Wat te dragen in het vliegtuig: 8 tips!

Vliegtuig wat te dragenWelke outfit trek je aan in het vliegtuig? Het is handig om even na te denken wat je aantrekt, voordat je willekeurig iets uit de kledingkast pakt. De eerste vereiste is dat je kleding een beetje comfortabel zit. Door krappe stoelen en temperatuurschommelingen in het vliegtuig is dit niet altijd even makkelijk. Vooral tijdens een lange vliegreis wil je geen kleding dragen die de vlucht nog ondraaglijker maakt.

Ook is het fijn als je kleding bestand is tegen morsen, vlekken en kreuken. Na de landing wil je niet als een halve zwerver je paspoort aan de immigratieambtenaar laten zien. En we zeggen het eerlijk: stijlvol voor de dag komen is ondergeschikt als je gaat vliegen. De tijd dat je je opdofte voor een vliegreis is (helaas) voorbij.

Welke onderdelen zijn essentieel voor je ‘vliegtuiguniform’? Hier vind je 8 tips voor wat te dragen in het vliegtuig!

#1 Draag je kleding in laagjes

Het belangrijkste advies: draag je kleding in laagjes als je gaat vliegen! De gevoelstemperatuur in de cabine is net zo veranderlijk als het weer. Het kan bloedheet zijn, maar ook ijskoud als de airco volop staat te loeien.

Vliegtuig dragen laagjes

Bovendien kan het weer op de plek van bestemming heel anders zijn dan thuis. Het is niet zo fijn om met een winterjas aan te komen in de tropen. En je moet voorbereid zijn op vertragingen onderweg, waardoor je opeens meer of minder kleding nodig hebt. Je kunt laagjes opbouwen met bijvoorbeeld een vest, een sjaal of een omslagdoek.

#2 Sneakers

Draag platte en comfortabele schoenen als je gaat vliegen, zoals sneakers. Hiermee kun je die flinke afstanden afleggen op een luchthaven. Je veert soepel op als je na uren stilzitten weer moet lopen. Vermijd teenslippers en sandalen, ook vind je dit misschien makkelijk voor de beveiligingscontrole. Vliegtuigen zijn eigenlijk behoorlijk smerige plekken, en je wilt niet dat je tenen blootstaan aan allerlei bacteriën en schimmels.

#3 Sokken

Sokken lijken misschien niet zo belangrijk in het vliegtuig, maar kunnen cruciaal zijn op langeafstandsvluchten. Het lange stilzitten in een krappe vliegtuigstoel kan bij sommige mensen leiden tot gezwollen enkels en zware en vermoeide benen. In het ergste geval kan dat reizigerstrombose veroorzaken. Speciale compressiesokken of –kousen bevorderen de bloedcirculatie en voorkomen een zwelling van de benen. Uiteraard kun je ook gewone sokken aandoen en af en toe een stukje lopen in het vliegtuig.

#4 Horloge

In het vliegtuig wil je er misschien ook wel een beetje fashionable uitzien, al hoef je dat echt niet met hoge hakken te benadrukken. Je kunt je outfit bijvoorbeeld opfleuren met een modieus horloge. Dan kun je meteen de uren aftellen voordat de landing wordt ingezet. Een Fossil horloge is erg trendy op dit moment, waarbij je kunt kiezen voor verschillende looks. Wil je sportief of toch liever glamoureus overkomen in het vliegtuig?

Vliegtuig dragen horloge

#5 Zwarte broek of legging

Laat je skinny jeans thuis, maar kies voor een ruim vallende broek waarin je je makkelijk kunt bewegen (of rennen als je het vliegtuig moet halen). Als vrouw kun je ook een legging aantrekken omdat die zo lekker zit. Trek een zwarte broek of legging uit de kast, want dan zie je eventuele vlekken minder goed. Mocht je kans willen maken op een gratis upgrade: vermijd gescheurde spijkerbroeken!

#6 T-shirt

De basis van de outfit in het vliegtuig is toch wel het T-shirt (of een topje voor vrouwen). Je kunt kiezen voor een T-shirt met korte of lange mouwen. Je kunt het beste een shirt dragen van een ademende stof, zoals katoen, zijde of linnen. Anders ga je sneller zweten en voel je je eerder vies. Ook een T-shirt van merinowol is een goede optie om vocht en vieze luchtjes te weren. Over het T-shirt kun je andere laagjes dragen tijdens de vlucht.

Vliegtuig dragen T-shirt

#7 Vest

Een dun vest is ideaal om over je T-shirt te dragen als de temperatuur daalt in het vliegtuig. Als het te warm wordt, kun je het vest oprollen en als kussentje gebruiken. Handig is een vest te dragen met zakken (met ritssluiting) waarin je je smartphone en paspoort kunt meenemen. In plaats van een vest kun je natuurlijk ook een sweater, blouse of overhemd over je T-shirt dagen.

#8 Slaapmasker

Laten we ervan uitgaan dat je ook een beetje slaap wil pakken tijdens een lange vlucht. Met een slaapmasker (of oogmasker) kun je je beter afsluiten voor de lichten in de vliegtuigcabine. Het is reuze irritant als je net wegdoezelt en je buurman of buurvrouw knipt net weer zijn of haar lampje aan. Combineer dit met oordoppen om je af te sluiten voor het geronk van de motoren. Toegegeven: samen met het verplichte mondkapje is dit verre van ideaal, maar hopelijk zijn de coronamaatregelen snel voorbij.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 september 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te dragen in het vliegtuig, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © illpaxphotomatic/Shutterstock.com; Matej Kastelic/Shutterstock.com; Alex Brylov/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam