6 unieke vakantieherinneringen!

Voel jij je ook altijd zo down als je thuiskomt van vakantie? Na weken vertoeven op een zonnige bestemming is het altijd een behoorlijke domper wanneer het vliegtuig landt in het bewolkte Nederland. De dagen zonder zorgen zijn voorbij en het is tijd om weer aan de slag te gaan. Maar gelukkig wel met een bak vol mooie herinneringen aan je vakantie!

Op vakantie kun je je dagelijkse routine even volledig laten liggen. Het is een korte periode vol nieuwe indrukken; nieuwe gerechten proeven, bezienswaardigheden bezoeken, nieuwe mensen ontmoeten. Het liefst leg je dan ook zoveel mogelijk vast met je camera, zodat je achteraf kunt zeggen: “gelukkig hebben we de foto’s nog”.

Een koelkastmagneet kan een leuk souvenirtje zijn, maar een persoonlijke herinnering aan jouw vakantie is natuurlijk een stuk mooier. Haal daarom nu jouw persoonlijke vakantieherinneringen in huis met deze 6 tips!

#1 Print jouw mooiste foto op canvas of hout

Nederlandse toeristen kun je vaak herkennen aan de camera in hun hand. Of dat nou een full frame systeemcamera is of gewoon een smartphone: alles wordt vastgelegd. Iedereen is er schuldig aan en dat is niet zo heel gek. Dat helderblauwe water en die hoge sneeuwtoppen ga je namelijk niet vinden in Nederland. Foto’s maken op vakantie is dus een must.

Wanneer je vervolgens terugkomt van vakantie laat je graag alle mooie kiekjes aan je vrienden zien. Maar na een tijdje raken jouw vakantiefoto’s al gauw in de vergetelheid. Herkenbaar? Tijd om jouw foto’s een podium te geven!

Het is namelijk een stuk leuker om jouw vakantiefoto’s te printen. Maak bijvoorbeeld een mooi fotoboek of hang thuis een foto aan de muur. Zo wordt je dagelijks herinnerd aan jouw fantastische vakantie.

Wil je jouw fotoherinneringen nóg iets specialer maken? Kies dan voor een foto op hout. Op deze manier kun je de rustieke uitstraling van het hout combineren met de prachtige kleuren van jouw zelf geschoten foto. Super leuk om op te hangen in de woonkamer of (onder een afdakje) in de tuin! Ook leuk om bijvoorbeeld cadeau te geven aan je reisgenoot.

#2 Maak jouw favoriete vakantierecept

Een vakantie in het buitenland is niet compleet zonder het uitproberen van een lokaal gerecht. Dit kun je het beste doen bij een traditioneel restaurant. Hier weten ze namelijk na jaren ervaring precies hoe je dit gerecht het beste bereidt.

Terug in Nederland haal je de vakantie weer in huis door zelf zo’n lokaal gerecht te koken. Misschien kan je de kok zelfs om wat tips vragen voor wanneer je zelf thuis aan de slag gaat. Wellicht smaakt het niet zoals op vakantie, maar het is zeker het proberen waard!

Vergeet ook niet om op vakantie foto’s te maken van de menukaarten van jouw favoriete restaurants. Zo heb je genoeg inspiratie voor het uitproberen van nieuwe recepten in Nederland.

#3 Maak een afspeellijst met jouw favoriete vakantieliedjes

Ken je dat, wanneer je een liedje hoort op de radio en je direct moet denken aan dat ene moment op vakantie een paar jaar geleden? Vaak kan muziek bepaalde herinneringen weer omhoog brengen. Hoe lang geleden dat ook is.

Maak daarom een afspeellijst met jouw favoriete nummers van de vakantie. Zet bijvoorbeeld dat ene liedje erin dat je uit volle borst meezong tijdens de karaoke of kies dat nummer dat steeds op repeat stond tijdens het afwassen. Wanneer je heimwee hebt naar jouw laatste vakantiebestemming hoef je alleen maar deze afspeellijst aan te zetten. Zo voelt het gelijk weer alsof je op vakantie bent!

#4 Begin een unieke souvenir verzameling

Op toeristische plekken kun je er niet omheen: souvenirwinkels. Je wordt hier vaak doodgegooid met magneten, sleutelhangers en borrelglaasjes. Dit zijn leuke herinneringen voor thuis, maar het is nóg leuker om een origineel souvenirtje mee naar huis te nemen.

Vul bijvoorbeeld een klein potje met zand van jouw favoriete strand of neem een mooie schelp of steen mee die je hebt gevonden. Zo kun je een gehele verzameling opbouwen van alle plekken die je hebt bezocht. Let trouwens wel even op of het is toegestaan om dit mee te nemen vanuit het land waar jij op vakantie bent.

Verder kun je denken aan het meenemen van een lokaal kruid of likeur. Maar ook met een lokale ambacht of stukje kunst kun je hoog scoren bij je familie. Wordt er een andere munt gebruikt op jouw vakantiebestemming? Bewaar er dan eentje als bijzonder aandenken aan dit land.

#5 Hou een reisdagboek bij

Een reisdagboek bijhouden is de perfecte manier om nooit meer jouw bijzondere vakantie te vergeten. Wanneer je net terug in Nederland bent zijn de herinneringen nog vers, maar na een tijdje kan dit wat vervagen. Hoe leuk is het wanneer je af en toe terug kunt lezen wat je ook alweer allemaal hebt gedaan?

Hoe hou jij je eigen reisdagboek bij? Koop ten eerste een leuk notitieboekje waar genoeg ruimte is voor al jouw avonturen. Wanneer je op vakantie bent, kun je bijvoorbeeld elke avond even de tijd nemen om op te schrijven wat je allemaal hebt meegemaakt. Schrijf hier over grappige gebeurtenissen, bijzondere ervaringen, nieuwe vrienden, indrukwekkende bezienswaardigheden en wijze lessen die je hebt geleerd.

Verder kun je naast de tekst leuke foto’s of stickers plakken en leuke tekeningetjes maken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het verzamelen van bonnetjes, tickets, ansichtkaarten en folders. Deze kun je tussen de pagina’s stoppen of ergens opplakken. Op deze manier heb je een super persoonlijk aandenken aan jouw vakantie!

#6 Breng jouw vakantie in kaart

Tegenwoordig kun je gemakkelijk de weg vinden in een onbekende stad dankzij Google Maps. Rondrijden met een fysieke kaart is niet meer nodig, maar het is wel leuk om zo’n kaart in je bezit te hebben. Gelukkig zijn deze vaak nog te verkrijgen bij het hotel of toeristenkantoor. Neem zo’n kaart mee naar en huis en laat je creativiteit erop los!

Op de kaart kun je bijvoorbeeld jouw reisroute uittekenen en punaises prikken op de plekken waar je allemaal hebt geslapen. Maak daarbij ook kleine (aan)tekeningen als herinnering voor later. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook jouw vakantiefoto’s printen en deze opplakken op de plek waar de foto is gemaakt. Hang de kaart op in jouw kamer als een canvas foto. Een mooier aandenken is er niet!

Voor het laatst bijgewerkt op 21 september 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de leukste vakantieherinneringen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Herinneringenoplinnen.nl; Shutterstock.com.

ReizenReizen