De beste tips voor het inpakken voor een autovakantie

Je zou kunnen denken dat je op een autovakantie alles mee kunt nemen wat je wilt, maar dat is niet waar. Naast dat een hoger gewicht in de auto de brandstofkosten laat stijgen, is er ook nog eens een maximumgewicht voor auto’s. Dit gewicht verschilt per model. Naast deze twee nadelen, is het ook nog eens handig voor jezelf als je gewoon niet al te veel meeneemt. Want… wie neemt er ooit precies genoeg, en niet te veel, mee op reis? Denk goed na over wát je meeneemt en over hoe je dit inpakt.

Auto logisch inpakken

Het is een open deur, maar zorg ervoor dat de zware spullen onderaan komen te liggen. Dit is om meerdere redenen goed om te doen; in geval van een ongeluk slingeren deze spullen minder snel door de auto heen, het zwaartepunt van de auto blijft lager en de spullen verpletten zo niet de eventueel fragiele en lichtere spullen die je inlaadt. Grote en zware koffers kun je daarbij dan ook nog eens het best vlak achter de achterbank aanleggen. Heb je ‘zo veel’ spullen in de achterbak liggen dat deze boven de achterbank uitkomen, dan is het verstandig om een bagagenet of een traliewerk in te zetten.

Neem verplichte spullen mee

Sommige landen stellen de aanwezigheid van bepaalde spullen in de auto verplicht. Denk hierbij aan een veiligheidshesje, een gevarendriehoek en een verbanddoos. Zorg ervoor dat je deze spullen, en dan vooral de verbanddoos, niet onderop legt. In geval van nood is het fijn als je niet ook nog eens stress hebt doordat je benodigdheden niet kunt vinden. Wat is er verplicht? In Nederland wordt er eigenlijk niets verplicht gesteld, maar je bent wel verplicht andere bestuurders te waarschuwen als je met pech langs de weg staat. Hiervoor heb je dan een gevarendriehoek nodig. Het meenemen hiervan is in België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië wel een verplichting. Net als het gevarenhesje, dat (van eerder genoemde landen) alleen in Zwitserland niet verplicht is. En ga je op wintersport, dan zijn sneeuwkettingen en winterbanden verplicht in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Hou er ook rekening mee dat sommige landen een vignet en een milieusticker verplicht stellen.

Dakkoffer en stroomlijn

Heb je niet genoeg ruimte in de auto om alles mee te nemen wat je wilt, en plaats je een dakkoffer op het dak? Dan moet je er wel voor zorgen dat je hier de minst zware spullen in doet. Dit in verband met het eerder genoemde zwaartepunt van de auto – hoe hoger de zware spullen, hoe hoger de weerstand en hoe hoger het brandstofverbruik en hoe groter het gevaar bij ongelukken; rij je schade, dan dekt de autoverzekering vaak hetzelfde als in eigen land. Zorg er ook voor dat de koffer in het midden van het dak ligt. Dakkoffers zijn tegenwoordig niet zo zwaar, dus ze hebben zelf niet veel invloed op het totaalgewicht. Wel is de auto minder gestroomlijnd waardoor de weerstand hoger is en het brandstofverbruik omhooggaat. Al wordt er wel rekening gehouden met de stroomlijn van een dakkoffer.

Maximaal gewicht auto

Welke auto je ook rijdt, er is een maximumgewicht voor vastgelegd. Dit gewicht mag je niet overschrijden. Het maximumgewicht kun je vaak online vinden door het kenteken in te vullen bij de RDW of door het model van een auto op te geven. Ook staat het vermeld op je kentekenbewijs. Het maximale gewicht van de auto is het gewicht van de lege auto met de maximaal toegestane belading erin. Hierbij worden ook de inzittenden meegerekend.

Controleer na inladen de bandenspanning

Zorg ervoor dat je de bandenspanning controleert voordat je aan de lange autorit begint. Al was de bandenspanning voor vertrek en het inladen van de auto nog goed, zodra er extra druk op komt te staan door een hoger gewicht kunnen ze wat meer lucht nodig hebben. Ga daarom voor vertrek nog even langs het tankstation om de banden op te pompen. Controleer wel wat de juiste bandenspanning is, want te veel lucht in de banden is – net als te weinig – ook gevaarlijk.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste tips voor het inpakken voor een autovakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam