8 handige en praktische tips voor verantwoord reizen

Verantwoord reizen staat steeds meer in de belangstelling – en gelukkig maar. Het bewustzijn groeit dat reizen een negatieve impact kan hebben. Het gaat daarbij om méér dan alleen de CO2-uitstoot. We vliegen niet alleen de hele wereld over, maar reizen heeft eveneens gevolgen voor de natuur, dieren en lokale gemeenschappen. Je kunt het gelukkig ook omdraaien: reizen kan óók een positieve impact hebben op mensen, dieren en de lokale communities.

Door verantwoord reizen draag je bijvoorbeeld bij aan de bescherming van bedreigde dieren, het herstel van regenwouden, de bestrijding van mensenhandel en de verbetering van de leefomstandigheden van de lokale bevolking. Je kunt evengoed luxe reizen en bijdragen aan een betere wereld. Elke reiziger kan dit doen, waar je ook naartoe gaat. Wil je weten hoe? Bekijk deze 8 handige en praktische tips voor verantwoord reizen!

#1 Slaap in kleinschalige accommodaties

Je kunt al makkelijk een bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap als je slaapt in kleinschalige accommodaties, die hart hebben voor hun directe omgeving. Het gaat dan om kleine guesthouses, hotels of lodges die worden gerund door een lokale familie en lokaal personeel in dienst hebben. Ze leveren een bijdrage aan natuurbehoud en lozen het afvalwater op een verantwoorde manier. De ‘ecolodge’ is het nieuwe buzzwoord, maar let er op dat het vaak alleen voor marketingdoeleinden wordt gebruikt.

#2 Koop lokale souvenirs

Koop zoveel mogelijk lokale souvenirs die ter plekke zijn gemaakt op je bestemming. Die vind je vooral in kleine winkeltjes en op markten, niet in de grote winkelcentra. Hiermee steun je de lokale winkeliers en ambachtslieden en vermijd je de transportkosten en milieuschade van al die smakeloze souvenirs die uit China moeten komen. Koop ook geen ‘foute’ souvenirs, dus stop geen ivoren beeldje, een sieraad van koraal of een riem van slangenleer in je koffer.

#3 Beperk de CO2-uitstoot

Verantwoord reizen is niet los te zien van duurzaam reizen. We weten inmiddels allemaal dat vliegen erg vervuilend is en slecht is voor het klimaat. Reis waar mogelijk met de trein en beperk het aantal binnenlandse vluchten. Voor een verre bestemming kun je beter een rechtstreekse vlucht nemen, en blijf dan wat langer op één plek. Compenseer je vlucht via organisaties als GreenSeat en Trees for All. Bij het boeken van een vliegticket geef je daarmee een kleine donatie voor duurzame energieprojecten of het planten van bomen.

# 4 Help wetenschappers

Je kunt ook verantwoord reizen door wetenschappers te helpen met hun onderzoek. Je helpt ze met het vergaren van data en onderzoeksgegevens waardoor ze bepaalde situaties beter in kaart kunnen brengen. Bij een reis naar Antarctica gaan bijvoorbeeld onderzoeksteams mee die gebruikmaken van observaties en vastgelegde data van reizigers. Hierdoor krijgen ze een beter zicht op de gevolgen van de klimaatverandering.

#5 Hou rekening met welzijn van dieren

Wees op je hoede bij attracties en activiteiten waar dieren bij betrokken zijn. Die zijn meestal niet heel goed voor het welzijn van de dieren. Dan moet je denken aan ritjes op een olifant, shows met dolfijnen, tijgertempels en zwemmen met roggen. Wild spotten is geweldig, maar doe dat alleen op plekken waar dieren ongestoord kunnen leven in hun eigen vertrouwde, natuurlijke omgeving. Check bij attracties de reviews of er geen dieronvriendelijke activiteiten worden ondernomen.

#6 Toon respect voor de lokale cultuur

Bij een reis in een ver en vreemd land moet je onthouden dat je te gast bent. Respect voor de lokale cultuur is dan ook een wezenlijk onderdeel van verantwoord reizen. Toon respect voor de lokale dresscode en draag geen shorts en topjes in landen waar de bevolking dat als aanstootgevend ervaart. Leer een paar woordjes in de lokale taal, maak niet ongevraagd foto’s van locals en gedraag je bedeesd in heiligdommen. En hou je aan de regels! Als er een bordje bij een tempel staat met ‘NIET KLIMMEN’ er op, ga dan ook niet klimmen.

#7 Laat geen voetafdruk achter

Probeer tijdens het reizen zo min mogelijk een voetafdruk achter te laten. Het achterlaten van sporen tast de natuur, het milieu en het leefklimaat aan. Laat geen rommel achter in parken en natuurgebieden, dat doe je ook niet in je eigen achtertuin. Neem je eigen afval mee als je gaat wandelen of kamperen in de wildernis. Wees voorzichtig met het maken van kampvuurtjes, vooral in droge gebieden die al regelmatig met bosbranden te maken hebben. En wandel niet buiten de paden om planten en struiken niet te beschadigen.

#8 Boek bij een verantwoorde reisorganisatie

Er zijn honderden reisorganisaties in Nederland, maar de ene is meer verantwoord bezig dan de andere. Je kunt een goedkope pakketreis boeken naar een zonbestemming zonder dat daarbij ook maar enige aandacht is voor verantwoord reizen. Er wordt niets gecompenseerd, je slaapt in grote resorts van fantasieloze ketens en je eet in restaurants met onbeperkte buffetten. Kijk bij het plannen van je reis of de reisorganisatie verantwoord reizen hoog in het vaandel heeft staan.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 november 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over verantwoord reizen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/rawpixel; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam