Duiken naar onderwatermuseum in Turkije

Side Underwater Museum, TurkijeAmsterdam, 21 juni 2015 – De Turkse badplaats Antalya heeft er een nieuw museum bij, en niet zomaar één. Voor deze nieuwe attractie moet je je eerst in een duikpak hijsen, maar dan staan je ook een paar spectaculaire objecten te wachten.

In de zee bij Antalya zijn de ‘deuren’ geopend van het Side Underwater Museum, waar het vol ligt met wrakken van oorlogsschepen en oorlogsvliegtuigen. Deze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog neergehaald voor de Turkse kust en zijn daar altijd op de zeebodem blijven liggen. In de loop der jaren zijn door deze schepen en vliegtuigen speciale riffen ontstaan in het water. Voor het museum zijn daar nu talloze sculpturen bij geplaatst.

Een van de wrakken is het 70 meter lange schip San Didier, dat dicht bij de ingang van de jachthaven ligt. De Fransen gebruikten het vaartuig, vermomd als hospitaalschip, om Franse soldaten in het noorden van Afrika te bewapenen. Het ligt op een diepte van 20 tot 32 meter. Ook ligt er een B-24 Amerikaanse bommenwerper die in 1944 werd neergeschoten tijdens een vlucht over de Egeïsche Zee. Een Italiaans vliegtuig is bijna nog helemaal intact, alleen de motoren ontbreken.

De wrakken waren altijd al populair bij duikers. Door de plaatsing van beeldhouwwerken is het Side Underwater Museum ontstaan en kun je nu een kunstzinnige duikexcursie maken langs alle overblijfselen in de zee. Het onderwatermuseum in Turkije is het tweede ter wereld. De Mexicaanse badplaats Cancun heeft het eerste onderwatermuseum. Daar zijn 400 beeldhouwwerken op de zeebodem geplaatst om een koraalrif te vormen. Informatie over het museum in Turkije vind je op www.side-underwatermuseum.com

Foto © Antalya DHA.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!