Reizen langs de sigaren in Cuba

Sigaren CubaAmsterdam, 10 december 2015 – Wie sigaren zegt, zegt Cuba. Wie kent niet het beeld van de Cubaanse guerrillaleider Che Guevara met een dikke bolknak in zijn mond? Het land in Centraal-Amerika staat bekend om zijn cigarillo’s, die daar in grote sigarenfabrieken vaak nog op ambachtelijke wijze – dus met de hand – worden gerold.

De tabaksindustrie is een van de grote toeristische trekpleisters van Cuba. Om de sigaren nog meer onder de aandacht te brengen, heeft de toeristenorganisatie dit najaar de Cuba Tobacco Trail in het leven geroepen. Het is een route langs de valleien en plantages waar de wereldberoemde Cubaanse sigaren worden verbouwd en geproduceerd. Bezoekers leren onderweg alles over het traditionele proces bij het creëren van ‘s werelds meest begeerde sigaren: van het planten van het tabaksplantje tot en met het roken.

De Tobacco Trail begint in de provincie Pinar del Río, aan de westkant van het eiland, en eindigt in de Viñales-vallei. Deze vallei staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is de thuisbasis van de Cubaanse sigarenproductie. Reizigers kunnen fabrieken bezoeken, de teelt bekijken en alles ontdekken over het verpakken, de marketing en de distributie van de Cubaanse sigaren, waarvan elk jaar 140 miljoen stuks in kartonnen doosjes en houten kistjes verdwijnen. Een van de stops onderweg is de Alejandro Robaina tabaksplantage in de stad San Luis, misschien wel de beroemdste sigarenproducent ter wereld. Al sinds 1845 worden hier robuuste tabaksbladeren gerold.

Uiteraard kun je langs de route ook enkele exemplaren aanschaffen en de trots van Cuba mee naar huis nemen, als souvenir. Je kunt zelf de trail op eigen houtje afleggen of met de hulp van een gids. Neem voor meer informatie contact op het Cubaanse Ministerie van Toerisme: www.cubatravel.tur.cu

Foto © depositphotos.com/rjlerich.
Zomer 2020Zomer 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!