7 tips om geld te besparen tijdens een vakantie met de caravan

Je bent natuurlijk al geld aan het besparen als je op vakantie gaat met een caravan. Een plek op een camping is nou eenmaal veel goedkoper dan een overnachting in een hotel. Je hoeft niet elke avond uit eten te gaan in een restaurant. Met je eigen ‘huis op wielen’ kun je gaan waar je wilt, genietend van natuur en buitenlucht, terwijl je toch comfortabel de nachten kunt doorbrengen. Je bent niet aangewezen op zo’n ijskoud of bloedheet tentje 🙂

De enige grote aanschaf is de caravan zelf, maar die kun je ook heel makkelijk huren. Toch kun je nóg goedkoper uit zijn als je er met een caravan op uit trekt. Er zijn talloze trucs & tricks om je uitgaven binnen de perken te houden voor een trip met je kampeerwagen. Hier vind je 7 tips om geld te besparen tijdens een vakantie met de caravan.

#1 Bespaar op stroom

Je kunt al geld besparen op het moment dat je caravan voor de deur staat. Je bent dagenlang bezig met inladen en veel mensen laten in die tijd de lampjes, de koelkast en de waterpomp aan, verbonden met een snoer naar het huis. Allemaal niet nodig, want heb je weleens een blik geworpen op je laatste energierekening? De energiekosten stijgen flink de laatste tijd. Kun je meteen je energieleveranciers vergelijken en een notitie maken dat je na de vakantie op zoek gaat naar een goedkopere. Alle beetjes helpen, dus beperk het stroomgebruik en laad de koelkast van je caravan in op de dag van vertrek.

#2 Maak je eigen koffie

De verleiding is groot om onderweg bij een tankstation of een koffietentje een lekkere espresso, cappuccino of macchiato te halen. Er gaat natuurlijk niets boven zo’n vers gezet bakkie troost, maar je kunt best veel geld besparen als je eenmalig investeert in een goede koffiemachine voor in je caravan. Dat geldt nog meer als je een koffieleut bent en vaak met de caravan op vakantie gaat. Er is tegenwoordig genoeg keuze aan goede koffiezetapparaten voor in de caravan die weinig watt gebruiken.

#3 Bereid alvast wat maaltijden

Oké, we weten dat het ‘typisch Hollands’ is om veel eten mee te nemen tijdens onze vakanties. Maar ‘zuinigheid’ is nou eenmaal een van onze karaktertrekken, en bij een vakantie met de caravan valt dat perfect samen. Als je op de kleintjes wilt letten, is het de moeite om thuis alvast wat maaltijden te bereiden. Maak pastasauzen, stoofschotels of rijstgerechten, vries ze in en bewaar ze voor onderweg. Dit is niet alleen gemakkelijk, maar ook goedkoop. Je kunt gebruiken wat je nog in je voorraadkasten hebt staan en je bespaart op de boodschappen die je anders in de dure campingwinkel zou kopen. Neem ook een navulbare waterfles mee die je opnieuw vult bij de kranen in tankstations.

#4 Installeer zonnepanelen

Bij woonhuizen is de aanschaf van zonnepanelen al razend populair, maar ook bij bezitters van een caravan lijkt dit een groeiende trend. Op het dak van een caravan kun je een ‘zonnecollector’ installeren, waardoor je de stroom meteen kunt gebruiken en kunt opslaan. Je bespaart op de elektriciteitskosten op de camping, je bent niet meer afhankelijk van de elektriciteitsvoorziening en het is duurzaam. Net als bij gewone zonnepanelen heb je de investering van een zonnecollector binnen een paar jaar terugverdiend. Je kunt het zonnepaneel zelf op het dak van je caravan monteren, al is het wel handig als je bekend bent met de elektrische bedrading.

#5 Rij zuinig met een caravan

Je kunt op het brandstofverbruik besparen door zuinig naar je vakantiebestemming te rijden. Neem kleinere lokale wegen als je de tijd hebt. Je rijdt rustiger en daardoor gebruik je minder brandstof, en bovendien vermijd je de dure tolwegen. Het kan ook kostenbesparend zijn als je wegen door heuvels en bergen kunt ontwijken. Het slepen van een caravan op een weg die omhoog loopt, slurpt benzine. Omzeil verder steden en spitsuren om geen brandstof te verspillen aan files, opstoppingen en verkeerslichten. Belangrijk: hou je in bij het inpakken van een caravan! Een te zwaar beladen caravan kost ook brandstof.

#6 Bespaar op water

Soms rekenen campings extra kosten voor het gebruik van water en douches. Dat zie je vooral op goedkope kampeerterreinen, omdat ze zo de prijs ‘laag’ kunnen houden. Je kunt de watertoevoer in je caravan vergroten door de installatie van waterbesparende douchekoppen en kranen. Zorg dat je watertank groot genoeg is op een goedkope camping te kunnen blijven staan. Gebruik lege flessen voor het drinkwater, die je bijvult in de wasruimtes. Zorg dat je de watertank in je caravan minstens één keer per jaar goed schoonmaakt, zodat je het water tijdens je vakantie langer kunt gebruiken.

#7 Ga op vakantie in het laagseizoen

Dit is een van de makkelijkste manieren om geld te besparen, al moet je daarvoor niet afhankelijk zijn van schoolvakanties. Een nachtje op een camping in het laagseizoen is namelijk zoveel goedkoper dan in het hoogseizoen. Het scheelt soms wel de helft van de prijs. Ook bespaar je geld door een meer afgelegen camping in het binnenland te kiezen, weg van de drukke stranden. Tip: schaf een Camping Card aan, waarmee je extra korting krijgt als je met een caravan gaat kamperen.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over geld besparen tijdens een vakantie met de caravan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/cookelma; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam