7 fotografietips voor soloreizigers

Voor soloreizigers is het maken van foto’s onmisbaar. Het zijn tastbare herinneringen aan het avontuur dat je in je eentje bent aangegaan. Bovendien is het maken van foto’s op reis de ideale manier om jaloezie op te wekken bij je familie en vrienden. De foto’s laten zien dat je er écht bent geweest en dat je die bezienswaardigheden écht hebt gezien. Als je alleen op reis bent, is Instagram waarschijnlijk je favoriete app.

Maar het maken van foto’s op reis is ook gewoon leuk! Maak fantastische foto’s van beroemde attracties, bijzondere natuur en vriendelijke locals in exotische landen, want dat is een enorm lonende manier om van het reizen te genieten. En ga na thuiskomst een fotoboek maken om met een glimlach op je gezicht terug te denken aan al die bijzondere momenten.

Het maken van mooie foto’s in je uppie vergt wel een andere aanpak. Je hebt geen hulp van je reisgenoten onderweg, maar met de juiste voorbereidingen kom je een heel eind voor het perfecte plaatje. Lees hier 7 handige fotografietips voor soloreizigers.

#1 Krijg de basisvaardigheden onder de knie

Gun jezelf voor vertrek wat tijd om de basisvaardigheden van het fotograferen onder de knie te krijgen. Thuis kun je nog aan anderen vragen om je te helpen. Experimenteer met de belichting en de compositie en verdiep je in de mogelijkheden van je camera, zodat je dat niet hoeft uit te vogelen als je op die bergtop in Nepal staat.

#2 Kies een camera

Als je alleen op reis gaat, kun je de camera van je smartphone gebruiken. Die is net zo goed als een digitaal toestel en je kunt je foto’s meteen op Instagram zetten. Bovendien is een smartphone klein en licht en je bent minder kwetsbaar voor berovingen. Sommige soloreizigers kiezen liever voor professionele camera-apparatuur, maar kies dan voor een cameratas die er níet uitziet als een cameratas en hang je toestel niet om je nek.

#3 Hoe kom je zelf goed in beeld?

Dat is natuurlijk de hamvraag als je alleen op reis bent, want je hebt geen reismaatje bij je die jou kan fotograferen. De eenvoudigste manier is om aan iemand anders te vragen of hij of zij een foto van je wil maken. Bij bekende bezienswaardigheden kom je altijd wel andere soloreizigers tegen die hetzelfde ‘probleem’ hebben, en dan heb je meer garantie dat het plaatje er ook een beetje leuk uitziet. Ook met gezinnen kun je deze ‘service’ uitwisselen. Iemand maakt een foto van jou en in ruil maak jij een groepsfoto van de hele familie.

#4 Gebruik een statief

Helaas (of misschien wel gelukkig) heb je niet op alle plaatsen toeristen rondlopen die jou kunnen fotograferen. Een statief is dan handig om jou te vereeuwigen met die Afrikaanse savanne op de achtergrond. Voor foto’s van professionele kwaliteit kun je een traditioneel statief gebruiken, maar tegenwoordig zijn er ook allerlei kleine en lichtgewicht statiefjes te koop die je kunt monteren op je smartphone. Je kunt dan kunstzinnige foto’s maken, zoals die foto dat je op een rots zit en naar het landschap in de verte tuurt (héél populair op Instagram!).

#5 Gebruik een selfiestick

Op drukke plekken is het vrijwel onmogelijk om een statief neer te zetten, rustig de juiste compositie uit te zoeken en met de timer je positie in te nemen. Het meenemen van een selfiestick is dan een must voor soloreizigers – al moet je dat misschien niet publiekelijk toegeven. Je kunt dan snel een foto van jezelf maken als je rondloopt op een kleurrijke markt in Bolivia of op een chaotisch treinstation in India.

#6 Zorg voor opgeladen batterijen

Een lege batterij op het perfecte selfiemoment is het laatste wat je wilt. Heb je in de bamboebossen van China eindelijk een panda gespot, kun je het niet bewijzen! Met niemand in de buurt om je te helpen, moet je dan op zoek naar een plek om de batterij voor je camera of smartphone op te laden. Zorg dus dat je altijd een powerbank bij je hebt als je alleen op reis gaat. En voor een fototoestel kan een extra geheugenkaart ook geen kwaad.

#7 Maak een fotoalbum

Eenmaal thuis wil je natuurlijk een tastbare en blijven herinnering aan je soloreis, die je toch maar mooi in je uppie hebt ondernomen. Je kunt online een mooi uitgevoerd fotoboek laten maken dat je kunt bewaren en altijd aan je familie en vrienden kunt laten zien. Op internet vind je een breed aanbod van fotoboeken, in alle soorten, maten en prijsklassen. Je kunt kiezen voor een luxe fotoboek van glanspapier, of een budgetversie met een spiraal. Zo’n kleiner fotoboek is op zich ook weer handig om mee te nemen, of je nou wel of niet alleen op reis bent.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 oktober 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over fotografietips voor soloreizigers, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam