Reizen met honden

Reizen met hondenVer op reis gaan is lastig voor mensen die gehecht zijn aan hun trouwe viervoeter. Je hond meenemen op vakantie is niet één-twee-drie geregeld: zo maar meenemen in de trein, de bus of het vliegtuig gaat niet en veel hotels en restaurants weigeren honden. Dan blijft de keus vaak beperkt tot een vakantie dicht bij huis, waar je hond gewoon achter in de auto kan plaatsnemen, of je trouwe viervoeter tijdelijk onderbrengen in een hondenpension of bij vrienden of familie. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer reisorganisaties die inspelen op de behoefte om je hond mee te nemen op reis. In Nederland zijn er zelfs al reisaanbieders die gespecialiseerd zijn in het reizen met een hond en ook hotels openen hun deuren steeds vaker voor honden. In dit hoofdstuk staat meer informatie over deze organisaties, maar ook tips met betrekking tot de voorbereidingen van een reis met je hond en het vervoer van een hond in trein, bus of vliegtuig.

Vervoer met een hond

Besef goed wat je je hond aan doet als je ‘m meeneemt in het vliegtuig, de trein of de bus. Niet ieder beest is even reislustig en beleeft plezier aan het reizen. Sommige honden kunnen erg onrustig en gestrest worden als je ze meeneemt naar een onbekende omgeving. Daarbij kunnen honden net als mensen ook last krijgen van reisziekte. Zorg ervoor dat je viervoeter fit en gezond is voordat je een lange reis gaat maken, en laat ‘m als het even kan van tevoren wennen aan het voertuig.

Reizen per vliegtuig

Elke luchtmaatschappij stelt weer andere eisen aan het meenemen van een hond. Neem ver van tevoren contact op met de maatschappij en vraag welke regels er gelden. De afdeling dierenvervoer van de KLM of Schiphol is te bereiken via 020 – 649 8000. In het algemeen geldt dat kleine honden mee mogen in de passagierscabine, maar grote honden moeten plaatsnemen in een hok in een speciale bagageruimte. Westerse maatschappijen hebben goede kennels in allerlei soorten en maten. De hokken zijn altijd verwarmd. Jonge honden, niet ouder dan twee maanden, mogen niet vliegen. Kies een vlucht met zo mogelijk geen enkele tussenstop om de reis zo kort mogelijk te houden voor de hond. Probeer je hond vlak voor vertrek nog uit te laten. Vraag aan de dierenarts wanneer je hond voor het laatst mag eten en drinken.

Er zijn ook vrachtagenten die gespecialiseerd zijn in het vervoer via de lucht van honden en andere dieren. Zij kunnen alles voor je regelen. Zo’n agent is bijvoorbeeld Animals to Fly.

Reizen per trein

Het reizen per trein is wat makkelijker dan het reizen per vliegtuig. Je kunt proberen een treinreis te boeken met tussenstops zodat je onderweg af en toe een wandeling kunt maken met je hond. Spoorwegen stellen echter ook bepaalde eisen aan het meenemen van je hond, die verschillen per maatschappij. Informeer van tevoren welke regels er gelden. Voor enkele landen is het verboden om je hond per trein het land mee binnen te nemen. In Europa (en omgeving) zijn dat Finland, Groot-Brittannië (inclusief Noord-Ierland), Ierland, Kroatië, Litouwen, Macedonië, Marokko, Noorwegen, Rusland (en alle staten van de voormalige Sovjet-Unie) en Slovenië. Voor Spanje en Portugal mag je je hond alleen meenemen als je een heel slaapcompartiment hebt geboekt.

Reisorganisaties voor honden

Dogtravel Wandelvakanties Reisorganisatie gespecialiseerd in complete wandeltochten voor hondenliefhebbers in Nederland.

Dog Walk Trail Belgische reisorganisatie gespecialiseerd in sportieve weekendtrips met honden in de Belgische Ardennen en in Oostenrijk.

Dogs Included Nederlandse reisorganisatie die hondvriendelijke accommodatie aanbiedt in ruim 100.000 vakantiehuizen, hotels, campings en kastelen in heel Europa. Ook handige reistips voor hondenbezitters en de meest actuele informatie over invoerregels van de verschillende vakantielanden.

Exarcio Hondenvakanties Verzorgde hondenvakanties met wandelingen in Oostenrijk en Zwitserland.

Hondenvakantie.nl Hondenvakanties voor hondenbezitters in Zwitserland.

Hot Dog Holidays Overzicht van hotels, herbergen, kastelen en buitenhuizen in Europa waar honden welkom zijn. Online reserveren is mogelijk.

Meer informatie over reizen met honden

Literatuur

Handboek Reizen met de Hond Reizen met de hondBehandelt alle aspecten die te maken hebben met het reizen met een hond in binnen- en buitenland, met onder meer aandacht voor vervoer, onderdak, douanebepalingen (inentingen, quarantaine, aanlijn- en muilkorfgeboden), wandelen, stranden, natuurparken en attracties.

Uitgever: Uitgeverij Elmar; Auteurs: Pythia Dekker en Liesbeth van Weelden; Gewijzigde editie 2002, ISBN 9038908946; 336 pagina’s, prijs € 15,50.

Handige links over reizen met honden

Mobiele honden Overzicht van hondvriendelijke campings in Europa.

Natte Neuzen Outdoor & Trekking Nederlandse online winkel gespecialiseerd in reisbenodigdheden voor honden, zoals hondenrugzakken, hondenschoentjes, honden EHBO-artikelen en opvouwbare voerbakken.

Op vakantie met de hond Informatie over vakantie met je hond in Europa: reizen, uit eten gaan, gezondheid, welk ras is toegestaan en de regels voor elk land.

Pet Friendly Hotels Overzicht van hondvriendelijke hotels in Europa, Canada, de Verenigde Staten en Australië.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 oktober 2013.

Foto © depositphotos.com/igorr1.