta gestreden: de Romeinen, de Turken, de Britten, de Spanjaarden, de Normandiërs de Italianen en de Arabieren. Vooral die laatste strijders hebben hun sporen nagelaten in Mdina, de oude hoofdstad van Malta in het midden van het eiland. In de door een stadsmuur omringde stad met de smalle steegjes en zijstraatjes waan je je alsof je in Marokko of Tunesië bent.

Steegje in Mdina, Malta
Steegje in Mdina, Malta

De latere ridders van Malta hebben er uiteraard wel hun klassieke stempel op gedrukt. De prachtige St. Peter and Paul’s Cathedral is de belangrijkste kerk van het eiland en de plek waar de bisschop zijn zetel heeft. Als de busladingen toeristen zijn vertrokken, zo aan het einde van de dag, doet Mdina haar bijnaam ‘de stille hoofdstad’ echt eer aan. Mdina ligt bovenop een heuvel, met een statig uitzicht op de rest van het eiland.

Praktische tips over Mdina

Mdina kun je per bus bereiken vanuit de hoofdstad Valletta of met een (huur)auto. In de stad zelf kun je niet parkeren, maar er zijn genoeg parkeerplaatsen buiten de stadsmuren, in de nabijgelegen stad Rabat. Mdina heeft talloze musea, restaurants en cafés. Een aanrader is het café op het rustige dakterras van museum Palazzo Falson (www.palazzofalson.com), al moet je wel een kaartje kopen voor het museum. Populair en druk is het café Fontanella Tea Garden (www.fontanellateagarden.com), met tientallen soorten gebak en een fabelachtig uitzicht.

De nieuwe hoofdstad Valletta

Britse telefooncel in Valletta
Britse telefooncel in Valletta

Het op een schiereiland gelegen Valletta is met slechts 7000 inwoners ‘een van de kleinste hoofdsteden van Europa’, ook al wordt het omringd door talloze voorsteden. Die voorsteden kun je overslaan, maar Valletta is met zijn barokke gebouwen en buitenlandse invloeden zeker een bezoek waard. De sjiek aandoende Republic Street is de centrale en hoogst gelegen verkeersader, waar je de belangrijkste musea, paleizen, regeringsgebouwen, winkels, cafés en restaurants vindt. Als je in de zijstraatjes (omlaag) kijkt, zie je de zee liggen. In Valletta zie je ook nog de meeste invloed van de Britse koloniale tijd in de vorm van de bekende rode telefooncellen, die nu overigens als openbaar toilet worden gebruikt.

St. Jans Co-Kathedraal

Een van de hoogtepunten in de hoofdstad van Malta is de St. Jans Co-Kathedraal. Het is officieel de één na belangrijkste kerk van het eiland, maar overtreft in pracht en praal alle andere 364 gebedshuizen op Malta. De ridders van de Johannieterorde die ooit de baas waren van het eiland, hebben kosten noch moeite gespaard om het interieur er zo indrukwekkend mogelijk te laten uitzien met de imposante plafondschilderingen en mozaïeken vloer van grafstenen.

St. Jans Co-Kathedraal in Valletta, Malta
St. Jans Co-Kathedraal in Valletta, Malta

Bij de kathedraal is een groot museum. Vrouwen moeten hun schouders bedekt hebben, maar bij de entree kun je een sjaal krijgen om over je schouders te draperen. Mannen moesten tot voor kort een lange broek aan om de kerk in te komen, maar die tijd is voorbij. Informatie vind je op www.stjohnscocathedral.com

Presidentieel paleis van Valletta

Ook het paleis van de president uit 1571 mag je niet overslaan als je in Valletta bent. Het is nu een museum, en alleen dicht als de Maltese president het nodig heeft voor staatsbanketten, ceremonies en ontvangsten van staatshoofden en regeringsleiders. In het paleis zie je over welke enorme slagkracht de Malteser ridders beschikten, met hun enorme arsenaal aan harnassen, zwaarden, geweren, pistolen en kanonnen. In de gangen bij de officiële ontvangstzalen staan nog steeds ridders opgesteld, die als het ware zo in actie kunnen komen. Informatie vind je op www.heritagemalta.org

Oudste tempel van Europa

Buitenmuur van Ggantija Tempel op Gozo, Malta
Buitenmuur van Ggantija Tempel op Gozo, Malta

Denk je dat de piramides in Egypte oud zijn? Op Malta konden ze er ook wat van. Op het kleinere eiland Gozo vind je Ggantija, het oudste tempelcomplex van Europa. Het is gebouwd in 3600 voor Christus, dus meer dan 5000 jaar oud! Net als die andere cultusplek Stonehenge vraag je je af hoe ze in godsnaam ooit die grote stenen op elkaar hebben gestapeld. Het tempelcomplex is overigens niet meer zo ‘gigantisch’ als de naam doet vermoeden, in de loop der eeuwen is natuurlijk veel verloren gegaan. De tempel werd ook pas in 1820 ontdekt.

Praktische tips over Ggantija

Ggantija ligt aan de rand van het dorp Xaghra, dat het gemakkelijkste met een (huur)auto is te bereiken. Er rijden weinig bussen naartoe. Dag en nacht gaan er veerboten van Malta naar Gozo. De overtocht duurt ongeveer een halfuur en je hoeft overdag nooit lang te wachten voordat de volgende veerpont vertrekt. De borden naar Ggantija staat slecht aangegeven, dus parkeer je auto in het centrum van het dorp in plaats van rondjes te rijden.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!