Hoogtepunten van de Fiets en Wandelbeurs 2014

Fiets en Wandelbeurs 2014Amsterdam, 23 februari 2014 – Liefhebbers van fietstochten en wandelvakanties kunnen op 1 en 2 maart hun hart ophalen in de RAI in Amsterdam. Dan vindt alweer de tiende editie plaats van de Fiets en Wandelbeurs, het mekka voor iedereen die houdt van actieve vakanties in de buitenlucht. De Wereldreizigersclub heeft enkele hoogtepunten op een rij gezet van de beurs, die met vier hallen op 12.000 vierkante meter groter is dan ooit tevoren.

Recordaantal lezingen

Voor de avonturen van andere reizigers ben je op de Fiets en Wandelbeurs op het goede adres. Het evenement trakteert bezoekers op een recordaantal van ruim 120 lezingen, presentaties, shows en workshops. Thema’s in het programma zijn Zwitserland, het Nederlands landschap en de Eerste Wereldoorlog.

De levende fietslegende Frank van Rijn is uiteraard aanwezig op deze jubileumeditie. Hij neemt de bezoekers mee naar Zuidoost-Azië. Via Chiang Mai in het noorden van Thailand fietste hij naar de Gouden Driehoek aan de Mekong, het drielandenpunt van Thailand, Birma en Laos. Ook Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouw die de Mount Everest bedwong, geeft acte de présence. Zij en haar man Henk Wesselius liepen 2000 kilometer langs de grens van Nepal, dwars door de Himalaya. Ze presenteert haar nieuwste boek Lopen over de grens.

Zwitserland

Zwitserland het themaland van de beurs, met een eigen paviljoen. Wandelen en fietsen in ‘Heidi-land’ Graubünden, Ticino, Bern en Berner Oberland, Wallis, Sierre-Anniviers en Val d’Hérens, de Aletsch Arena en het Luzern-Wierwoudstedenmeer komen uitgebreid aan bod. Ook de gespecialiseerde reisaanbieder Swiss Trails en het Swiss Travel System, dat je stipt op tijd voor de halve prijs naar de mooiste Zwitserse bergtoppen vervoert, nemen deel aan het paviljoen.

CraandijkNederlands landschap

Flip van Doorn toont aan dat wandelen in Nederland niet iets is van na de Tweede Wereldoorlog. Hij schetst een beeld van de wandelende dominee Jacobus Craandijk, die aan het einde van de 19e eeuw door Nederland trok en daar een prachtig geïllustreerd reisverslag over schreef. Wim van der Ende verhaalt over het mooie Nederlandse landschap en geeft alvast een voorproefje met zeldzaam mooie foto’s. Schrijver Gerrit Jan Zwier zocht het avontuur dit keer dicht bij huis en zwierf rond in het Hoge Noorden van Nederland.

Eerste Wereldoorlog

Aandacht is er ook voor de Grote Oorlog, die honderd jaar geleden begon. Joost Vermeulen verkende de Stelling van Antwerpen, de verdedigingsgordel die in het najaar van 1914 al na tien dagen strijd werd overlopen door de Duitse Wehrmacht. Jonathan Vandevoorde, hoofdredacteur van Bergen Magazine, vertelt over de Sextner Dolomieten, waar tussen 1915 en 1918 hoog in de bergen bloedig is gevochten. Tussen de Dolomietentoppen zijn de sporen van de oorlog nog steeds zichtbaar voor de bergwandelaar.

Evenementenplein

Een nieuw onderdeel op de Fiets en Wandelbeurs is het Evenementenplein, een trefpunt voor fietsliefhebbers. Daar is een doorlopend programma met presentaties, demonstraties en modeshows. Het Centrum Fietsdiefstal laat zien hoe je een fietsendief te slim af bent. James Post van Battery Condition Test beantwoordt de vraag: hoe haal ik het optimale rendement uit een accu? En blogger Eric Mijnster geeft een impressie van zijn opmerkelijke avonturen op de racefiets. Ook de winnaars van de Fiets Innovatie Awards zijn op het plein te bewonderen.

Fiets en WandelbeursMountainbiken

Het recreatief mountainbiken staat in de schijnwerpers op de Fiets en Wandelbeurs. Voor het eerst is er het Mountainbike Paviljoen, het trefpunt voor de liefhebbers van offroad. Het paviljoen biedt bezoekers nieuwe modellen én nieuwe inspiratie voor avonturen buiten de gebaande paden. Verder is er aandacht voor het fenomeen mountainbikereizen. Opvallend is de aanwezigheid van aanbieders van arrangementen uit de regio Duluth in de Verenigde Staten, waar je urenlang ongestoord kunt mountainbiken door de ongerepte natuur. Ook de International Mountain Bicycling Association (IMBA) en USA Fietstours zijn present.

► Praktische informatie over het evenement is te vinden op www.fietsenwandelbeurs.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!