De Titanic is terug van weggeweest

Amsterdam, 3 augustus 2015 – De Titanic is helemaal terug van weggeweest. Niet letterlijk natuurlijk, je kunt met het vermaarde schip niet opnieuw de Atlantische Oceaan oversteken. Het wrak van het luxe en legendarische cruiseschip ligt nog steeds op de bodem van de oceaan, waar het in 1912 verging. Maar op verschillende plekken herrijst de Titanic in een nieuwe gedaante. Je kunt als het ware een wereldreis maken langs Titanic kopieën.

Titanic in ChinaTitanic II, China

In een attractiepark aan de Qi rivier in Chinese provincie Sichuan wordt de Titanic op ware grootte nagebouwd. In 2017 is het 269 meter lange en 28 meter brede schip klaar, maar kaartjes zijn nu al te koop. Een energiemaatschappij in China geeft ettelijke miljoenen uit aan het project om mensen de ontroerende verhalen van het zinken van de Titanic te kunnen vertellen. Voor de replica is meer staal gebruikt dan bij een gemiddeld vliegdekschip. De nieuwe versie van de Titanic voldoet dan ook aan alle huidige maritieme veiligheidsnormen om de legende van het ‘onzinkbare schip’ levend te houden. Van elk gekocht kaartje doneert de eigenaar 3 procent aan de Titanic Foundation, die opkomt voor de slachtoffers van scheepsrampen.

Titanic Beach Resort, AntalyaTitanic Hotel, Turkije

In de Turkse badplaats Antalya kun je weer slapen in de Titanic. Er is een hotel dat bijna helemaal de gedaante heeft aangenomen van het schip. Het 5-sterren Titanic Beach Lara Resort is een replica van de gedoemde oceaanstomer. Je ziet er de rijkelijk gedecoreerde lobby met de beroemde grote trap.

Je kunt er op de boeg staan, die zweeft boven het zwembad van het hotel. De inrichting van de kamers is geïnspireerd door zijn naamgenoot. Maar in tegenstelling tot de Titanic die tragisch verging, is deze gemakkelijk te bereiken, op 12 kilometer rijden van de luchthaven. Website: www.titanic.com.tr

Titanic Pigeon Force in Tennessee, AmerikaTitanic Pigeon Forge, Verenigde Staten

Ook in de Verenigde Staten is een kopie te vinden van de Titanic. Vlakbij het dorp Pigeon Force in de Amerikaanse staat Tennessee, waar helemaal geen water in de buurt is, staat het gevaarte op een stuk land. Bezoekers kunnen het hele verhaal van het dramatische zinken nog eens herbeleven. Je krijgt bij de ingang een kaartje met de naam van de passagier en bij het verlaten weet je of je het overleefd hebt.

Binnenin is wederom de Grand Staircase nagebouwd, met eiken houtsnijwerk en een cherubijnstandbeeld – net als in het origineel. Je treft er de bemanningsleden, identiek gekleed als in 1912. De attractie is een idee van John Joslyn, die in 1987 met zijn duikteam 400 objecten van de echte Titanic naar boven heeft gehaald. Die zijn nu te zien in zijn schip. Website: www.titanicpigeonforge.com

Belfast Titanic, Noord-IerlandTitanic Belfast, Ierland

De plek waar het gigantische cruiseschip ooit werd gebouwd, kan natuurlijk niet achterblijven in de Titanic-rage. In Belfast in Noord-Ierland is het schip niet exact nagebouwd, maar is een modern iconisch gebouw neergezet in de vorm van een schip voor de Titanic Experience. In het zes verdiepingen tellende museum krijg je het hele verhaal te horen, van de bouw in 1900 tot de eerste reis en de aanvaring met de ijsberg.

Ook krijgen bezoekers uitgebreid uitleg over de zoektocht naar het wrak en de onderwaterexpedities in de diepte van de oceaan. Buiten zie je de scheepshelling waar de Titanic het water in gleed. Eerder dit jaar is Titanic Belfast bij de European Group Travel Awards nog uitgeroepen tot beste attractie van Europa, vóór de Eiffeltoren in Parijs… Website: www.titanicbelfast.com

Foto's © Titanic Beach Lara Resort; Titanic Pigeon Force; Titanic Belfast.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!