Voor het hoogste uitzicht van de EU moet je nu naar Warschau

Warschau hoogste uitzicht EUAmsterdam, 30 oktober 2022 – Voor het hoogste uitzicht vanaf een wolkenkrabber in de Europese Unie moet je sinds kort naar Warschau. In de Poolse hoofdstad is afgelopen maand het hoogste gebouw van de EU voltooid: de Varso Tower. Deze superhoge wolkenkrabber van 53 verdiepingen is liefst 310 meter hoog. Daarmee heeft de toren de Commerzbank Tower in Frankfurt ingehaald. Die is ‘slechts’ 259 meter hoog.

De Varso Tower is onderdeel van een groot complex van drie gebouwen met kantoren, appartementen, winkels, restaurants en een hotel. Bovenop de 53e verdieping op een hoogte van 230 meter is een observatiedek waar je een spectaculair uitzicht staat te wachten op de hoofdstad van Polen. Ook is er een bar met een terras en een tuin met 16 bomen. Dit is de hoogste tuin van Warschau, uiteraard.

Warschau uitzicht Varso Tower

Iets lager, op de 46e, 47e en 48e verdieping, komen ook restaurants en bars. Zo kun je iets meer ontspannen van het uitzicht genieten. Je hoeft niet ver te reizen om deze wolkenkrabber te bezoeken, want de Varso Tower is via de lobby rechtstreeks verbonden met het Centraal Station van Warschau. De toren is ontworpen door het Britse architectenbureau Foster + Partners.

Varso Tower in Warschau

Reis comfortabel met de trein naar Polen
Boek hier je treinticket naar Warschau bij NS International

Hoogste uitkijkplatform in Londen, Parijs of Rusland?

Het observatieplatform van de Varso Tower is op 230 meter, maar de toren is 310 meter hoog. Hoe zit dat? Dat komt door een 80 meter hoge torenspits bovenop de wolkenkrabber te plaatsen, die vooral uit antennes bestaat. Zo heeft ook de Eiffeltoren in Parijs eerder dit jaar een hoogte bereikt van 330 meter, door een gigantische nieuwe antenne op dit Parijse symbool te plaatsen. Hier bevindt zich het hoogste uitkijkplatform op liefst 276 meter, maar de Eiffeltoren is natuurlijk geen wolkenkrabber.

Daktuin van Varso Tower in Warschau
Daktuin van Varso Tower in Warschau

Tot voor kort moest je voor het hoogste EU-uitzicht vanaf een wolkenkrabber afreizen naar Londen. Hier staat The Shard, een opvallende toren in de Britse hoofdstad die eruitziet als een omhoog stekende scherpe scherf. Op 244 meter hoogte heb je daar een 360° uitzicht over de hele stad. Het Verenigd Koninkrijk zit echter niet meer in de Europese Unie, dus deze telt binnen de EU niet meer mee.

Als je kijkt naar de geografische kaart, bevinden de vijf hoogste wolkenkrabbers van Europa zich allemaal in Rusland. Lakhta Center in Sint-Petersburg is formeel het hoogste gebouw van Europa, met een hoogte van 462 meter. Het hoogste uitkijkplatform is Panorama360 in Moskou, op een hoogte van 327 meter. Het is echter de vraag of we Rusland nu nog onderdeel van Europa willen beschouwen…

Varso wolkenkrabber in Warschau
Uitzicht op Varso Tower in Warschau

Wil je een bezoek brengen aan de wolkenkrabber in Warschau? Meer informatie vind je op de website van de Varso Tower: www.varso.com

Foto's © Foster + Partners/Aaron Hargreaves; Varso Tower; Shutterstock.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!