Dagboek van een wereldreis

Zondag 7 januari (dag 64)

Les één van Indiase gelaatsuitdrukkingen. Wanneer zegt een Indiër “nee” met zijn gezicht? Als hij zijn hoofd diagonaal naar rechtsboven beweegt. En wanneer zegt hij “ja”? Als hij zijn hoofd diagonaal naar rechtsonder beweegt. Een minuscuul verschil dat voor een westerling met het blote oog nauwelijks is waar te nemen.

Ik weet zelden wat een Indiër bedoelt als hij met zijn hoofd beweegt wanneer ik hem iets vraag. Het zal nog wel een hele tijd duren voordat ik het foutloos kan raden, laat staan dat ik het zelf kan doen. (Het schrijven in m’n dagboekje gaat een beetje moeilijk. Het is klef en zweterig warm – zo’n 32 graden Celsius – waardoor het zweet van mijn handen zich in dit papier dringt.)

Ik voelde me vandaag na een goede nachtrust van twaalf uur gelukkig een stuk beter, reden om weer het een en ander te ondernemen. Een dagtrip naar Old Goa gemaakt, een dorpje met alleen maar grote kerken (tijdens de Portugese heerschappij was Goa christelijk). Even voelde ik me weer een echte katholiek, toen ik op een kerkbank zat en Indiase toeristenhindoe’s langs zag schuifelen.

Tegen zonsondergang een riviercruise gemaakt, compleet met ‘traditionele Goaanse muziek’. Veel nummers die werden gespeeld hoor je echter ook in Spaanse badplaatsen, maar wat maakt het uit. Het is tenslotte bedoeld voor toeristen en die willen muziek horen die een beetje swingend in het gehoor klinkt. Het was in ieder geval genoeg om bij velen de benen van de vloer te krijgen.

► Verder lezen naar maandag 8 januari.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam