Shoestring - Singlereizen

Vrouw alleen op reis: handige tips

Vrouw alleen op reisLaat je niet afschrikken als je als vrouw alleen op reis wilt. In veruit de meeste landen kun je gewoon vrij rondreizen zonder de hele tijd te worden lastiggevallen door opdringerige mannen. Er zijn natuurlijk uitzonderingsgevallen, maar die zijn er overal en dat heeft niets met het reizen te maken. Ook in Nederland en België kun je te maken krijgen met onaangename ervaringen met mannen.

Neem de juiste voorzorgsmaatregelen en vooral: laat je niet gek maken. Als je sterk in je schoenen blijft staan en als je je een tikkeltje arrogant gedraagt tegenover vervelende mannen die je onderweg ontmoet (of erop neerkijkt, zoals je wilt), heb je weinig kans op problemen en kun je genieten van je reis. En vergeet ook niet dat níet alle mannen slecht zijn.

De meeste nare ervaringen van vrouwen met mannen, zo vertellen veel alleenreizende vrouwen, zijn tamelijk onschuldig. Alleenreizende vrouwen worden vooral verbaal lastiggevallen. Grove handtastelijkheden of lichamelijk geweld komen gelukkig niet vaak voor. Terwijl je op straat loopt, fluisteren mannen in je oren dat ze beschikbaar zijn en met je willen neuken. Of ze schreeuwen of fluiten naar je dat je een lekker ding bent terwijl je in het park in je Lonely Planet zit te bladeren. Of ze willen je meenemen naar een special relaxing place als je na een lange vermoeiende treinreis op het station aankomt.

Ga als vrouw alleen goed uitgerust op reis!
Bekijk hier de reiskleding en reisaccessoires voor vrouwen bij Bever

Negeren

Het belangrijkste advies is negeren, negeren en nog eens negeren. Geef geen krimp of loop/kijk de andere kant op en de meeste druipen daarna snel af, op zoek naar een volgend, meer gewillig slachtoffer. Begin vooral geen gesprek met ze, tenzij je voor de verandering wel zin hebt in een one night stand. Beginnen ze door te drammen en kom je niet één-twee-drie van ze af, probeer ze dan met een humoristische opmerking van je af te poeieren of zeg dat je echtgenoot op je wacht.

Tips voor single vrouwen om alleen te reizen

Helpt dat ook niet, leer dan de lokale vertaling van ‘flikker op’ uit je hoofd en schreeuw dat zo hard mogelijk in het gezicht van je belager, het liefst in de buurt van zoveel mogelijk omstanders die dat ook horen. (In het Engels is dat ‘Bugger off!’). De lokale bevolking staat meestal aan jouw kant, omdat in veel culturen vrouwen een zekere bescherming genieten en lastige praktijken van mannen in het openbaar niet worden getolereerd. Gebruik echter geen obscene gebaren – dat is in de meeste niet-westerse landen not done. Het is handig om een fluitje binnen handbereik te hebben voor noodsituaties.

Voorzorgsmaatregelen

Allereerst: voorkomen is beter dan genezen. Je kunt er zelf al in grote mate voor zorgen dat mannen je niet teveel lastigvallen. Kleed je niet te sexy en te uitdagend zodat je zo min mogelijk commentaren uitlokt. Ga zoveel mogelijk gekleed als de vrouwen in het land waarin je reist (wat natuurlijk niet betekent dat je een neusbeentje moet dragen omdat de vrouwen van de lokale stam dat ook doen).

Vooral in islamitische landen is het ongepast om in minirokje, shorts of mouwloze T-shirts rond te banjeren. Bedek je armen en je benen als vrouwen in moslimlanden het ook doen. In sommige landen, zoals Iran, wordt van westerse vrouwen verwacht dat ze een hoofddoek dragen. Draag een (opzichtige) trouwring, ook al ben je alleenstaand, om daarmee een signaal te geven dat je bezet bent.

Veiligheid

De wereld ziet er misschien een beetje angstig uit dezer dagen, maar er zijn zeker bestemmingen die veiliger zijn dan andere. Check de veiligheidsadviezen en verzamel informatie over het vervoer in een stad, de lokale bevolking en accommodatie. Met een beetje wereldwijsheid kun je genieten van een veilige en onvergetelijke trip.

Lees goed in reisgidsen of op internet welke plekken je als vrouw beter kunt vermijden. In het algemeen is het veiliger op een plek waar ook andere vrouwen zijn. Probeer plaatsen te vermijden waar enkel mannen zijn. Het is sowieso niet verstandig ‘s avonds in een onbekende stad in een donker en verlaten steegje te lopen, maar dat geldt eigenlijk voor andere reizigers. Mocht je door onveilig gebied moeten, ga dan samen met een andere vrouw of man.

Vrouw alleen reizen

Vertrouw op je instinct en je gevoel over dingen om te doen, plaatsen en mensen. Of het nou gaat over iets wat je heel graag wilt doen of over plekken die je moet vermijden, het stemmetje in je hoofd neemt meestal de juiste beslissing. Blijf op reis op openbare en publieke plekken als je op stap gaat, vooral tijdens de nacht.

Trek op met andere single vrouwen die alleen reizen: wie anders kent hetzelfde gevoel en begrijpt je? Maak samen een dagtochtje en wie weet krijg je in de loop van de dag tal van nuttige reistips. Het is sowieso altijd leuk om vrienden te maken met mensen van de andere kant van de wereld.

Onderweg

Zorg dat je een volle agenda hebt – een goed voorbereide route houd je bezig en geeft je meer zelfvertrouwen. Maak in ieder geval een planning voor de eerste paar dagen. Zoek tips over de leukste winkelstraten, restaurants en bars en bekijk welke evenementen plaatsvinden. Dan weet je ook meteen in welk deel van de stad je het beste een hotel kunt boeken.

vrouw alleen op reis onderweg

Hou je smartphone bij de hand, dan kun je te allen tijden onderweg informatie opzoeken. Het is ook handig als je bent verdwaald en als je onverhoopt in een benarde situatie terechtkomt. Het is raadzaam een telefoonnummer geprogrammeerd te hebben dat je in noodsituaties snel kunt bellen, waarbij je altijd moet weten waar je je precies bevindt. Je kunt een app downloaden als Mayday Safety, die automatisch een bericht stuurt naar familie of vrienden over je verblijfplaats.

Je smartphone kan ook van pas komen in het zeldzame geval dat je je verveelt. Luister naar muziek of zoek wat afleiding met een spelletje. Bedenk dat alleen reizen als vrouw niet synoniem is voor eenzaamheid. Stop een boek en een koptelefoon in je rugzak als je hunkert naar een rustig moment.

Hou een dagboek bij

Hou op reis een dagboek bij. Wat je ook doet, vergeet niet om je ervaringen op papier of online te zetten, foto’s te maken van jezelf, andere mensen, monumenten, skylines, natuurschoon en de vrienden die je maakt. Schrijf je gedachten op en bewaar je kaartjes, bonnetjes, telefoonnummers en adressen… Het zijn waardevolle herinneringen om op terug te kijken en het doet je weer denken aan de tijd dat je daar was.

Vrouw alleen op reis in de stad

Solo reizen als vrouw alleen vereist dat je op jezelf vertrouwt om problemen op te lossen, informatie te verzamelen en je tijd in te delen. Dit kan spannend zijn, maar ook een beetje eng. Haal het meeste uit je reis door van tevoren wat huiswerk te doen, en het internet af te struinen op zoek naar bruikbare tips.

N.B. Deze informatie is samengesteld met hulp van tips en adviezen van vrouwen die regelmatig alleen hebben gereisd. Voor het laatst bijgewerkt op 6 april 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vrouw alleen op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Soloviova Liudmyla/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam