In Spanje kun je gratis met de trein reizen dit najaar

Spanje gratis treinAmsterdam, 11 september 2022 – Wil je dit najaar naar Spanje? Dan is er goed nieuws! Van 1 september tot en met 31 december 2022 kun je op veel trajecten gratis de trein pakken! Voor treinreizen op korte en middellange afstanden hoef je vier maanden lang helemaal niets te betalen.

Het is een maatregel van de Spaanse regering om de lasten van de torenhoge inflatie en energieprijzen wat te verzachten. Gehoopt wordt dat mensen vaker de auto laten staan en de trein pakken. Het gratis reizen per trein geldt voor alle inwoners van Spanje, maar ook buitenlandse toeristen kunnen van de actie profiteren.

Eerder in de zomer had Duitsland een soortgelijk initiatief met het 9 euro ticket, waarmee je voor slechts € 9 een maand lang onbeperkt met lokale treinen kon reizen. Voor intercity’s en hogesnelheidstreinen in Spanje moet je gewoon een kaartje kopen, maar met lokale en regionale treinen kun je nog verrassend (én gratis) veel zien.

Je kunt bijvoorbeeld door Catalonië boemelen, genieten van musea en restaurants in Baskenland en architectuur bewonderen in Andalusië. Er zijn wel wat kleine lettertjes en je moet véél met de trein reizen – hieronder leggen we er meer over uit.

Reis comfortabel met de trein van Nederland naar Spanje
Boek hier je treintickets naar Spanje bij NS International

Welke treinen in Spanje zijn gratis?

Je kunt gratis met de trein reizen met de cercanías (pendeldiensten) en op de media distancia: middellange afstandsroutes die meestal minder dan 300 kilometer zijn. In Catalonië staan de forensentreinen bekend als rodalies. Het zijn allemaal treinen van Renfe, de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje.

Het grootste addertje onder het gras is dat je minstens 16 treinreizen moet maken om volop van de actie te profiteren. Vooraf moet je een borg betalen van € 10 of € 20 (via bankpas of creditcard). Die borg krijg je terug na 31 december als je minimaal 16 ritten hebt gemaakt. Maar ook als je de 16 treinreizen niet haalt, is het de moeite waard om mee te doen. Veel losse treinkaartjes voor regionale treinen zijn al snel duurder dan € 20.

Spanje gratis met trein reizen

Het geeft je tevens de gelegenheid om met de trein flink wat van Spanje te verkennen. Zo kun je vanuit Madrid een uitstapje maken naar Toledo, een van de oudste steden van Europa met een notering op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Of maak vanuit Bilbao een treinreis naar San Sebastian voor het heerlijke eten. Vanuit Málaga kun je de trein pakken naar het prachtige Sevilla, de hoofdstad van Andalusië met de Romeinse kerken en het Arabische erfgoed.

Hoe werkt het gratis reizen per trein?

Voor het gratis reizen met de trein moet je je eerst registreren via de website van Renfe (www.renfe.com) of via de app van Renfe. Daarna moet je een gratis abonnement afsluiten en de borg betalen. Je kunt dit ook doen bij kaartautomaten en loketten op treinstations. Digitaal is echter handiger om wachtrijen te vermijden en je borg makkelijk terug te krijgen.

Spanje trein gratis

Vergeet niet je reis te valideren voordat je in de trein stapt. Zo wordt bijgehouden hoeveel ritten je hebt gemaakt. Bij de poortjes scan je de QR-code op je smartphone. Er wordt grote drukte verwacht, dus vermijd de spitsuren. Op de website van Renfe is meer uitleg te lezen, in het Spaans (je kunt Google Translate gebruiken): www.renfe.com

Foto's © Shutterstock.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!