8 tips voor het onderhoud van je caravan

Na je vakantie heeft je caravan onderhoud nodig. Net als een gewone auto kun je de caravan niet de hele winter laten verstoffen in een stalling of garage. Zodra je de caravan in het voorjaar uit de stalling haalt, is er toch een kans dat-ie gaat piepen en knarsen. Ook al heeft je ‘huis op wielen’ geen motor, bepaalde apparatuur kan niet meer goed werken of ramen sluiten niet meer goed.

Het onderhoud van je caravan kun je natuurlijk uitbesteden, maar er zijn ook heel veel dingen die je zelf kunt doen. Neem de tijd voor een grondige inspectie voordat je weer op pad gaat en laat bepaalde onderdelen desnoods vervangen of repareren. Veiligheid gaat immers boven alles tijdens je vakantie. Gebruik deze handige checklist: hier vind je 8 tips voor het onderhoud van je caravan!

#1 Geef de caravan een onderhoudsbeurt

Het is sowieso verstandig om je caravan regelmatig een soort APK-keuring te geven. Dat kan bij een garage die is aangesloten bij de BOVAG, want dan krijg je 6 maanden garantie op eventuele reparaties. Tijdens een BOVAG-onderhoudsbeurt wordt je caravan gecontroleerd aan de hand van 60 punten. De keurmeester kijkt niet alleen naar de wettelijke eisen, maar ook naar de kwaliteit en het comfort. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de gasleidingen, de remmen en het vochtgehalte.

#2 Draag stevige (hand)schoenen

Als je zelf aan de slag gaat met het onderhoud aan je caravan, staat je eigen veiligheid natuurlijk voorop. Draag stevige werkhandschoenen en trek stevig schoeisel aan. Door druk, schokken of scherpe voorwerpen kun je je handen of voeten zomaar verwonden. Van verschillende merken zijn uitstekende werkschoenen verkrijgbaar met een beschermende neus die je tenen beschermen. Met deze schoenen vermijd je elk mechanisch risico, en je kunt ze uiteraard ook voor andere doe-het-zelf klusjes gebruiken. Werkschoenen kun je makkelijk online bestellen.

#3 Controleer dakluiken en ramen

Bij caravans is er een risico dat er lekkages ontstaan. Dat is niet denkbeeldig met de regenval die door de klimaatverandering steeds heviger wordt. Controleer de dakluiken en ramen regelmatig op lekken. Water kan binnensijpelen door open naden in de randen, ventilatieopeningen, dakramen of airconditioning. Hou rubbers en scharnieren schoon, bijvoorbeeld door er siliconenspray op te spuiten. Voor het dichten van naden kun je kit gebruiken.

#4 Check de bandenspanning

De banden van een caravan hebben minder te verduren dan die van je auto, want ze maken nou eenmaal minder kilometers. Toch kan het geen kwaad de bandenspanning van je caravan te controleren voordat je de weg op gaat. Een lekke band of klapband met een caravan kan al snel een ongeluk veroorzaken op de snelweg.

De bandenspanning stijgt of daalt met het veranderen van de temperatuur, dus ook als je caravan de hele winter in een ijskoude stalling heeft gestaan. Daarnaast kunnen banden uitdrogen, of je de caravan nou wel of niet gebruikt. De gemiddelde levensduur van een band is ongeveer 6 jaar. Hou de spanning aan die door de fabrikant van de caravan is voorgeschreven, of vraag advies aan een caravandealer.

#5 Accu van de caravan opladen

Veel caravans hebben een accu voor de elektriciteitsvoorziening voor bijvoorbeeld de koelkast of de verlichting. Die accu wordt opgeladen tijdens het rijden, via een stroompunt op de camping of met behulp van zonne-energie. Door een maandenlange stalling kan de accu capaciteit verliezen. Een inactieve batterij verliest elke maand 5 tot 8 procent. Zorg dus dat de batterij van de accu volledig is opgeladen zodra je op vakantie gaat met de caravan. De accu zelf heeft een levensduur van 5 tot 6 jaar.

#6 Maak de caravan grondig schoon

Je voorkomt veel latere problemen door de caravan grondig schoon te maken voordat je ‘m naar de stalling brengt. Door het kamperen in de natuur en bij het strand trekt de caravan veel vuil aan. Als je hier niets aan doet, kun je te maken krijgen met schimmelplekken. Reinig de caravan zowel aan de buitenkant als de binnenkant. Gebruik voor de buitenkant een zachte borstel en desnoods een speciale caravanshampoo.

#7 Zorg voor voldoende ventilatie

Na de maandenlange winterstalling kijk je er niet naar uit om vakantie te vieren in een stinkende en muffe caravan. Goede ventilatie is daarom een belangrijk aandachtspunt bij het onderhoud. Door het openen van de ventilatieopeningen kan er frisse lucht binnenkomen, en dat voorkomt schimmel en vochtophoping. Het hangt er daarbij wel van af of je caravan buiten of binnen staat. Bij een buitenstalling kun je de ventilatieopeningen beter gesloten houden omdat je caravan dan al in een vochtige omgeving staat. Je kunt je caravan eventueel beschermen met een caravanhoes. Voor een goede ventilatie kun je het beste kiezen voor een hoes die van een ademende stof is gemaakt.

#8 Controleer de voortent en de luifel

Eenmaal op pad wil je geen gedoe hebben met de luifel en de voortent. Controleer het tentdoek daarom op scheurtjes en gaatjes, die makkelijk kunnen ontstaan tijdens je vakantie. Repareer scheurtjes met plakstrips. Vergeet verder niet de voortent en luifel goed te reinigen na afloop van je kampeervakantie. Gebruik een zachte borstel, bleekmiddel en lauw water om schimmels en meeldauw te verwijderen. Probeer daarbij het schoonmaken van de naden te vermijden, want die kunnen niet zo goed tegen reinigingsmiddelen. De laatste stap van het onderhoud is voltooid: je kunt nu weer met een gerust hart met je caravan op vakantie!

Voor het laatst bijgewerkt op 26 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het onderhoud van je caravan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/cbjenjasuwan; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam