De 6 beste plekken voor een safari in Afrika

Een safari in Afrika moet je minstens één keer in je leven hebben gedaan. In de vroege duisternis in een jeep stappen en de warmte voelen als de zon opkomt, terwijl je omringd bent door de ongetemde Afrikaanse wildernis. Maar het is vooral de opwinding van het onverwachte: welke wilde dieren kom je allemaal tegen? De gapende leeuwen in het hoge gras, de loerende jachtluipaard in een boom en de kudde olifanten die de weg oversteekt: elke ontmoeting met de dieren is even bijzonder. Een safari in Afrika is tegenwoordig voor iedereen te doen, van low budget tot super-de-luxe. De plek is misschien lastiger te kiezen. Graag helpen we je een handje, en hebben we hier de 6 beste plekken voor een safari in Afrika voor je op een rij gezet.

Serengeti Nationaal Park, Tanzania

Wie kent niet de beelden uit natuurfilms van miljoenen zebra’s, gazellen, wildebeesten en gnoes die zich voortbewegen over eindeloze Afrikaanse savannes? Serengeti Nationaal Park in Tanzania is wereldberoemd om de Grote Trek, de jaarlijkse migratie van kuddes grazers die op zoek gaan naar vers gras en water. Ze worden op de hielen gezeten door leeuwen en andere roofdieren. Je hoeft niet thuis te blijven voor dit bijzondere fenomeen, maar je kunt het ook met eigen ogen aanschouwen tijdens een safari in Serengeti Nationaal Park, het grootste nationale park van Afrika. Gidsen nemen je mee om de wilde dieren van dichtbij te bekijken en leiden je langs de uitgestrekte grasvlaktes en elegante acaciabomen waar het park ook bekend om staat. Een safari in Serengeti is een must als je in Tanzania bent.

Masai Mara Nationaal Park, Kenia

In Kenia kom je al snel uit bij Masai Mara, een van de mooiste nationale parken van het land waar het wemelt van de wilde dieren. Je komt er vrijwel gegarandeerd de Big Five tegen: de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard. Maar je ziet er ook grote aantallen zebra’s, bavianen, giraffen, impala’s en hyena’s. Bijzonder is een safari tussen juli en oktober, wanneer miljoenen zebra’s, gazellen en gnoes de oversteek maken naar Serengeti Nationaal Park. Tijdens een safari in het park kun je ook de Masai ontmoeten, het nomadenvolk dat al eeuwenlang in het gebied leeft en vaak nog op de traditionele manier (met speren) op dieren jaagt. Mogelijkheden om te overnachten in Masai Mara Nationaal Park zijn er genoeg, van eenvoudige tenten tot luxe lodges.

Tarangire Nationaal Park, Tanzania

Serengeti is misschien de beroemdste, maar ook Tarangire behoort tot de beste nationale parken van Tanzania. Veel reizigers claimen zelfs dat een safari in dit minder bekende natuurreservaat het echte hoogtepunt is van een vakantie in het land. Tarangire is een prachtig park met grote kuddes olifanten, leeuwen die in bomen kunnen klimmen, vele baobabbomen en platte acaciabomen die je zo aan The Lion King doen denken. Tijdens het droge seizoen van juni tot oktober kun je hier zelfs de grootste concentratie olifanten ter wereld tegenkomen, als duizenden dikhuiden zich verzamelen rond de Tarangire-rivier.

Kruger Nationaal Park, Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is Kruger Nationaal Park de beste plek om wilde dieren te spotten. Het reservaat is half zo groot als Nederland en je kunt er overal de Big Five tegenkomen. Er lopen alleen al 12.000 olifanten rond, maar ook zebra’s, nijlpaarden, giraffes, bavianen en cheeta’s zijn goed te spotten. In tegenstelling tot veel parken in andere Afrikaanse landen is een safari op eigen gelegenheid hier goed te doen. Kruger Nationaal Park is uitstekend bereikbaar en heeft goede wegen waar je met een huurauto overheen kunt rijden. Onderweg uitstappen om foto’s te maken is uiteraard not done en rij ook langzaam! Soms worden wilde dieren door toeristen doodgereden. Er zijn zeventien lodges en meer dan twintig kampeerplaatsen in het park.

Chobe Nationaal Park, Botswana

Chobe Nationaal Park is de beste plek voor een safari in Botswana. Het park heeft een enorme verscheidenheid aan wilde dieren dankzij de verschillende leefgebieden, uiteenlopend van riviermoerassen en droge savanne tot dichte bossen en zandvlaktes. Maar het is vooral de plek om olifanten te spotten. Schattingen over het aantal olifanten lopen uiteen van 50.000 tot 120.000, al is er ook een grote kans dat leeuwen, hyena’s, zebra’s, luipaarden en wilde honden je pad kruisen. Je kunt hier niet alleen safari maken in een jeep, maar ook met een boot op de brede Chobe rivier. Zo kun je de wilde dieren zien die naar de waterkant komen om te drinken. Een safari in Chobe Nationaal Park is eenvoudig te combineren met een bezoek aan de Victoria watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe. Het is slechts een klein eindje rijden.

Etosha Nationaal Park, Namibië

In het noorden van Namibië ligt Etosha Nationaal Park, een van de meest bijzondere parken van Afrika. Het is een woestijnachtig gebied met een enorme glinsterende zoutpan die zo groot is, dat je die vanuit de ruimte kunt zien. Ondanks de droogte zijn hier wilde dieren in overvloed, die zich hebben aangepast aan het leven in de woestijn. Je ziet hier olifanten, springbokken, zebra’s, leeuwen, gemsbokken en de zwarte neushoorn, die helaas ernstig wordt bedreigd. Door de schaarse begroeiing kun je de dieren makkelijk spotten. Ook komen ze bij elkaar bij de waterpoelen, waarvan sommige zelfs ’s avonds zijn verlicht. Je kunt zelf een auto huren en op safari in Etosha Nationaal Park.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste plekken voor een safari in Afrika, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam