Het belang van een goede backpack

Heb je eindelijk besloten waar je naartoe op reis gaat en heb je je ticket geboekt? Dan beginnen de reiskriebels in je buik vast al een beetje op gang te komen. Tijd om je goed voor te bereiden op je reis!

Een belangrijk maar ook een heel leuk onderdeel van je voorbereiding is het uitkiezen van een goede backpack. Backpacks zijn er in alle soorten, maten, kleuren en materialen. Wij kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe weet je nou welke backpack geschikt is voor jou en wat is het belang van een goede rugzak? Is het verstandig om veel te investeren in een rugzak of volstaat een budget rugzak ook wel?

Goedkoop is duurkoop

Dit geldt niet alleen voor de duurzaamheid van je tas, maar zeker ook voor het behoud van je lichaam. Je moet in je achterhoofd houden dat je een backpack niet alleen koopt voor deze ene reis. Zie het maar als investering voor de toekomst, zodat je er nog lang gebruik van kunt maken. Met een goedkope backpack heb je eerder de kans dat de rits kapot gaat, het materiaal scheurt en dat de schouderbanden knellen.

Daarnaast geven goedkopere modellen vaak minder ondersteuning aan je rug en kun je de tas minder goed afstellen. Je rug krijgt heel wat gewicht te verduren, dus kies daarom een backpack uit waarmee je zeker wat kilometers kunt afleggen. Bekende backpack merken zijn onder andere: Osprey, Deuter, Nomad, Lowe Alpine en The North Face.

Een geschikte backpack voor jou

Wat de een een fijne backpack vindt, kan voor de ander wel helemaal niet geschikt zijn. Het is handig om verschillende backpacks te vergelijken, zodat je het perfecte model, dat goed bij jou past, voor de juiste prijs krijgt.

Allereerst is het belangrijk dat de backpack een goede pasvorm heeft en goed op je rug zit. Goede backpacks zijn vaak in meerdere maten te verkrijgen en te verstellen. Zo wordt het gewicht goed verdeeld over je lichaam.

Ten tweede is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe groot je backpack moet zijn.

Ga je niet zo lang op reis en ga je naar een warm gebied, dan heb je echt genoeg aan een backpack van 40 à 55 liter. Ga je een paar maanden reizen en wil je wat meer meenemen dan is een backpack van 60 tot 80 liter een goede keuze. Een backpack van 80 à 100 liter heb je nodig als je langer wegblijft, naar koude gebieden gaat en bijvoorbeeld trekkings gaat maken.

Uiteraard moet je ook letten op het gewicht van de backpack. Je moet er ongeveer van uitgaan dat het gewicht niet meer dan 20 procent van je eigen lichaamsgewicht mag zijn. Draag het zwaarste gewicht zo dicht mogelijk tegen je rug aan en stop de lichtere spullen aan de onderkant.

Het gebruiksgemak

Een goede en fijne backpack moet natuurlijk praktisch in gebruik zijn. Zo is het fijn als je backpack meerdere vakken heeft. Door je bagage in verschillende vakken in te delen, kun je je spullen netjes en overzichtelijk organiseren. Sommige merken hebben compartimenten die met een rits of klittenband aan de binnenkant vastgemaakt kunnen worden. Zo kun je zelf bepalen hoeveel verschillende vakken je backpack heeft.

Het is erg handig als je backpack aan de bovenkant én aan de zijkant open kan. Met een rits aan de zijkant kun je de hele backpack openritsen en gemakkelijk bij je spullen. Je hoeft met deze extra rits dus niet je backpack als grabbelton te gebruiken voordat je dat ene shirtje hebt gevonden. Tot slot is het fijn als je backpack handige extra’s heeft, zoals een flightbag of een regenhoes.

Een regenhoes kun je vaak uit de bovenkant van een backpack trekken en beschermt je backpack tegen een flinke regenbui. Wel zo fijn als je op reis gaat in het regenseizoen. Een bijbehorende flightbag is ook ideaal, omdat je zo alle losse touwtjes en ritsen kunt afsluiten. Met een slotje sluit je vervolgens je flightbag af en kunnen losse onderdelen bijvoorbeeld niet tussen de bagageband komen.

Met deze handige tips in je achterhoofd ben je goed voorbereid om jouw ideale backpack aan te schaffen. Dan hoeven wij je nu alleen nog maar een goede reis te wensen!

Voor het laatst bijgewerkt op 16 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het belang van een goede backpack, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam