ReizenReizen

Kaarten en atlassen

Informatie over kaarten en atlassenDe Wereldreizigersclub is dol op kaarten en atlassen. Het bekijken van een kaart voor vertrek levert al veel voorpret op: mijmeren over de mogelijk routes die je kunt nemen, bekijken welke steden, dorpen en eilanden in de buurt liggen en nadenken over de bezienswaardigheden en nationale parken die je kunt bezoeken.

Ook tijdens je reis of vakantie is een kaart eigenlijk een must, ondanks de opkomst van Google Maps en navigatie-apparatuur waarmee je zonder problemen van A naar B kunt komen. Wat is er heerlijker dan een papieren landkaart uitgevouwen op een bed of tafel te leggen en te zien waar je bent, waar je bent geweest en waar je nog naartoe kunt gaan. En het heeft zelfs wel wat om een wegenkaart open te vouwen op de motorkap van je auto als je bent verdwaald. Je krijgt een beter besef van de route en de afstanden die je moet afleggen dan een computer die alles voor je uittekent. Dat je op een landkaart ziet dat je over een kronkelend bergweggetje rijdt, is toch anders dan ‘de volgende 12 kilometer rechtdoor’.

Je kunt voor vertrek natuurlijk al een kaart kopen, maar op de plek van bestemming is vaak veel meer keuze en de kaarten zijn er goedkoper. Ook kun je bij het lokale VVV-kantoor of toeristenbureau terecht voor een (gratis) kaart of plattegrond, al is de kwaliteit dan beduidend slechter. Bijna elk land heeft wel een eigen uitgeverij die lokale wegenkaarten, landkaarten en stadsplattegronden uitbrengt. Daarnaast zijn er enkele grote uitgeverijen die wegenkaarten publiceren over meerdere landen en regio’s.

Uitgevers van kaarten en atlassen

Collins Bartholomew
Eeuwenoude Britse uitgever van landkaarten en atlassen; richt zich tegenwoordig meer op digitale kaarten.

Citoplan
Nederlandse uitgever die sinds 1912 stadsplattegronden uitgeeft. Ook uitgever van stratengidsen en fietskaarten.

EastView Publications
Kaarten van Rusland, Oekraïne en andere voormalige Sovjet-republieken.

Falk Germany
Duitse uitgever van stadsplattegronden, landkaarten en wegenkaarten; voornamelijk voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Freytag & Berndt
Oostenrijkse uitgever, opgericht in 1770, die wegenkaarten, fietskaarten en wandelkaarten publiceert van landen en gebieden in de hele wereld.

International Travel Maps
Canadese uitgever van meer dan 400 kaarten van landen en regio’s in Afrika, Azië, Canada, het Caribisch Gebied, Europa, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

Michelin
Bekende Franse uitgever van wegenkaarten en stratengidsen, vooral van landen en streken in Europa.

Quatro Rodas
Braziliaanse uitgeverij van kaarten, stratengidsen en wegenkaarten van staten en steden in Brazilië.

Rand McNally
Uitgever van wegenkaarten en atlassen in de Verenigde Staten van Amerika.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juni 2014.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam